ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

[...] όσο δυσάρεστο και να είναι για την Ελλάδα, η περίπτωση που η Αμερική κερδίζει σημαντικά είναι η έγκριση της πώλησης του πακέτου (νέων αεροσκαφών και αναβάθμισης) των
F-16 στην τουρκία.

Με αυτό τον τρόπο τονώνεται η αμερικανική οικονομία με την ενίσχυση των πολεμικών βιομηχανιών καθώς και ενισχύεται το ΝΑΤΟ μέσω της τουρκίας.

Αξιέπαινη η προσπάθεια Ελληνοαμερικανών βουλευτών να μπλοκάρουν στο Κογκρέσο την αγορά F-16 για την τουρκία


Στις 14 Μαΐου 2022 αναφέρθηκε από την τηλεόραση της ΕΡΤ ότι οι Ελληνοαμερικανοί βουλευτές του Κογκρέσου εκφράζουν τον σοβαρό προβληματισμό τους για την αυξανόμενη επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδας και την προκλητική στάση της τουρκίας προς το ΝΑΤΟ.

Επιπροσθέτως οι παραπάνω ομογενείς βουλευτές τονίζουν ότι γενικότερα η αμερικανική εξωτερική πολιτική δεν εμπιστεύεται την τουρκία. Επίσης προς αυτό το σκοπό κάνουν τα πάντα για να ενημερωθούν οι συνάδελφοι τους στο Κογκρέσο, δηλαδή το νομοθετικό σώμα των Ηνωμένων Πολιτειών, για την τουρκική προκλητικότητα και προσφέρουν επιχειρήματα για την ακύρωση του ενδεχόμενου αναβάθμισης ή περαιτέρω πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 από την αμερικανική κυβέρνηση στην τουρκία.

Ενδεικτικά ο βουλευτής Gus Bilirakis, που υπηρετεί ως Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών από το 2007, για την 9η περιφέρεια και την 12η περιφέρεια της Φλόριντας, πρόσφατα δήλωσε ότι υπάρχει ευθύνη και καθήκον για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και ότι θα κάνει ότι μπορεί για να εμποδίσει πιθανές πωλήσεις F-16 στην τουρκία.

Επίσης ο Ελληνοαμερικανός γερουσιαστής Λεωνίδας Ραπτάκης έδωσε συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι OPEN σχετικά με τον αγώνα των Ελληνοαμερικανών βουλευτών και οργανώσεων ώστε να μην εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο ο εκσυγχρονισμός των τουρκικών F-16. Επίσης οι ομογενείς πολιτικοί τονίζουν σε όλο το Κογκρέσο το διπλό παιχνίδι της τουρκίας που θέλει να είναι στο ΝΑΤΟ αλλά παράλληλα διευκολύνει σε αρκετά ριζικά θέματα την Ρωσία.

Βέβαια όσο σημαντική και να είναι η δραστηριότητα των ομογενών γερουσιαστών στην Αμερική, δεν εξασφαλίζεται η παρεμπόδιση της προμήθειας υπηρεσιών (αναβάθμιση F-16) και νέων αεροσκαφών στην τουρκία. Δηλαδή οι φιλελληνικές ενέργειες των ομογενών πολιτικών θα μπορέσουν να μπλοκάρουν το αμερικανικό βαθύ κράτος που υποστηρίζει τις αμυντικές βιομηχανίες που έχουν καθαρά κερδοσκοπικό σκοπό από κάθε κατεύθυνση καθώς και το τουρκικό λόμπυ;

Πρώτον δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση Biden δήλωσε στις αρχές Απριλίου 2022 ότι μια πιθανή πώληση μαχητικών F-16 στην τουρκία θα ήταν σύμφωνη με το δόγμα της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και θα συνεισέφερε στην μακροπρόθεσμη ενότητα του ΝΑΤΟ.
Άλλωστε η τουρκική παραγγελία περιλαμβάνει την αγορά 40 νέων Blk70 (Viper) και την προμήθεια 80 κιτ αναβάθμισης για τα υφιστάμενα τουρκικά F-16 ύψους περίπου
6 δισ. δολαρίων.

Δεύτερον οι πολιτικές πιέσεις της τουρκίας στο Κογκρέσο είναι αρκετά ισχυρές.
Για παράδειγμα πρόσφατα ο Ερντογάν προσέλαβε μια ισραηλινή εταιρία, με έδρα την Ουάσιγκτον, για σκοπούς λόμπυ στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Σχετικά με τουρκικές πηγές, αυτή η εταιρία έχει ήδη επικοινωνήσει με 150 μέλη του Κογκρέσου για να τους ενημερώσει για τις τουρκικές θέσεις και να τους πείσει να δώσουν το πράσινο φως για την τουρκική αγορά.

Συμπερασματικά, όσο δυσάρεστο και να είναι για την Ελλάδα, η περίπτωση που η Αμερική κερδίζει σημαντικά είναι η έγκριση της πώλησης του πακέτου (νέων αεροσκαφών και αναβάθμισης) των F-16 στην τουρκία. Με αυτό τον τρόπο τονώνεται η αμερικανική οικονομία με την ενίσχυση των πολεμικών βιομηχανιών καθώς και ενισχύεται το ΝΑΤΟ μέσω της τουρκίας.

Δυστυχώς η Ελλάδα θεωρείται από τις ΗΠΑ ως "πυλώνας σταθερότητας", δηλαδή ως ένας καθαρά παθητικός παράγοντας σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα απειλούσε την εθνική της ασφάλεια και αυτό αποδείχθηκε περίτρανα με την συμφωνία των Πρεσπών.

Άρα ας ελπίσουμε ότι οι ομογενείς πολιτικοί στο Κογκρέσο θα σώσουν την παρτίδα μπλοκάροντας σθεναρά κάθε στρατιωτική προμήθεια της τουρκίας.

Νικ. Αντύπας 

Share This !

2022 ALL RIGHTS RESERVED COPYRIGHT ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΊ ΑΝΤΊΛΑΛΟΙ