ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

[...]
αναφέρει ότι παραβιάστηκε ο νόμος “σχετικά με τη διαδικασία επίλυσης ζητημάτων που σχετίζονται με την απόσχιση μιας ενωτικής δημοκρατίας από την ΕΣΣΔ”, καθώς η Λιθουανία δεν διεξήγαγε δημοψήφισμα για την απόσχιση από την ΕΣΣΔ ...

Πολιτειακά αντίμετρα από τη Ρωσία στις χώρες της Βαλτικής
λόγω της υπέρμετρης επιθετικότητας τους 


Από την αρχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, όλες οι χώρες της Βαλτικής έχουν δείξει ένα εξαιρετικό μένος εναντίον της Ρωσίας. Ένα μένος που έχει εκδηλωθεί όχι μόνο λεκτικά αλλά και με αποστολή στρατιωτικού υλικού και οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία. Όμως η Ρωσία, μετά από περίπου δύο μήνες μη φανερής ενασχόλησης με την επιθετικότητα της Εσθονίας, Λεττονίας και Λιθουανίας, αποφάσισε να κατευθύνει αντίμετρα πολιτικού πολέμου παύοντας να τις αναγνωρίζει ως ανεξάρτητες χώρες και θεωρώντας τες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα ελληνικά από το πόρταλ pronews.gr, αλλά και με διασταύρωση από ξένες πηγές (ενδεικτικά npr.org, lrt.lt, pravda.com.ua), οι χώρες της Λιθουανίας, Λετονίας και Εσθονίας θα χαρακτηρίζονται πλέον ως «Πρώην Σοβιετικές Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες» και η Ρωσία, ως συνεχιστής της ΕΣΣΔ, θα μπορεί να εγείρει σχετικά εδαφικά και πολιτικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Ειδικά για την Λιθουανία, η Κρατική Δούμα, δηλαδή το Κοινοβούλιο της Ρωσίας υπέβαλε σχέδιο νόμου για την καταγγελία και την άρση αναγνώρισης της ανεξαρτησίας της, δηλαδή την κατάργηση του ψηφίσματος της 6ης Σεπτεμβρίου 1991.

Αναλυτικά το νομοσχέδιο αναφέρει ότι παραβιάστηκε ο νόμος “σχετικά με τη διαδικασία επίλυσης ζητημάτων που σχετίζονται με την απόσχιση μιας ενωτικής δημοκρατίας από την ΕΣΣΔ”, καθώς η Λιθουανία δεν διεξήγαγε δημοψήφισμα για την απόσχιση από την ΕΣΣΔ καθώς επίσης και δεν καθορίστηκε μεταβατική περίοδος προκειμένου να εξεταστούν όλα τα επίμαχα σχετικά ζητήματα των δύο πλευρών. Στην ουσία αύτη η πράξη σημαίνει την άμεση απαίτηση για την επιστροφή της Λιθουανίας ως έδαφος της επικράτειας της Ρωσίας, νόμιμης διαδόχου της ΕΣΣΔ καθώς και θέτει υπό αμφισβήτηση την ένταξη της στο ΝΑΤΟ.

Επεξηγηματικά με την έγκριση αυτού του νομοσχεδίου η Ρωσία δεν θα αναγνωρίζει πλέον την ανεξαρτησία των κρατών της Βαλτικής όπως και δεν θα αναγνωρίζει τα σχετικά διαβατήρια και υπάρχοντα σύνορα. Επιπροσθέτως στα ρωσικά επίσημα έγγραφα θα αναγράφοντα αυτά τα εδάφη πρώην Σοβιετικές Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες της Εσθονίας, Λεττονίας και Λιθουανίας.

Είναι γεγονός ότι οι χώρες της Βαλτικής ήταν εξαιρετικά αρνητικές στην αναγνώριση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ρωσικού πληθυσμού του Ντόνμπας, αφού ποτέ για παράδειγμα δεν διαμαρτυρήθηκαν για τις εγκληματικές ενέργειες των ουκρανικών ταγμάτων Αζόφ στην δυτική Ουκρανία. Επίσης ενδεικτικά η Εσθονία τον προηγούμενο Μάιο είχε εκφέρει αντίθετη γνώμη στα ρωσικά συμφέροντα, δηλώνοντας ότι η ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια στην Βαλτική.

Σε αυτό το σημείο είναι ορθό να υποστηριχθεί ότι η αντιρωσική μανία των χωρών της Βαλτικής πηγάζει από την συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ. Δηλαδή οι χώρες της Βαλτικής είναι κάτω από την πεποίθηση ότι το ΝΑΤΟ (Ηνωμένες Πολιτείες) θα τις προστατέψει με στρατιωτικό τρόπο σε περίπτωση που η Ρωσία αποφασίσει να τις επανεντάξει στο σύστημα της.

Όμως θα ρισκάρει η Αμερική μια ευθεία αντιπαράθεση με τη Ρωσία για να υποστηρίξει μη-αμερικανικό έδαφος? Οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ στις Βαλτικές χώρες δεν είναι εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Είναι προετοιμασμένη η Αμερική να στείλει στρατό ή να δημιουργήσει ένα πυρηνικό πλήγμα κατά της Ρωσίας γνωρίζοντας ότι η απάντηση θα είναι είτε με διηπειρωτικούς πύραυλους είτε με πυραύλους από τα πυρηνικά υποβρύχια της Ρωσίας που βρίσκονται στρατηγικά τοποθετημένα δίπλα στις αμερικανικές ακτές και στοχεύουν κύριες αμερικανικές πόλεις?

Συμπερασματικά, οι κυβερνήσεις των χωρών της Βαλτικής έχουν εκφράσει την εχθρική τους διάθεση προς τη Ρωσία σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι θα ήταν ανεκτό για την ρωσική εξωτερική πολιτική. Οι εγγυήσεις του ΝΑΤΟ, δηλαδή των ΗΠΑ, για άμεση στρατιωτική συνδρομή δεν είναι τόσο γρανιτένιες όσο φαντάζονται στο Ταλίν, στη Ρίγα και στο Βίλνιους. Υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό πληθυσμού με ρωσικές ρίζες σε αυτές τις χώρες και η σωστή προσέγγιση θα ήταν η σύσφιξη των σχέσεων τους με τη σημερινή Ρωσία.

Νικόλαος Αντύπας 

Share This !

2022 ALL RIGHTS RESERVED COPYRIGHT ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΊ ΑΝΤΊΛΑΛΟΙ