ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[...]
Πόσο διάστημα μπορεί να επιβιώσει η ουκρανική οικονομία χωρίς να καταστραφεί πλήρως;

Ειδικοί υπολογίζουν ότι το ΑΕΠ της Ουκρανίας κατά το τρέχον έτος
θα μειωθεί στο ήμισυ, συρρικνωμένο κατά 100 δις δολάρια...

Πόλεμος μέχρι τελευταίου Ουκρανού στρατιώτη;


Σε κάθε στρατιωτική σύγκρουση τα θεμελιώδη ζητήματα είναι δυο:
Πρώτον, ποιες είναι οι πολιτικά αποδεκτές απώλειες ή πόσοι πρέπει να θυσιαστούν για την επίτευξη των στρατιωτικών στόχων;
Δεύτερον, ποιες είναι οι υλικά αποδεκτές απώλειες ή πόσοι πόροι πρέπει να θυσιαστούν για να συνεχιστεί ο πόλεμος και η επίτευξη των στόχων αυτού;
Υπό το πρίσμα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων θα προσπαθήσω να κάνω κάποιες προβλέψεις.

Αναφορικά με το πρώτο ερώτημα: Από πολιτικής σκοπιάς φαίνεται ότι η Ουκρανία είναι διατεθειμένη να χάσει πολλές ζωές στρατιωτών. Αυτή την στιγμή είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο συνολικός αριθμός των Ουκρανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν.
Οι αριθμοί αναμένεται να φτάσουν τις δεκάδες χιλιάδες, πρόσφατα ο ε.α. αμερικανός στρατηγός Stephen Twitty υπολόγισε τις απώλειες του ουκρανικού στρατού σε 200.000 άνδρες. Χωρίς αμφιβολία οι απώλειες είναι υψηλές, φαίνεται όμως η κοινή γνώμη της χώρας προς το παρόν να τις αποδέχεται. Ωστόσο, αυτές οι απώλειες όσες κι αν είναι, σημειώθηκαν μεταξύ των καλυτέρων και πιο έμπειρων στρατιωτών, κάτι που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να αναπληρωθούν. Δηλαδή θα είναι σχεδόν ακατόρθωτο στρατιωτικό προσωπικό που είναι άπειρο να αντισταθεί εναντίον ενός στρατού με εμπειρία σε επιχειρήσεις επίθεσης, ο οποίος διαθέτει μάλιστα τεράστια υλικοτεχνική υποδομή.

Αναφορικά με το δεύτερο ερώτημα: Η ραχοκοκαλιά ενός στρατού με αμυντική διάταξη είναι το πυροβολικό, ουχί τα τεθωρακισμένα ή τα μαχητικά drones (αεροσκάφη ούτως ή άλλως δεν διαθέτει πλέον ο ουκρανικός στρατός). Πυροβολικό σημαίνει κανόνια μεγάλου βεληνεκούς, όλμοι και πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων.
Δεδομένης της τρέχουσας κλίμακας των επιχειρήσεων, αυτό το πυροβολικό απαιτεί μια εφοδιαστική αλυσίδα με δεκάδες χιλιάδες πυρομαχικά. Μπορεί να φαίνεται ότι το Κίεβο έχει μια μόνιμη υπηρεσία εφοδιασμού πυρομαχικών και όπλων από την Δύση, αλλά αυτά τα όπλα και πυρομαχικά δύσκολα καταλήγουν στο μέτωπο, μεγάλες ποσότητες καταστρέφονται με στοχευμένες επιχειρήσεις της ρωσικής αεροπορίας και με πυραύλους εδάφους-εδάφους. Τουτέστιν, η εισροή όπλων και πυρομαχικών είναι πολύ μικρότερη από τις απώλειες του ουκρανικού στρατού στο μέτωπο των εχθροπραξιών.

Ένα ζήτημα που προκύπτει σε συνάφεια με το δεύτερο ερώτημα είναι το εξής:
Πόσο διάστημα μπορεί να επιβιώσει η ουκρανική οικονομία χωρίς να καταστραφεί πλήρως; Ειδικοί υπολογίζουν ότι το ΑΕΠ της Ουκρανίας κατά το τρέχον έτος θα μειωθεί στο ήμισυ, συρρικνωμένο κατά 100 δις δολάρια. Η διατήρηση της οικονομίας εν όψει της στρατιωτικής κινητοποίησης, των εδαφικών απωλειών, της στάσιμης επιχειρηματικής δραστηριότητας και της υποτίμησης του νομίσματος απαιτεί σημαντικές επενδύσεις που μπορεί να προέλθουν μόνο από την Δύση.
Ακόμη και η παράνομη δήμευση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσίας σε δυτικές τράπεζες δεν θα μπορούσε να απορροφήσει την καταστροφή, καθώς έστω αυτός ο ελλιπής εφοδιασμός του ουκρανικού στρατού καταβροχθίζει 1 δις δολάρια ημερησίως.
Μπορεί η λαχανιασμένη Δύση να αναλάβει την χρηματοδότηση της ουκρανικής οικονομίας; Μάλλον όχι.

Έτσι τα προαναφερθέντα ερωτήματα συνοψίζονται στο εξής ένα: Είναι οι ουκρανικές δυνάμεις σε θέση να δράσουν εναντίον του ρωσικού στρατού, να ανακτήσουν τα απολεσθέντα εδάφη και να αντεπιτεθούν;
Η απάντηση είναι όχι, ακόμη κι αν συνεχιστεί η βοήθεια από την Δύση.
Το μόνο που απομένει στο Κίεβο είναι η επιδίωξη κατάπαυσης του πυρός και η συνθηκολόγηση, πριν θυσιαστεί και ο τελευταίος Ουκρανός στρατιώτης.

Georg Lah 

Share This !

2022 ALL RIGHTS RESERVED COPYRIGHT ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΊ ΑΝΤΊΛΑΛΟΙ