Τρανσουμανισμός, όταν οι θνητοί θέλουν να γίνουν αθάνατοι

Μέχρι πρόσφατα, όποιος έλεγε ότι έχει τα χάπια και τις θεραπείες που θα σε ξανακάνουν νέο θεωρούταν απατεώνας. Η Silicon Valley όμως είναι χτισμένη στην ιδέα ότι η τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει (ή να χακάρει) οποιαδήποτε πτυχή της ζωής μας, άρα και την ποιότητα και την διάρκεια της. Έτσι, ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός τρανσουμανιστών επιστημόνων θεωρούν ότι με τον καιρό τα ανθρώπινα όντα θα μπορούν να μετασχηματιστούν μέσω της βιοϊατρικής και ότι η γήρανση θα θεραπεύεται όπως κάθε άλλη ασθένεια.

Καθώς η επεξεργασία γονιδίων, η νανοτεχνολογία και η ρομποτική εξελίσσονται ραγδαία αρκετοί φουτουριστές θεωρούν ότι οι σημερινοί biohackers θα διπλασιάσουν τη διάρκεια της ζωής τους. Ο Aubrey de Gray, ερευνητής αναγεννητικής ιατρικής, το πάει ακόμα παραπέρα και επιμένει ότι κάποιος που είναι ζωντανός σήμερα θα έχει τη δυνατότητα να ζήσει για να 1.000 χρόνια. Για τον άνθρωπο, «το ποσοστό θνησιμότητας στην ηλικία των 20 ετών είναι 0,001%», λέει ο Yun, «έτσι αν μπορέσουμε να διατηρηθούμε σε αυτή την κατάσταση για πάντα η μέση διάρκεια ζωής θα φτάσει τα 1.000 χρόνια». Από δίπλα του και ο Κορεάτης Joon Yun που προσφέρει 500.000 δολάρια σε όποιον μπορέσει να επαναφέρει το νεανικό καρδιακό ρυθμό σε ένα πειραματόζωο και να επεκτείνει έτσι τη διάρκεια ζωής του κατά 50%.

Πως μπορούμε όμως να γίνουμε αθάνατοι; Οι ερευνητές του του Χάρβαρντ πιστεύουν ότι μπορεί να ξέρουν από πού να ξεκινήσουν. Οι άνθρωποι αναπτύσσουν ολοένα και λιγότερα αιμοφόρα αγγεία στους μύες τους μεγαλώνοντας κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή αποδόμηση και βλάβη των ζωτικών οργάνων. Το ίδιο όμως συμβαίνει και στα ποντίκια και έτσι πέρσι οι ερευνητές του Χάρβαρντ τα τάισαν μια χημική ουσία που επηρεάζει το γονίδιο που σχετίζεται με την ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων. Μετά την ουσία οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα γέρικα ποντίκια μπορούσαν να τρέχουν στο διάδρομο 56% περισσότερο. Όσο τα πειράματα συνεχίζονται οι biohackers δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια. Φτιάχνονται με τα λεγόμενα νοοτροπικά, έξυπνα φάρμακα, αμινοξέα και άλλα συμπληρώματα που οι κατασκευαστές τους υποστηρίζουν ότι ενισχύουν τις γνωστικές ικανότητες και εμποδίζουν τη γήρανση του εγκεφάλου. Ο τζίρος αυτών των – αυτοχαρακτηριζόμενων – ενισχυτών γνώσης αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τα 11 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2024.

Οι τρελαμένοι – και με πολλά λεφτά για ξόδεμα – biohackers δεν μένουν όμως μόνο στα αμινοξέα. Ο 45αρης Dave Asprey είναι σίγουρος ότι θα ζήσει τουλάχιστον μέχρι τα 180. Το 2018 ένας γιατρός πήρε βλαστοκύτταρα από το μυελό των οστών του Asprey και τα μετάγγισε σε όργανα και αρθρώσεις σε όλο του το σώμα.
Αυτή τη διαδικασία ο Asprey θέλει να την επαναλαμβάνει 2 φορές κάθε χρόνο για να ανανεώνει το σώμα του με ολοκαίνουργια κύτταρα. Επίσης, πίνει και τρώει 100 συμπληρώματα κάθε μέρα και έχει στο σπίτι του gadgets όπως ένα υπερβαρικό θάλαμο οξυγόνου και ένα πολυμηχάνημα που δονείται 30 φορές το δευτερόλεπτο για να τονώνει τους μύες του. Για τα δεδομένα της Silicon Valley, ο στόχος του Asprey είναι μετριοπαθής.

Ο προβοκάτορας συνιδρυτής της Oracle, Larry Ellison, θεωρεί ότι η θνητότητα είναι «ακαταλαβίστικη» και οι ιδρυτές της Google μαζί με τον Mark Zuckerberg του Facebook επενδύουν πολλά χρήματα σε τρόπους επέκτασης της ανθρώπινης ζωής. Ο Elon Musk ίδρυσε τη Neuralink για την ανάπτυξη ψηφιακών εμφυτευμάτων για τον εγκέφαλο γιατί όπως λέει αν δεν χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για να ενισχύσουμε τις γνωστικές μας ικανότητες η τεχνητή νοημοσύνη θα μας επιβληθεί.

Η μεγάλη πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας αντιμετωπίζει τουλάχιστον με σκεπτικισμό (αν δεν είναι σθεναρά αντίθετοι) οποιαδήποτε προσπάθεια που υποτίθεται ότι αντιστρέφει τη γήρανση ή επεκτείνει απεριόριστα την ανθρώπινη ζωή. Ο καθηγητής Richard Miller του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν έγραψε ένα άρθρο, που συνυπέγραψαν 28 έγκυροι επιστήμονες στο πεδίο της γήρανσης, οι οποίοι είπαν ότι ο στόχος των 1.000 χρόνων ζωής «δεν δείχνει κανένα σεβασμό στην επιστημονική κοινότητα». Τα 120 χρόνια ζωής είναι ένα όριο που δεν έχει ξεπεραστεί παρά τις τεράστιες βελτιώσεις στην υγειονομική περίθαλψη. Αυτό για τους περισσοτερους ειδικούς είναι το βιολογικό ανώτατο όριο για την ανθρώπινη μακροζωία.

Αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνο εκεί. Οι biohackers υποστηρίζουν ότι απλά επιταχύνουν την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους αλλά διακυβεύεται κάτι πολύ πιο σοβαρό. Ο πολιτικός επιστήμονας Francis Fukuyama λέει ότι το κίνημα του τρανσουμανισμού είναι μία από τις πιο σοβαρές απειλές για την ανθρωπότητα – όχι μόνο λόγω των δυνητικά βλαβερών συνεπειών αποτυχημένων θεραπειών αλλά και εξαιτίας των εξίσου ανησυχητικών πιθανοτήτων επιτυχίας τους. 
Αν πραγματοποιηθούν τα όνειρα των biohackers αυτοί που θα μπορούν να πληρώσουν για τις βελτιώσεις θα μπορούν να ισχυριστούν ότι είναι τεκμηριωμένα ανώτεροι σε σχέση με τους υπόλοιπους.

LECTURES BUREAU

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *