ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

[...]
Λόγω των κυρώσεων πολλοί περισσότεροι άνθρωποι είναι πιθανό να πεθάνουν από λιμό και οικονομική διαταραχή στην Αφρική και την Ασία απ’ ότι στο ουκρανικό πεδίο μάχης.

Ίσως θα πρέπει να αναρωτηθούμε ...

Είναι ο παγκόσμιος λιμός σκόπιμη πολιτική των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ;

Τα κυρίαρχα δυτικά μέσα ενημέρωσης περιγράφουν την λογική πίσω από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας ως προώθηση μιας πίεσης προς την Μόσχα να σταματήσει τον πόλεμο και να υποχρεωθεί να αποχωρήσει από τα εδάφη που έχει ή που θα έχει υπό τον έλεγχο της στην Ουκρανία. Η ελπίδα της Δύσης είναι ότι εμποδίζοντας την Ρωσία να πουλήσει το πετρέλαιο και το φυσικό της αέριο ή άλλα προϊόντα θα μειώσει την συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλιού και θα την υποχρεώσει να υποταχθεί.

Ο αποκλεισμός από το σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών SWIFT υποτίθεται ότι θα διατάρασσε το σύστημα πληρωμών και τις εξαγωγές της Ρωσίας, ενώ η κατάσχεση των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Ρωσίας σε συναλλαγματικά αποθέματα αναμενόταν να οδηγήσει σε κατάρρευση την ρωσική οικονομία. Αντ’ αυτού το ρούβλι ανέβηκε στα ύψη και δεν βυθίστηκε, η Ρωσία αντικατέστησε εν ριπή οφθαλμού το SWIFT με δικό της σύστημα που συνδέεται με αυτό της Κίνας.

Η οικονομική απομόνωση της Ρωσίας μέσω των κυρώσεων μπορεί να μην έβλαψε την ρωσική οικονομία, όμως προκάλεσε έναν παγκόσμιο «οικονομικό τυφώνα», όπως παραδέχτηκε ο επικεφαλής της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, ο οποίος επισήμανε ότι «οι οικονομικές συνέπειες από τον πόλεμο (άρα και οι κυρώσεις) εξαπλώθηκαν γρήγορα και μακριά, πλήττοντας περισσότερο τους πιο ευάλωτους ανθρώπους του κόσμου. Εκατοντάδες εκατομμύρια οικογένειες ήδη πασχίζουν με χαμηλότερα εισοδήματα και υψηλότερες τιμές ενέργειας και τροφίμων».

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ κατηγορούν την Ρωσία για απρόκλητη επίθεση. Αλλά οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας είναι που εμποδίζουν τις εξαγωγές σιτηρών, πετρελαίου και φυσικού αερίου. Πολλές χώρες στην Ασία, στην Αφρική αλλά και στην Ευρώπη θεωρούν τους εαυτούς τους ως κύρια θύματα των «παράπλευρων απωλειών» που προκλήθηκαν από τις πιέσεις προς αυτές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Λόγω των κυρώσεων πολλοί περισσότεροι άνθρωποι είναι πιθανό να πεθάνουν από λιμό και οικονομική διαταραχή στην Αφρική και την Ασία απ’ ότι στο ουκρανικό πεδίο μάχης. Ίσως θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν αυτό που φαίνεται να είναι ο πόλεμος δια αντιπροσώπων της Δύσης στην Ουκρανία είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για να κλειδώσει ο έλεγχος των ΗΠΑ στο διεθνές εμπόριο και στις συναλλαγές. Αυτό που διαισθάνομαι είναι μια δολαριακή αρπάγη να απλώνεται πάνω από την περιοχή του Παγκόσμιου Νότου και της Δυτικής Ευρώπης.

Η δολαριακή αρπάγη πλέκεται με τον εξής υπολογισμό: Η Ρωσία αντιπροσωπεύει περίπου το 40% του παγκόσμιου εμπορίου σιτηρών και το 25% της παγκόσμιας αγοράς λιπασμάτων (45% αν συνυπολογίσουμε την Λευκορωσία). Εάν ένας τόσο μεγάλος όγκος σιτηρών και λιπασμάτων αποσυρθεί από την αγορά, οι τιμές θα εκτιναχθούν στα ύψη, όπως γίνεται για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Ο αποκλεισμός πληρωμών προς την Ρωσία μέσω του SWIFT και η επιβολή κυρώσεων σε χώρες που εμπορεύονται με την Ρωσία προκαλούν προφανώς βίαιες διαταραχές στις παγκόσμιες τιμές των σιτηρών και της ενέργειας. Οι χώρες που πρέπει να εισάγουν αυτά τα εμπορεύματα αναγκάζονται να πληρώσουν σε δολάρια τις αυξημένες τιμές που προκύπτουν στα Χρηματιστήρια της Δύσης (Νέα Υόρκη, Σικάγο, Άμστερνταμ, Μπολόνια).

Αμερικανοί διπλωμάτες σε μια παγκόσμια εκστρατεία προσπαθούν να αναγκάσουν τις φτωχές χώρες της Αφρικής και Ασίας να επιλέξουν αν, σύμφωνα με τα λόγια του πρώην προέδρου Μπους, «είστε είτε υπέρ μας είτε εναντίον μας». Το κριτήριο δηλαδή που θέτουν είναι αν είναι πρόθυμες να αναγκάσουν τους πληθυσμούς τους να λιμοκτονήσουν και να κλείσουν τις οικονομίες τους λόγω έλλειψης τροφίμων και πετρελαίου, σταματώντας το εμπόριο με τον ευρασιατικό πυρήνα της Ρωσίας, της Κίνας, του Ιράν και άλλων ρωσόφιλων χωρών.

Η επιλογή που αντιμετωπίζουν οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου: Είτε να λιμοκτονήσουν ή να δανειοδοτηθούν από το τοκογλυφικό τραπεζικό σύστημα για να μπορέσουν να πληρώσουν τις αυξημένες τιμές στα σιτηρά και την ενέργεια. Μια τρίτη επιλογή όμως είναι να ανακοινώσουν ως μια νέα βασική αρχή του Διεθνούς Δικαίου, ήτοι «ως κυρίαρχες χώρες βάζουμε την επιβίωση μας πάνω από τον στόχο του εμπλουτισμού των ξένων πιστωτών που σκοπός τους είναι η διάσωση του δολαρίου ως παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού νομίσματος και η μονοπώληση του παγκόσμιου εμπορίου σιτηρών και ενέργειας». Η πολιτική των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ κατά την γνώμη μου δεν δίνει στις φτωχές χώρες της Αφρικής και της Ασίας άλλη δυνατότητα από το να απορρίψουν τον αμερικανο-νατοϊκό επισιτιστικό στραγγαλισμό που εμποδίζει το εμπόριο με την Ρωσία.

Για να επιβιώσει ο παγκόσμιος πληθυσμός εκτός αρπάγης ΗΠΑ/ΝΑΤΟ απαιτείται ένα εμπορικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα που δεν θα εξαρτάται από το δολάριο. Η εναλλακτική λύση είναι ο λιμός για ένα μεγάλο μέρος του κόσμου. Οι χώρες της Αφρικής και Ασίας που πλήττονται από αυτές τις κυρώσεις είναι ηθικά δικαιολογημένες να θέσουν τα κυριαρχικά τους συμφέροντα πάνω από αυτά της διεθνούς πλουτοκρατίας και του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος των ΗΠΑ.

Οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου πρέπει να απορρίψουν τις κυρώσεις και να επαναπροσανατολίσουν το εμπόριο τους με την Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και τα άλλα μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης SCO, για να αποφύγουν να μετατραπούν σε άλλο Αφγανιστάν, άλλη Λιβύη, άλλο Ιράκ ή Συρία ή Ουκρανία.

Georg Lah   

Share This !

2022 ALL RIGHTS RESERVED COPYRIGHT ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΊ ΑΝΤΊΛΑΛΟΙ