ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[...] η δυνητική ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που υποστηρίζεται από το Καλίνινγκραντ συμπληρώνεται από μονάδες S300 που σταθμεύουν στην Λευκορωσία, δημιουργώντας έτσι την δυνατότητα για την δημιουργία μιας A2/AD εκτεταμένης περιοχής από την Πολωνία ως όλη την Ανατολική Ουκρανία. 
Μεταφορικά, αναφέρεται σε προβλήματα και συζητήσεις που χρονίζουν άσκοπα
(ή και σκόπιμα), χωρίς να επιλύονται...

Η στρατηγική αξία του Καλίνινγκραντ

Εδώ και πολλά χρόνια η αναβάθμιση του Καλίνινγκραντ από μια προφυλακή μείζονος στρατηγικής σημασίας της σοβιετικής εποχής σε ένα σημερινό πλήρη τομέα Άρνησης Πρόσβασης / Απαγόρευσης Χρήσης Περιοχής (Anti-Access / Area-Denial - A2/AD) αλλά και μιας βάσης με επιθετικές δυνατότητες μεγάλου στρατηγικού βάρους αντισταθμίζει την αδικαιολόγητη συσσώρευση και διαχρονική επιθετικότητα των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής και δίνει αποτελεσματικά αποτρεπτικά μηνύματα στις Σκανδιναβικές χώρες.

Στις 15 Μαΐου 2017 το ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik ανέφερε ότι περίπου 2500 Πολωνοί στρατιώτες και ένα τάγμα του ΝΑΤΟ θα αρχίσουν να συμμετέχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Orzysz που βρίσκεται στην ανατολική Πολωνία. Και η επιλογή αυτής της τοποθεσίας για τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ δεν ήταν καθόλου τυχαία, μιας και το Orzysz βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στον Ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ. Το Καλίνινγκραντ είχε ανέκαθεν τεράστια στρατηγική σημασία από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και μετατράπηκε σε χερσαίο θύλακα με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και την απόσχιση των χωρών της Βαλτικής.

Ακριβώς με το πρόσχημα της υπεράσπισης των χωρών της Βαλτικής και της Πολωνίας το ΝΑΤΟ συστηματικά περικυκλώνει την Ρωσία με στρατιωτικές μονάδες που έχουν καθαρά επιθετικό προσανατολισμό. Για παράδειγμα από τον Ιούλιο του 2016 το ΝΑΤΟ έχει αναπτύξει τέσσερα πολυεθνικά τάγματα στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία. Και από τις αρχές του 2017 πάλι στα πλαίσια του στρατηγικού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ περίπου 1000 αμερικανοί στρατιώτες και ελικόπτερα υποστήριξης αερομεταφερόμενων επιχειρήσεων Sikorsky UH-60 Black Hawk έχουν εγκατασταθεί στην Πολωνία.

Για την δικαιολόγηση αυτών των ασκήσεων εδώ και πάρα πολλά χρόνια η παραπλανητική ρητορική του ΝΑΤΟ περιλαμβάνει στο κύριο λεξιλόγιο της τις λέξεις "ειρήνη" και "υπεράσπιση". Σε αυτή την περίπτωση το ΝΑΤΟ διεξάγει ασκήσεις για να αντιμετωπίσει την ανύπαρκτη Ρωσική προκλητικότητα προς την Πολωνία και τις Βαλτικές χώρες.
Βέβαια χειροπιαστά παραδείγματα για τον τρόπο που εφαρμόζει το ΝΑΤΟ τις παραπάνω έννοιες της "ειρήνης" και της "υπεράσπισης" υπάρχουν από την αδικαιολόγητη, εγκληματική, άκρως παράνομη και απάνθρωπη επίθεση των νατοϊκών δυνάμεων στο κυρίαρχο κράτος της Σερβίας το 1999 προς όφελος του αλβανικού όχλου. Ενός αλβανικού όχλου που σήμερα δημιουργεί τεράστια προβλήματα εθνικής ασφάλειας στα βόρεια σύνορα της Ελλάδος που υποθάλπτει τον τζιχαντισμό και προωθεί το πονηρό σχέδιο της "Μεγάλης Αλβανίας".

Αυτή η αδικαιολόγητα αυξανόμενη νατοϊκή προκλητικότητα έχει αναγκάσει την Ρωσία να αναβαθμίσει τον θύλακα του Καλίνινγκραντ σε μια πλήρη ζώνη Άρνησης Πρόσβασης / Απαγόρευσης Χρήσης Περιοχής (Anti-Access/Area-Denial Α2/AD με προηγμένες αντιαεροπορικές αμυντικές δυνατότητες πάνω από ένα μεγάλο κομμάτι της Βαλτικής Θάλασσας, σχεδόν στα τρία τέταρτα της Πολωνίας και σε όλη την Λετονία και την Λιθουανία, σύμφωνα και με σχετική έρευνα της Washington Post.

Χαρακτηριστικά αμυντικά συστήματα που δίνουν στο Καλίνινγκραντ την δυνατότητα ζώνης Α2/AD είναι οι αντιαεροπορικές συστοιχίες S-300 (ονομασία ΝΑΤΟ SA-10 Grumble) και S-400 Triumf (ονομασία ΝΑΤΟ SA-21 Growler) Surface-to-Air Missile (SAM) αλλά και τα άλλα υποστηρικτικά συστήματα εγγύς αεράμυνας, όπως τα Pantsir (NATO: SA-22 Greyhound).
Οι προδιαγραφές της υλοποίησης των Ρωσικών συστημάτων αεράμυνας υποστηρίχθηκαν άμεσα από το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας και εστιάζουν στην κατανίκηση απειλών σε χαμηλά και πολύ χαμηλά ύψη πτήσεων που ιστορικά τα συμβατικά ραντάρ αντιμετωπίζουν προβλήματα ανίχνευσης λόγω των μη επιθυμητών επιστροφών από γήινες και θαλάσσιες επιφάνειες. Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος της ύπαρξης των αμερικανικών πυραύλων Τόμαχωκ (Tomahawk) που ακριβώς ακολουθούν το ανάγλυφο του εδάφους ή πετούν πολύ κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας ακριβώς για να κατευθυνθούν προς τον στόχο τους με την λιγότερη δυνατή πιθανότητα αναχαίτισης από αντίπαλους ηλεκτροπτικούς αισθητήρες ή από συστήματα ραντάρ.

Επιπροσθέτως οι ρωσικές προηγμένες αντιαεροπορικές συστοιχίες προβλέπουν στην λειτουργία τους την αντιμετώπιση στόχων που προκύπτουν από αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου (RC-135 Rivet Joint & RC-135U Combat Sent), ιπτάμενα ραντάρ (AWACS), διηπειρωτικούς πυραύλους, στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη οπλισμένα με πυραύλους cruise όπως τα B-52H, χρήση τεχνολογιών στέλθ (stealth), μη-επανδρωμένων αεροσκαφών (Unmanned Aerial Vehicles - UAV), τεχνικών κορεσμού αντίπαλης αεράμυνας MALD (Miniature Air-Launched Decoy) και όλα τα παραπάνω σε περιβάλλον υψηλής δραστηριότητας εχθρικών παρεμβολών ηλεκτρονικού πολέμου. Επίσης ο σχεδιασμός αυτών των αντιαεροπορικών συστημάτων επιτρέπει την εύκολη διασύνδεση με άλλα συστήματα προηγούμενης τεχνολογίας, συνεργασία με μονάδες του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, υψηλή τακτική επιχειρησιακή κινητικότητα και δυνατότητα ετοιμότητας βολής σε πολύ σύντομα χρονικά διαστήματα.

Ενδεικτικά μια από αυτές τις συστοιχίες, το 183ο AD RGT Σύνταγμα (Air Defence Regiment) εδρεύει κοντά στην παράκτια πόλη του Yantarny ενώ εκτιμάται ότι υπάρχουν συνολικά 16 ή και περισσότερα τέτοια συντάγματα αντιαεροπορικής άμυνας διεσπαρμένα σε όλο το Καλίνινγκραντ. Συμπληρωματικά η ενδεικτική εμβέλεια για τα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης των συστοιχιών στο Καλίνινγκραντ αγγίζουν περίπου τα 350 με 400 χιλιόμετρα.

Άρα η στρατηγική τοποθέτηση των συστημάτων S-300 και S-400 στο Καλίνινγκραντ είναι ικανή να μετατρέψει τον εναέριο χώρο πάνω από ένα στρατηγικό κομμάτι της Βαλτικής Θάλασσας, της Λετονίας, της Λιθουανίας αλλά και παραπάνω από το ήμισυ της Πολωνίας σε μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

Αυτή η δυνητική ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που υποστηρίζεται από το Καλίνινγκραντ συμπληρώνεται από μονάδες S300 που σταθμεύουν στην Λευκορωσία, δημιουργώντας έτσι την δυνατότητα για την δημιουργία μιας A2/AD εκτεταμένης περιοχής από την Πολωνία ως όλη την Ανατολική Ουκρανία.

Αναλυτικά στις 4 Μαΐου 2022, σύμφωνα με πληροφορίες από το αμυντικό πόρταλ liveuamap.com, αναφέρθηκε η μεταστάθμευση αρκετών μονάδων S300 στην πόλη Μακράνυ της Λευκορωσίας, που φαίνεται με μια άσπρη τελεία στον παρακάτω χάρτη. Από εκείνο το σημείο μπορεί να δημιουργηθεί μια ζώνη αντιπρόσβασης περιοχής που να καλύπτει όλη την Ανατολική Ουκρανία.

Αναμφίβολα η δυνατότητα απαγόρευσης πτήσεων σε εχθρικά προς τη Ρωσία αεροσκάφη ανακόπτει σημαντικά την επιθετικότητα της Πολωνίας για μια εισβολή στην Ανατολική Ουκρανία. Αντιθέτως το ΝΑΤΟ, δηλαδή η Αμερική, δεν ενδιαφέρεται για μια στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία λόγω του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου που θα μπορούσε να φέρει τον πόλεμο και την καταστροφή στα αμερικανικά εδάφη.
Επιπροσθέτως το Καλίνινγκραντ είναι και μια στρατηγική τοποθεσία με εξαιρετικές επιθετικές δυνατότητες. Πρόσφατα, με ενδεικτική ημερομηνία αναφοράς στον τύπο την 5η Μαΐου 2022, η Ρωσία έκανε προσομοίωση εκτόξευσης πυραύλων Iskander (ΝΑΤΟ: SS-26 Stone) στέλνοντας ένα ακόμη μήνυμα ειδικά προς την Πολωνία και τη Σουηδία, μιας και η εμβέλεια αυτών των πυραύλων είναι μεταξύ 400Km και 500Km.

Γενικότερα ο θύλακας του Καλίνινγκραντ εμπεριέχει μια πολυδιάστατη δυνατότητα προβολής ισχύος προς τη Βαλτική, τη Σκανδιναβία και την κεντρική Ευρώπη, με σημαντικές ναυτικές εγκαταστάσεις που φιλοξενούν τον Ρωσικό Στόλο της Βαλτικής και πυραυλικές βάσεις με συμβατικά και πυρηνικά όπλα.
Συμπερασματικά η τοποθεσία του Καλίνινγκραντ εμπεριέχει μεγάλη στρατηγική αξία για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ρωσίας αλλά και για δυνατότητες αντεπίθεσης της Ρωσίας ενάντια σε δυνάμεις που απειλούν την εθνική της ασφάλεια.

Νίκ.Αντύπας 

Share This !

2022 ALL RIGHTS RESERVED COPYRIGHT ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΊ ΑΝΤΊΛΑΛΟΙ