ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

[...]
Ο Hochstein ανέφερε ότι η Ρωσία προσφέρει έκπτωση στην Κίνα και την Ινδία,

αλλά τόνισε ότι η άνοδος των παγκόσμιων τιμών σημαίνει ότι η Μόσχα είναι ακόμα σε καλύτερη θέση.

Τον Μάιο, η Ινδία εισήγαγε υπερδιπλάσιο πετρέλαιο από τη Ρωσία από ό,τι τον Απρίλιο, φθάνοντας στο ρεκόρ των 840.000 βαρελιών ημερησίως,

H Ρωσία γελάει με τις κυρώσεις και βγάζει πιο πολλά


Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, λόγω των ανεδαφικών και κακοσχεδιασμένων κυρώσεων που επέβαλλε το Δυτικό Μπλοκ στοχεύοντας να πιέσει την ρωσική οικονομία ώστε να δυσχεράνει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι πολιτικές εμμονές των ηγετών, δεν αφήνουν εκείνους άυπνους αλλά τους λαούς, εξανεμίζοντας τον πλούτο τους.

Είναι λοιπόν τόσο σοβαρά, που αναγκάζονται οι ίδιοι οι υπάλληλοί τους, επισήμως να λένε την αλήθεια παραδεχόμενοι την απίστευτη αποτυχία των μέτρων, μιαν αλήθεια που δείχνει ότι οι άνθρωποι από τους οποίους περιμένουμε να διαχειριστούν τις οικονομίες των χωρών μας, είναι εντελώς άσχετοι και εντελώς πειθήνιοι σε κάποια κέντρα που ποσώς ενδιαφέρονται για την οικονομική ευημερία των λαών, σε σχέση με την γεωπολιτική τους επικράτηση.

Έτσι, την Πέμπτη που μας πέρασε, ο Senior Advisor for Energy Security των ΗΠΑ Amos Hochstein* σε ομιλία του ενώπιον της Υποεπιτροπής της Γερουσίας για την Ευρώπη και την Περιφερειακή Συνεργασία Ασφαλείας, παραδέχθηκε ότι τα ενεργειακά έσοδα της Ρωσίας αυξήθηκαν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και μετά τις κυρώσεις. Προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, σημειώνοντας πως: «η αύξηση των παγκόσμιων τιμών αντιστάθμισε τις προσπάθειες δυτικών χωρών να περιορίσουν τα έσοδα της Ρωσίας από τις πωλήσεις ορυκτών καυσίμων». Λες και οι αγορές αυτενεργούν και δεν υπακούουν σε κρατικές νόρμες και μοχλεύσεις εταιρειών.

Ο Hochstein υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ συμφώνησαν να επιβάλουν εμπάργκο στα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, αλλά παραδέχθηκε ότι: «η Μόσχα βγάζει τώρα περισσότερα χρήματα από τις ενεργειακές εξαγωγές από ό,τι πριν από την έναρξη του πολέμου».

Σημείωσε ότι η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου καθώς οι αρχές αίρουν τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν με στόχο τον έλεγχο της πανδημίας του κορωνοϊού ήταν «πολύ μεγαλύτερη, ισχυρότερη από ό,τι προέβλεψε κανείς».

"Η Ρωσία είναι σε θέση να πουλά ορυκτά καύσιμα σε άλλους αγοραστές", παρατήρησε, "συμπεριλαμβανομένων δύο από τους τέσσερις μεγαλύτερους καταναλωτές στον κόσμο,
την Κίνα και την Ινδία"
.
Αυτό γιατί άραγε δεν μπορούσε να το προβλέψει κανείς από τους χρυσοπληρωμένους (και προστατευμένους από την κάθε κρίση) μεγαλοσχήμονες ειδικούς ;;;

Ο Hochstein ανέφερε ότι η Ρωσία προσφέρει έκπτωση στην Κίνα και την Ινδία, αλλά τόνισε ότι η άνοδος των παγκόσμιων τιμών σημαίνει ότι η Μόσχα είναι ακόμα σε καλύτερη θέση.

Τον Μάιο, η Ινδία εισήγαγε υπερδιπλάσιο πετρέλαιο από τη Ρωσία από ό,τι τον Απρίλιο, φθάνοντας στο ρεκόρ των 840.000 βαρελιών ημερησίως, σημείωσε αναλυτής εμπορευμάτων της «Kpler» και προέβλεψε ότι ο αριθμός θα αυξηθεί περαιτέρω τον Ιούνιο.

Ο Hochstein εξέφρασε την πεποίθηση ότι το επίκεντρο θα πρέπει να είναι ο περιορισμός του εισοδήματος της Ρωσίας, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις αρνητικές επιπτώσεις των κυρώσεων σε Δυτικές χώρες και συμμάχους. Χωρίς όμως να εξηγήσει, πως θα γίνει κάτι τέτοιο.

Χαιρέτισε τις κυρώσεις της ΕΕ με στόχο την ασφάλιση φορτίου για ρωσικούς αερομεταφορείς πετρελαίου και σημείωσε ότι "θα θέλαμε να δούμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις κυρώσεις για να επηρεάσουμε την ευρύτερη αγορά πέρα από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οπότε... κανείς δεν κερδοσκοπεί".
Η δήλωσή του αυτή, προκαλεί ρίγη στη συγκεκριμένη αγορά, που περιμένει με φόβο τις καταστροφικές κινήσεις από τους «ειδικούς».

Ο Hochstein εργάζεται για τη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο, ανακατευθύνοντας τις αποστολές υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στο μπλοκ από την Αυστραλία, το Κατάρ και τις ΗΠΑ.

Αναρωτιέται κανείς, γιατί η ΕΕ χρειάζεται υπαλλήλους των ΗΠΑ να επεξεργάζονται τέτοιες εμπορικές αναμορφώσεις τεκτονικών διαστάσεων, λες και της λείπουν οι μηχανισμοί ή
η τεχνογνωσία ώστε να μελετήσει και να εφαρμόσει μόνη της.
Επειδή στις λεπτομέρειες κρύβεται ο διάβολος, κάτι τέτοια αποκαλύπτουν την εξάρτηση πολιτικών και πολιτικών επιλογών από τον αυτοκράτορα.

Τέλος ακόμη κι αν δεχθούμε ότι η ΕΕ εθελοντικά επικροτεί τέτοιες αλλαγές και θέλει αμερικανοί κρατικοί υπάλληλοι να τις σχεδιάσουν, δεν ρώτησε ποτέ τους Ευρωπαϊκούς λαούς για κάτι τέτοιο. Αλλά αυτό δεν μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, αφού η μεγαλύτερη “wannabe” δημοκρατία, δεν έχει θέσει ποτέ το Σύνταγμά της, στην έγκριση των λαών της Ε.Ε. μέσω δημοψηφίσματος.

Οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου αντιπροσώπευαν περίπου το 45% της κατανάλωσης της ΕΕ το προηγούμενο έτος, ωστόσο οι αμερικανικές αποστολές ΥΦΑ στο μπλοκ αυξήθηκαν 18% ετησίως τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, αλλά με υπερβολικά μεγαλύτερο κόστος και με δυσεπίλυτα προβλήματα logistics. Και φυσικά είμαστε 27% πίσω...

Ο "ελέφαντας" είναι μέσα στο δωμάτιο και όλοι κάνουν ότι δεν τον βλέπουν:
η πλειονότητα των Ευρωπαικών λαών δεν επιθυμεί την όξυνση των σχέσεων με την Ρωσική Ομοσπονδία και ειδικά για το θέμα της Ουκρανίας. Οι ηγήτορες τους τιμωρούν με οικονομική εξαθλίωση.

* Ποιος είναι ο Amos Hochstein:
Γεννήθηκε στο Ισραήλ και υπηρέτησε στον Ισραηλινό στρατό.
Αντιπρόεδρος της Tellurian Inc. εταιρία πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου.
Λομπίστας για εταιρίες πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου.
Πρώην μέλος του ΔΣ της Naftogaz της μεγαλύτερης κρατικής Ουκρανικής εταιρίας πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου.
Έχει εργασθεί και στην κυβέρνηση Ομπάμα σε διάφορες σημαντικές θέσεις.

Χαράλαμπος Βουκελάτος 

Share This !

2022 ALL RIGHTS RESERVED COPYRIGHT ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΊ ΑΝΤΊΛΑΛΟΙ