ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην ετήσια έκθεσή της η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης έγραψε:

«Επιπλέον, να διασφαλιστεί ότι όλοι όσοι βρίσκονται ακόμη σε αιχμαλωσία θα έχουν όλες τις εγγυήσεις προστασίας βάσει του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και του Δικαίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η διευκόλυνση της απελευθέρωσης και της επιστροφής τους παραμένει ζωτικής σημασίας».

Η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελληνική Δημοκρατία

Ενημερωτικό Δελτίο της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα

Με την ευκαιρία της 107ης επετείου από τη Γενοκτονία των Αρμενίων παραθέτουμε τον λόγο του Έκτακτου και Πληρεξούσιου Πρέσβη της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελληνική Δημοκρατία κ. Τιγκράν Μκρτσιάν σε εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Αγαπητοί συμπατριώτες,
Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Σήμερα, 24 Απριλίου, 107 χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα του 1915, εμείς και όλη η προοδευτική ανθρωπότητα τιμούμε τη μνήμη των ιερομαρτύρων μας. Είναι μεγάλη μου τιμή που βρίσκομαι δίπλα σας αυτή τη σημαντική ημέρα, όχι μόνο ως παιδί του αρμενικού λαού, αλλά και ως πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελληνική Δημοκρατία. Στην Ελλάδα, μια χώρα στην οποία συγκροτήθηκε ένα μεγάλο μέρος της αρμενικής κοινότητας από απογόνους των επιζώντων της γενοκτονίας και ένα άλλο μέρος από απογόνους των προσφύγων που επλήγησαν από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που αποτελεί τη συνέχεια της πολιτικής της γενοκτονίας. Σε μια χώρα, της οποίας ο λαός μοιράζεται την ίδια μοίρα με τους Αρμένιους και αντιλαμβάνεται την τραγωδία καλύτερα από όλους και όλες.

Πάνω από ένας αιώνας έχει περάσει από τις ημέρες που οι ηγέτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, αποφάσισαν ότι οι Αρμένιοι, που για χιλιάδες χρόνια έζησαν και δημιούργησαν πολιτιστικές και πνευματικές αξίες στην πατρίδα τους, από εδώ και πέρα δεν πρέπει να ζουν. Και, κυρίως, δεν πρέπει να ζουν στην ίδια την πατρίδα τους. Οι άνθρωποι στερήθηκαν την πατρίδα τους: μια μαύρη γραμμή διαχώρισε τη μοίρα των Αρμενίων στο πριν και το μετά το 1915, επικεντρώνοντας για πάντα το βλέμμα τους προς το Αραράτ.

Πάνω από ένας αιώνας έχει περάσει από εκείνες τις ημέρες. Οι καιροί έχουν αλλάξει και, δυστυχώς, δεν έχουν βελτιωθεί. Οι ενορχηστρωτές της Γενοκτονίας, οι μισητές, όχι μόνο δεν έχουν λάβει -μέχρι σήμερα, τουλάχιστον- τη μεταθανάτια ποινή που τους αξίζει, αλλά εξακολουθούν να τιμώνται και να δοξάζονται, ακόμη και σε αυτόν τον λεγόμενο «ανθρωπιστικό» 21ο αιώνα. Ενώ η Τουρκία, νόμιμη διάδοχος του κράτους που διέπραξε τη γενοκτονία, συνεχίζει να την αρνείται κάθετα. Η άρνηση της ίδιας της γενοκτονίας υποχρεώνει σήμερα τους Αρμένιους στη Δημοκρατία της Αρμενίας, το Αρτσάχ, αλλά και τις τέσσερις γωνιές του κόσμου να αγωνίζονται για την ιστορική δικαίωση, να αγωνίζονται για να πάψει η άρνηση της γενοκτονίας, να αγωνίζονται για να αποτραπεί η επανάληψη παρόμοιων φρικτών και πανανθρώπινων τραγωδιών, συχνά έχοντας να αντιμετωπίσουν νέες απειλές εθνοκάθαρσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων, η Αρμενία, μαζί με την Ελλάδα, την Κύπρο και μια σειρά από άλλες φίλες χώρες, εργάζεται για την αποτροπή του εγκλήματος της γενοκτονίας. Απτό αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας αποτελεί το ψήφισμα για την «Πρόληψη της Γενοκτονίας» που προτάθηκε από την Αρμενία και εγκρίθηκε με συναίνεση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ την 1η Απριλίου του τρέχοντος έτους. Είναι το πέμπτο ψήφισμα στη σειρά, μετά από ανάλογα ψηφίσματα των ετών 2008, 2013, 2015 και 2018 και αποδεικνύει τη συνέπεια της Αρμενίας στον αγώνα για την πρόληψη της γενοκτονίας. Ως προς αυτό, αξιοσημείωτο είναι και το ψήφισμα που εγκρίθηκε με συναίνεση στην 69η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2015, βάσει του οποίου η 9η Δεκεμβρίου ανακηρύχθηκε ως «Διεθνής Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας των Θυμάτων Εγκλημάτων Γενοκτονίας και της Αποτροπής του Εγκλήματος αυτού».

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Σύμφωνα με τα προαναφερθέντα ψηφίσματα, η μνήμη και η καταδίκη της γενοκτονίας και οι τρεις πυλώνες της πρόληψης της γενοκτονίας -η έγκαιρη προειδοποίηση, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης- στοχεύουν πρώτα απ' όλα στην πρόληψη πιθανών νέων γενοκτονιών.

Σήμερα, με το πρόσχημα της άσκησης του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης γινόμαστε μάρτυρες υποκίνησης μίσους, διάκρισης και μισαλλοδοξίας, απόπειρας συγκάλυψης της άρνησης της γενοκτονίας και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, μεταξύ άλλων, και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γινόμαστε μάρτυρες των προσπαθειών της άρνησης της ιστορίας του αρμενικού λαού, της διαστρέβλωσης και παραχάραξής της, της καταστροφής της αρμενικής πολιτιστικής κληρονομιάς, της τεράστιων διαστάσεων πολιτικής του αντιαρμενισμού, συμπεριλαμβανομένης και της συνεχούς εξύμνησης όσων διέπραξαν εγκλήματα κατά των Αρμενίων, αλλά και της ανάπτυξης και ανατροφής αντιαρμενικών συναισθημάτων σε ανηλίκους. Αυτά είναι τα φαινόμενα των οποίων γίναμε μάρτυρες, όχι μόνο πριν από έναν αιώνα, αλλά και ως αποδέκτες των αποτελεσμάτων της πολιτικής του Αζερμπαϊτζάν τις τελευταίας δεκαετίες. Η ανεπαρκής ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας σε αυτά τα φαινόμενα δημιούργησε εκείνο το γενοκτόνο περιβάλλον που οδήγησε στην καταστροφή: τον πόλεμο των 44 ημερών.

Η Αρμενία επιθυμεί ειρηνική συνύπαρξη. Όμως, αυτό θα παραμείνει μόνο μια καλοπροαίρετη επιθυμία, εάν η απέναντι πλευρά δεν αλλάξει την υφιστάμενη συμπεριφορά της. Ως εκ τούτου, για να αποτραπούν νέες τραγωδίες και για να υπάρξει ειρήνη, πρέπει να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εθνική ενότητα, για να αντισταθούμε σε αυτές τις αυξανόμενες τάσεις.

Ακόμη και μετά τη γενοκτονία, ο αρμενικός λαός βρήκε δύναμη να ξανασηκωθεί, να δημιουργήσει, βρήκε δύναμη για ζωή, βρήκε δύναμη να αγωνιστεί για την ανεξαρτησία και τα δικαιώματά του. Επομένως, τώρα ο Αρμένιος δεν έχει δικαίωμα να παρεκκλίνει από τον δρόμο του, που είναι το να ζει στην πατρίδα του και να αγωνίζεται για χάρη της.

Σημαντικές πρόσφατες εξελίξεις

1. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που έλαβε χώρα στις 25 Απριλίου του 2022, οι υπουργοί Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν για τη δομή της Επιτροπής για την οριοθέτηση και την ασφάλεια των συνόρων. Συζήτησαν, επίσης, ζητήματα σχετικά με την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών θεμάτων και την προετοιμασία εργασιών για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Ακολουθεί o σχετικός σύνδεσμος: https://www.mfa.am/en/press-releases/2022/04/25/fms_armenia_azerbaijan/11412

2. Στις 27 Απριλίου του 2022, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Μπλίνκεν δήλωσε στη Βουλή των Αντιπροσώπων το εξής: «Προσπαθούμε να απωθήσουμε οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες, ιδιαίτερα από το Αζερμπαϊτζάν, που μόνο θα αναζωπυρώσουν την κατάσταση».
Ακολουθεί o σχετικός σύνδεσμος:
https://en.armradio.am/2022/04/27/us-has-been-trying-to-push-back-unilateral-actions-particularly-by-azerbaijan-that-would-inflame-the-situation-blinken/

3. Στις 29 Απριλίου του 2022 ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Μπλίνκεν δήλωσε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων το εξής: «Έχω μιλήσει επανειλημμένα με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας κ. Νικόλ Πασινιάν και τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν κ. Ιλχάμ Αλίεφ, προσπαθώντας πρώτα από όλα να διασφαλίσω ότι κανείς δεν θα κάνει βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν δυνητικά σε σύγκρουση, αλλά και να προσπαθήσω να προωθήσω και να υποστηρίξω μια μακροπρόθεσμη πολιτική διευθέτηση». Ακολουθεί o σχετικός σύνδεσμος:
https://en.armradio.am/2022/04/29/us-working-with-armenia-and-azerbaijan-to-make-sure-no-one-takes-steps-that-would-revert-to-conflict/

4. Παρά τα προσωρινά μέτρα που εκδόθηκαν από το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης, προέκυψαν νέα στοιχεία σχετικά με τη συνέχιση της καταστροφής της αρμενικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα εδάφη του Αρτσάχ: κατόπιν προσωπικής εντολής του Αλίεφ πριν από μήνες, η εκκλησία στο κατεχόμενο Χαντρούτ βεβηλώθηκε, αφαιρέθηκε ο σταυρός, σβήστηκε η αρμενική επιγραφή. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αρμενίας καταδίκασε την ενέργεια αυτή και κάλεσε εκ νέου να επισκεφθεί η αποστολή αξιολόγησης της ΟΥΝΕΣΚΟ (UNESCO) το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη επείγουσα και αναγκαία.
Ακολουθούν oι σχετικοί σύνδεσμοι:
https://en.armradio.am/2022/04/28/azerbaijan-desecrates-hadrut-church-cross-removed-armenian-inscription-erased/ 

https://twitter.com/TheScarmind/status/1519630013485699072?t=OHRtV6vF9bBZRHjXDM8tGQ&s=19, https://www.mfa.am/en/interviews-articles-and-comments/2022/04/30/spox_comment_saintharutyun/11428

5. Ένα βίντεο του χωριού Σγναχ δείχνει ότι το χωρίο δεν υπάρχει πια. Το χωριό ισοπεδώθηκε. Το νεκροταφείο, οι σταυρόπετρες, οι εκκλησίες και άλλοι ιεροί τόποι έχουν χαθεί.
Ακολουθεί o σχετικός σύνδεσμος:
https://twitter.com/AvetisianM/status/1519764603399516161?s=20&t=fZDq2h8OusFXz9uS05O83Q

Στην ετήσια έκθεσή της η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης δήλωσε το εξής: «Η πρόσβαση στις πληγείσες από τη σύγκρουση περιοχές παραμένει πολύ περιορισμένη για τους Οργανισμούς που παρέχουν Ανθρωπιστική βοήθεια και παρακολουθούν την κατάσταση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και κάλεσε όλες τις αρμόδιες αρχές να διασφαλίσουν την πρόσβαση σε αυτές τις περιοχές κατά προτεραιότητα».
Στην ετήσια έκθεσή της έγραψε επίσης «Επιπλέον, να διασφαλιστεί ότι όλοι όσοι βρίσκονται ακόμη σε αιχμαλωσία θα έχουν όλες τις εγγυήσεις προστασίας βάσει του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και του Δικαίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η διευκόλυνση της απελευθέρωσης και της επιστροφής τους παραμένει ζωτικής σημασίας».
Ακολουθεί o σχετικός σύνδεσμος:
https://www.coe.int/en/web/commissioner/-/commissioner-presents-her-annual-report-to-the-parliamentary-assembly

6. Σε συνάντησή του με φίλα προσκείμενους προς τη χώρα του ξένους εμπειρογνώμονες που προσκλήθηκαν στο Αζερμπαϊτζάν και πληρώθηκαν από τη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών του, ο κ. Ιλχάμ Αλίεφ εξέθεσε το όραμά του για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Αρμενία, υπογραμμίζοντας ότι η Αρμενία δεν έχει άλλη επιλογή παρά να υπογράψει συνθήκη ειρήνης με το Αζερμπαϊτζάν, με τους όρους του Μπακού.
Στη συνέχεια προσπαθώντας να εξευτελίσει και να ταπεινώσει την Αρμενία, ο κ. Αλίεφ δήλωσε, «Η υπογραφή της πράξης συνθηκολόγησης της Αρμενίας είναι το γεγονός που με έκανε να αισθανθώ πιο περήφανος από οποιαδήποτε άλλη φορά στη ζωή μου», και περαιτέρω υπογράμμισε ότι η Αρμενία δεν έχει άλλη επιλογή από το να υιοθετήσει την ημερήσια διάταξη του Μπακού και να επωφεληθεί από αυτήν.
Ακολουθούν oι σχετικοί σύνδεσμοι:
https://azertag.az/en/xeber/International_conference_on_South_Caucasus_Development_and_Cooperation_was_held_at_ADA_University_President_Ilham_Aliyev_attended_the_conference_VIDEO-2115236,

https://apa.az/en/III-sector/president-signing-the-capitulation-act-of-armenia-is-the-proudest-event-in-my-life-374926,

https://twitter.com/presidentaz/status/1520336328122056704?s=20&t=tGt57FJPu3Tmivke-gWIqQ

7. Σε κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων της Αρμενίας και του Αρτσάχ, οι αρχηγοί των δύο πλευρών επανέλαβαν τη δέσμευση για την ειρηνευτική ημερήσια διάταξη, καθώς είναι «η ημερήσια διάταξη της ειρήνης, ημερήσια διάταξη για την υπέρβαση της φρίκης του πολέμου, των δυσκολιών που ακολούθησαν μετά τον πόλεμο, είναι μια ημερήσια διάταξη για την εγγύηση της ασφάλειας, των δικαιωμάτων, του μέλλοντος των ανθρώπων». Ακολουθεί o σχετικός σύνδεσμος:
https://www.primeminister.am/en/press-release/item/2022/04/29/Nikol-Pashinyan-meeting/

Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αρμενίας με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ
Στις 2 Μαΐου, ο υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αρμενίας κ. Αραράτ Μιρζογιάν, κατά την επίσκεψη εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Άντονι Μπλίνκεν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Μιρζογιάν συνεχάρη τον ομόλογό του για την 30η επέτειο από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Αρμενίας και Ηνωμένων Πολιτειών, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το υφιστάμενο επίπεδο πολιτικού διαλόγου μεταξύ Αρμενίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στη συνάντηση τονίσθηκε εκατέρωθεν ότι τα τελευταία χρόνια οι δύο πλευρές έχουν δημιουργήσει μια ισχυρή σχέση συνεργασίας που βασίζεται στις κοινές αξίες της δημοκρατίας, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.
Ο κ. Αραράτ Μιρζογιάν αναφέρθηκε ευμενώς στην υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Αρμενία ως προς την ενίσχυση της δημοκρατίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της καταπολέμησης της διαφθοράς. Με τη σειρά του, ο κ. Μπλίνκεν εκτίμησε ιδιαιτέρως τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται στην Αρμενία, υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της αμερικανικής πλευράς στη διαδικασία αυτή.

Οι δύο πλευρές τόνισαν τη σημασία της επανέναρξης των κοινών εργασιών στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου Αρμενίας-ΗΠΑ, η τελική Σύνοδος του οποίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 3 Μαΐου στην Ουάσιγκτον.
Συζητήθηκαν οι προοπτικές ανάπτυξης της συνεργασίας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ο υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αρμενίας επεσήμανε την ανάγκη εμβάθυνσης των εμπορικών και οικονομικών δεσμών με τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για τη διερεύνηση της αρμενο-αμερικανικής αλληλοεπίδρασης στους τομείς υψηλής τεχνολογίας, των πληροφοριών, της ενέργειας, της οικονομίας, των τραπεζών, της πολιτικής αεροπορίας, της πράσινης οικονομίας και σε άλλους τομείς.

Ο κ. Αραράτ Μιρζογιάν απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στην στάση των ΗΠΑ σχετικά με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και τόνισε τη φετινή δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν για την επέτειο της Γενοκτονίας η οποία επιβεβαιώνει την προσήλωση των Ηνωμένων Πολιτειών στις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπισμού.
Τα μέρη έθιξαν, επίσης, θέματα που αφορούν στη διεθνή και περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα.

Η αρμενική πλευρά παρουσίασε την κατάσταση στην περιοχή του νοτίου Καυκάσου και τη θέση της Αρμενίας σχετικά με τις διαδικασίες που στοχεύουν στην εγκαθίδρυση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας. Οι συνομιλητές αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για μια συνολική ειρηνευτική συμφωνία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αρμενίας υπογράμμισε τη σημασία των προσπαθειών διαμεσολάβησης των ΗΠΑ για την ειρηνική διευθέτηση της διένεξης του Ναγκόρνο Καραμπάχ ως συμπροεδρεύουσας χώρας της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ.

Ο κ. Αραράτ Μιρζογιάν ενημέρωσε τον κ. Άντονι Μπλίνκεν για τις ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν που αποσκοπούν στη δημιουργία ανθρωπιστικής κρίσης στο Αρτσάχ.
Στο πλαίσιο των ανθρωπιστικών ζητημάτων που προκάλεσε ο πόλεμος των 44 ημερών που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν κατά του Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι δύο πλευρές τόνισαν την ανάγκη επαναπατρισμού Αρμενίων αιχμαλώτων πολέμου, ομήρων και άλλων ατόμων που βρίσκονται υπό κράτηση, καθώς και την ανάγκη της διατήρησης της αρμενικής πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στα εδάφη του Αρτσάχ που περιήλθαν υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν.

Οι συνομιλητές αναφέρθηκαν, επιπλέον, στην υλοποίηση των συμφωνιών για τη σύσταση Επιτροπής για την οριοθέτηση και την ασφάλεια των συνόρων.
Ο υπουργός Μιρζογιάν ενημέρωσε επίσης τον συνομιλητή του για τις εξελίξεις στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας. Ο υπουργός Μπλίνκεν επισήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν πλήρως την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Αρμενίας και της Τουρκίας και αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στις εποικοδομητικές προσπάθειες της Αρμενίας σε αυτή τη διαδικασία.

Στο τέλος της συνάντησης οι κ.κ. Μιρζογιάν και Μπλίνκεν υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της Αρμενίας και των Ηνωμένων Πολιτειών για την Πολιτική Πυρηνική Συνεργασία.

Τρίτη κατά σειρά συνάντηση μεταξύ των ειδικών εκπροσώπων της Αρμενίας και της Τουρκίας
Στις 3 Μαΐου, στη Βιέννη, πραγματοποιήθηκε η τρίτη κατά σειρά συνάντηση μεταξύ των Ειδικών Εκπροσώπων για τη διαδικασία εξομάλυνσης Αρμενίας-Τουρκίας: του αντιπρόεδρου της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Αρμενίας κ. Ρουμπέν Ρουμπινιάν και του πρέσβη Σερντάρ Κιλίτς.

Οι Ειδικοί Εκπρόσωποι επιβεβαίωσαν τον στόχο: επίτευξη πλήρους διευθέτησης των σχέσεων μεταξύ των χωρών τους μέσω αυτής της διαδικασίας. Από την άποψη αυτή, είχαν μια ειλικρινή και αποτελεσματική ανταλλαγή απόψεων και συζήτησαν πιθανά βήματα που θα μπορούσαν να ληφθούν για να σημειωθεί απτή πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση.
Επαναβεβαίωσαν τη συμφωνία τους να συνεχιστεί η διαδικασία χωρίς προϋποθέσεις. 
 
Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Αρμενίας 
 Λ. Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 95, Χαλάνδρι 15232, Αθήνα, Ελλάδα embassy.athens@mfa.am 

Share This !

2022 ALL RIGHTS RESERVED COPYRIGHT ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΊ ΑΝΤΊΛΑΛΟΙ