ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ο κινέζος αξιωματούχος είχε δίκιο όταν περαιτέρω δήλωνε σχετικά με την πολιτική της ΕΕ ότι :

"η Ευρώπη θα πρέπει να σταματήσει να κρατάει το κεράκι στον διάβολο"

Η Κίνα υποστηρίζει τη Ρωσία και κατηγορεί τις ΗΠΑ
για εγκλήματα πολέμου


Στις 25 Απριλίου 2022 ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Wang Wenbin, έκανε μερικές δηλώσεις με μεγάλη σημασία λόγω του περιεχομένου τους αλλά και της επιλογής της χρονικής στιγμής της ανακοίνωσης τους. Αναλυτικά με αυτές τις δηλώσεις η Κίνα επιβεβαίωσε σθεναρά την παντελή έλλειψη της υποστήριξης της στις επεκτατικές πολιτικές των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα μέσω των δηλώσεων του προαναφερθέντος αναπληρωτή διευθυντή του τμήματος Πληροφοριών του Υπουργείου Εξωτερικών, η Κίνα χαρακτήρισε την αμερικανική εξωτερική πολική ως «άρχοντα της παραπληροφόρησης». Επιπλέον με την ευκαιρία των ίδιων δηλώσεων, υποστηρίχτηκε ότι "οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια και την σταθερότητα της ανθρωπότητας" αφού χρησιμοποιούν "δήθεν δημοκρατικές ευαισθησίες" για να "καταστρέφουν ολοσχερώς κυρίαρχες χώρες". Δηλαδή οι δήθεν δημοκρατικές ευαισθησίες είναι απλώς ένα πρόσχημα για να μπορούν οι ΗΠΑ να επιτίθενται και να καταστρέφουν ολοσχερώς κυρίαρχες χώρες και θα έπρεπε να έχουν ήδη οδηγηθεί προ πολλού στο διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Σε αυτό το σημείο ας αναλύσουμε εάν οι δηλώσεις του κ. Wang είναι ορθές.

Πρώτον παραπληροφόρηση είναι η διασπορά ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών με σκοπό την εκπλήρωση ιδιοτελών σκοπιμοτήτων. Όσο αφορά την Αμερική υπάρχουν χαρακτηριστικά παραδείγματα που έχει χρησιμοποιηθεί η παραπληροφόρηση για να δικαιολογηθούν επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον κυρίαρχων κρατών, όπως στο Ιράκ, στη Λιβύη και στη Γιουγκοσλαβία αλλά και σε πολλά άλλα κράτη σε διάστημα πολλών δεκαετιών.

Δεύτερον όσο αφορά τις δημοκρατικές ευαισθησίες, η αμερικανική εξωτερική πολιτική χρησιμοποιεί αυτό τον όρο για να κατηγορήσει για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων μια μη-πειθήνια κυβέρνηση ενός κράτους. Με αυτό τον τρόπο το μη-πειθήνιο κράτος σημαδεύεται ως ένα αυταρχικό και ολοκληρωτικό καθεστώς και έτσι δημιουργείται η επίπλαστη ανάγκη για την απελευθέρωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων πολιτών του. Έπειτα είτε ο αμερικανικός στρατός με εισβολή είτε οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες με μια ειδική επιχείρηση αποσταθεροποίησης του παραπάνω καθεστώτος επεμβαίνουν και εκδημοκρατίζουν το προηγούμενο "στυγνό καθεστώς". Με απλά λόγια η δημοκρατία για την αμερικανική εξωτερική πολιτική είναι η μετατροπή του πολιτεύματος ενός μη-πειθήνιου κράτους σε ένα αρκετά πιο φιλοαμερικανικό.

Τρίτον όσον αφορά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ή Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η Αμερική δεν αναγνωρίζει καμία δικαιοδοσία του στα πεπραγμένα της εξωτερικής της πολιτικής. Με αυτό τον τρόπο κανείς αμερικανός αξιωματούχος δεν μπορεί να παραπεμφθεί στο παραπάνω δικαστήριο για δίκη σχετικά με εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Άλλωστε αυτό το γεγονός πρόσφατα στηλιτεύθηκε σε άρθρο του nationalinterest.com με τίτλο "Why Biden Must Support the International Criminal Court, 20 Απριλίου 2022". Αναλυτικά σε αυτό το άρθρο αναφέρεται ότι η σχέση των ΗΠΑ με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο όχι μόνο υποβαθμίζει την ηθική θέση της Αμερικής στον κόσμο, αλλά παράλληλα απομειώνει και παραλύει την ισχύ του ίδιου του διεθνές δικαστηρίου.

Άρα ο κινέζος αξιωματούχος είχε δίκιο όταν περαιτέρω δήλωνε σχετικά με την πολιτική της ΕΕ ότι "η Ευρώπη θα πρέπει να σταματήσει να κρατάει το κεράκι στον διάβολο" κατηγορώντας τις ΗΠΑ για μία σειρά εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου, όπως ενδεικτικά τη δολοφονία 300 χιλιάδων αμάχων και τον ξεριζωμό 26 εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο σε Αφγανιστάν και Ιράκ.

Συμπερασματικά η παραπάνω ενέργεια του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας συνέβη σε πολύ σωστή χρονική περίοδο για τα συμφέροντα της. Σχεδόν δύο μήνες μετά την ρωσική ειδική στρατιωτική επιχείρηση η Κίνα δεν έχει καταδικάσει τον Πούτιν ενώ παράλληλα έχει εκτιμήσει την βούληση και αποτελεσματικότητα του ρωσικού στρατού. Επιπροσθέτως η Κίνα σε κάθε περίπτωση θα συντασσόταν με τη Ρωσία, μιας και γνωρίζει ότι και η ίδια είναι στο στόχαστρο της αμερικανικής επεκτατικής πολιτικής.

Νίκος Αντύπας 

Share This !

2022 ALL RIGHTS RESERVED COPYRIGHT ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΊ ΑΝΤΊΛΑΛΟΙ