ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Σολτς αποδέχεται μια ασφυκτική έλλειψη πρώτων υλών, μια τρομακτική ύφεση και καλπάζοντα πληθωρισμό

και τελικά τον κίνδυνο για την Γερμανία να γίνει θέατρο πολέμου αφού στο έδαφος της έχει πολλές αμερικανικές βάσεις και πυρηνικά βομβαρδιστικά...

ΟΙ ΚΡΥΜΜΕΝΟΙ ΣΚΕΛΕΤΟΙ ΣΤΟ ΝΤΟΥΛΑΠΙ ΤΟΥ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΥ ΣΟΛΤΣ


Επί τη ευκαιρία της 77ης επετείου από την παράδοση της Βέρμαχτ και της λήξης του Β΄Π.Π. ο Καγκελάριος Σολτς σε τηλεοπτικό διάγγελμα απευθύνθηκε στον γερμανικό λαό, προσπαθώντας να εξηγήσει τις ενέργειες της κυβέρνησης του στην τρέχουσα σύγκρουση στην Ουκρανία.

Παρακολούθησα το διάγγελμα του της 8ης Μαΐου στο κανάλι ZDF και βρήκα την ομιλία του τουλάχιστον τρομακτική. Αναλύω ακολούθως το γιατί.

Η ομιλία του μου θύμισε την ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ «Στην Σκιά Των Τεσσάρων Γιγάντων» (North by Northwest/1959) με τον Cary Grant, ο οποίος καταμεσήμερο στέκεται εντελώς μόνος σε ένα δρόμο της επαρχιακής πόλης Pampa στο Τέξας των ΗΠΑ και περιμένει κάποιον. Σε μια σκηνή που ο σκηνοθέτης την εμφανίζει εντελώς βαρετή και την σέρνει αγωνιωδώς με την γνωστή του μαεστρία, εμφανίζεται ξαφνικά στον ορίζοντα ένα μικρό αεροσκάφος το οποίο έρχεται όλο και πιο κοντά στον Cary Grant με προφανή σκοπό να τον χτυπήσει. Η σκηνή αυτή αποπνέει τρόμο και χαρακτηρίζεται από τους κριτικούς ως μια από τις καλύτερες του Χίτσκοκ. Αυτή την αίσθηση τρόμου αισθάνθηκα κατά την διάρκεια της ομιλίας του Σολτς. Στην αρχή όλα ακούγονταν τόσο φυσικά, τόσο αντικειμενικά λογικά, με κάποιο τρόπο ακόμη και βαρετά. Ουδείς μακρινός κίνδυνος παραμόνευε στην ομιλία του Καγκελάριου, μια ομιλία η οποία κυριολεκτικά έσταζε από εμπιστοσύνη στα όπλα του ΝΑΤΟ και στους συμμάχους που θα σταματήσουν τον «κακό» Πούτιν.

Στην ταινία του Χίτσκοκ η τρομακτική σκηνή τελειώνει την στιγμή που το αεροσκάφος επιτίθεται στον πρωταγωνιστή πετώντας σε χαμηλό ύψος και ψεκάζοντας αγροχημικά.
Η αντικατάσταση του τρομακτικού από έναν σχεδόν λυτρωτικό, θανατηφόρο κίνδυνο… Καλύτερα ένα τέλος με τρόμο, παρά μια φρίκη χωρίς τέλος.

Και κάτι άλλο από την ομιλία του Σολτς που θύμιζε την ταινία «North by Northwest».
Ο Cary Grant στον ρόλο του διαφημιστή Roger Thornhill δεν έχει ιδέα γιατί τον κυνηγούν με το αεροσκάφος. Είναι εγκλωβισμένος σε έναν εφιάλτη χωρίς να γνωρίζει ότι είναι θύμα συνωμοσίας.

Στην ομιλία του ο Καγκελάριος ενήργησε όπως ο Roger Thornhill. Τουτέστιν δεν έχει ιδέα πως τα πράγματα έφτασαν στην εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, η μνήμη του λήγει στις 9 Μαΐου 1945 και επαναφορτίζει στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Μόνο χάριν αυτής της οπισθοδρομικής αμνησίας κατάφερε να σχεδιάσει στην ομιλία του τους παραλληλισμούς που έκανε και τις δικαιολογίες για τις αποφάσεις που έλαβε, υποστηρίζοντας την αποκλειστική ενοχή της Ρωσίας και αγνοώντας τους σκελετούς των ψυχοπαθών συνωμοτών του βαθέος κράτους της Ουάσιγκτον που κρύβει στο ντουλάπι της Καγκελαρίας.

Ο Σολτς ως καγκελάριος-πρόβατο διατράνωσε με την ομιλία του ότι η Γερμανία, ανεξάρτητα από την ασφάλεια της, τα συμφέροντα της δικής της οικονομίας και τα συμφέροντα του γερμανικού λαού, συμβάλλει στην πρόθεση να αποδυναμώσει την Ρωσία δια του πολέμου που σκόπιμα παρατείνεται από τις μαζικές παραδόσεις όπλων, με σκοπό αυτή να μην μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επερχόμενη σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Ο Σολτς αποδέχεται μια ασφυκτική έλλειψη πρώτων υλών, μια τρομακτική ύφεση και καλπάζοντα πληθωρισμό, και τελικά τον κίνδυνο για την Γερμανία να γίνει θέατρο πολέμου αφού στο έδαφος της έχει πολλές αμερικανικές βάσεις και πυρηνικά βομβαρδιστικά.
Αρκεί μια πρόκληση από την Πολωνία ή από τον κλόουν Ζελένσκι και η Γερμανία μαζί με την Ευρώπη να θαφτεί στην ραδιενεργή σκόνη.

Η ομιλία του Σολτς με χιτσκοκικούς όρους ήταν «τρομακτική», καθώς επιφανειακά απέπνεε μια φυσιολογική και συνηθισμένη κατάσταση η οποία θα αντιμετωπιστεί ως «business as usual», όμως απέκρυψε τον μεγάλο κίνδυνο που καραδοκεί και περιμένει να ξεσπάσει την επόμενη στιγμή, ένας κίνδυνος τον οποίο μπορεί να αποφύγει πετώντας στα σκουπίδια τους σκελετούς από το ντουλάπι του.
Μοιραίος, νωθρός, απελπισμένος, δεν προσμένει καν κάποιο θάμα.

Georg Lah 

Share This !

2022 ALL RIGHTS RESERVED COPYRIGHT ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΊ ΑΝΤΊΛΑΛΟΙ