ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ερντογάν
αποδεικνύει και πάλι,
πως στην διπλωματία,
δεν χρειάζεται να είσαι δουλοπρεπής,

ή καλύτερα, πως όταν δεν είσαι δουλοπρεπής, τότε η φωνή σου ακούγεται και κερδίζεις...

ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟ
ΤΗΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ ΚΑΙ ΣΟΥΗΔΙΑΣ


Η Φινλανδία και Σουηδία δεν μπορούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ χωρίς την συγκατάθεση της Τουρκίας. Προ ολίγων ωρών διέρρευσαν οι απαιτήσεις της Άγκυρας για να μην προβάλλει το δικαίωμα της αρνησικυρίας στην διεύρυνση της Συμμαχίας με τις δυο σκανδιναβικές χώρες.

Η Άγκυρα συγκεκριμένα απαιτεί:

• Να αναγνωριστεί το κουρδικό ΡΚΚ από όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ ως τρομοκρατική οργάνωση.
• Η απαγόρευση συμμετοχής στα κοινοβούλια των κρατών-μελών ατόμων που έχουν σχέσεις με το ΡΚΚ.
• Η παύση της οποιασδήποτε υποστήριξης από κράτη-μέλη των κουρδικών οργανώσεων στην Συρία και στο Ιράκ.
• Η επιτάχυνση της έκδοσης από τα κράτη-μέλη προσώπων που έχουν καταδικαστεί στην Τουρκία ως τρομοκράτες.
• Η διακοπή των δεσμών νατοϊκών χωρών με την οργάνωση FETO του Φετουλάχ Γκιουλέν που στην Τουρκία έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση.
• Το ΝΑΤΟ να μην λαμβάνει αποφάσεις και μέτρα κατά της εθνικής ασφαλείας της Τουρκίας.
• Καθιέρωση τακτικών επαφών και συνεργασίας σε αντιτρομοκρατικά ζητήματα.
• Το κλείδωμα τραπεζικών λογαριασμών σε νατοϊκές χώρες προσώπων και οντοτήτων που συνδέονται με οργανώσεις που έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές στην Τουρκία.
• Απαγόρευση των δραστηριοτήτων αντιτουρκικών ΜΚΟ σε νατοϊκές χώρες.

Ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε στις 18 Μαΐου ότι η Σουηδία και Φινλανδία δεν μπορούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ έως ότου εκπληρωθούν οι προσδοκίες ασφάλειας της Τουρκίας.
Ο ίδιος ο Ερντογάν κάλεσε τους εκπροσώπους των δυο σκανδιναβικών χωρών να μην σπαταλήσουν χρόνο επισκεπτόμενοι την Άγκυρα για να τον πείσουν να τους στηρίξει στην ένταξη τους στο ΝΑΤΟ. «Το ΝΑΤΟ είναι οργανισμός ασφαλείας, οπότε δεν πρόκειται να πούμε ναι σε οργάνωση η οποία στερείται ασφαλείας», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνεδρίαση του κόμματος του στο Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, Σουηδοί και Φινλανδοί διπλωμάτες θα ταξιδέψουν στην Άγκυρα την προσεχή Δευτέρα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Türkiye», η τουρκική πλευρά έχει ετοιμάσει ένα λεγόμενο σκανδιναβικό φάκελο για αυτούς.
Ο φάκελος θα περιέχει τα αιτήματα χωρίς τα οποία η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι δεν θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Αυτά περιλαμβάνουν την έκδοση μελών του «τρομοκρατικού» ΡΚΚ και της FETO, την αναγνώριση αυτών των οργανώσεων ως τρομοκρατικών, τον τερματισμό της στήριξης των εκπροσώπων τους, το κλείσιμο όλων των οργανώσεων που σχετίζονται με τρομοκράτες στην Τουρκία και την παροχή κατάλληλων εγγυήσεων.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν πρόκειται να εγκαταλείψει αυτά τα αιτήματα, ακόμα κι αν οι φινλανδοί και σουηδοί διπλωμάτες χρειαστεί να επισκεφτούν την Άγκυρα αρκετές φορές.

Αξιοσημείωτη είναι η θέση των ΗΠΑ, οι οποίες σχολιάζουν την κατάσταση με αυτοσυγκράτηση και αισιοδοξία. Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είναι πεπεισμένος ότι η Συμμαχία θα βρει λύση, ενώ ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν εξέφρασε την βεβαιότητα ότι οι ανησυχίες της Τουρκίας για την διεύρυνση του ΝΑΤΟ ενδέχεται να αμβλυνθούν.
Στο ΝΑΤΟ η διάθεση φαίνεται να είναι παρόμοια, ο γενικός γραμματέας Γιένς Στόλτενμπεργκ πιστεύει ότι η απόφαση της Άγκυρας να εμποδίσει την Φινλανδία και Σουηδία δεν είναι οριστική και αμετάκλητη.

Τουτέστιν όλα συνηγορούν ότι τελικά η Τουρκία θα λάβει τις εγγυήσεις που θέλει, θα εκπληρωθούν δηλαδή στο μέγιστο οι απαιτήσεις της για να μην ασκήσει το δικαίωμα veto στην διεύρυνση της Συμμαχίας.

Georg Lah 

Share This !

2022 ALL RIGHTS RESERVED COPYRIGHT ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΊ ΑΝΤΊΛΑΛΟΙ