ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Όσον αφορά το πετρέλαιο, ο OPEC έχει δηλώσει ότι αδυνατεί να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο για να αντικαταστήσει το ρωσικό πετρέλαιο στην Ευρώπη,

ο OPEC δεν θέλει να τιμωρήσει ή να απομονώσει την Ρωσία και ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν αποτελεί μείζων ζήτημα για αυτό τον Οργανισμό.

Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΜΕ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΧΑΡΙΝ ΤΟΥ ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΚΑΙ
ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΩΝ ΤΟΥ

Οι κυρώσεις που επιδιώκουν τα ευρωπαϊκά κράτη έναντι της Ρωσίας είναι αναπόφευκτο να αυξήσουν το κόστος ζωής για τον ίδιο τον πληθυσμό τους και να οδηγήσουν τις οικονομίες τους σε ύφεση. Ακόμη χειρότερες είναι οι παρενέργειες αυτών των κυρώσεων για τις φτωχότερες χώρες της Αφρικής και της Ασίας, πολλές από τις οποίες βασίζονται σε ρωσικά σιτηρά και πετρέλαιο για να βοηθήσουν τους κατοίκους τους να ζήσουν πάνω από τα επίπεδα διαβίωσης.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί προσπαθούν απελπισμένα να «κάνουν κάτι» για να σώσουν την φιλαυτία και την πληγωμένη τους υπεροχή και να αντιταχθούν στον προελαύνοντα Πούτιν που αμφισβητεί τα νεοταξικά τους σχέδια. Το πρόβλημα για τα ευρωπαϊκά καθεστώτα είναι ότι οι κυρώσεις αποκόπτουν τους Ευρωπαίους από το απαραίτητο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Η τακτική των κυρώσεων μόνο βραχυπρόθεσμα βλάπτει την Ρωσία, καθώς το ρωσικό πετρέλαιο μπορεί να στραφεί σε πολλές αγορές εκτός Ευρώπης, ενώ οι στρόφιγγες του φυσικού αερίου που θα κλείσουν για την Ευρώπη, θα ανοίξουν με αποδέκτη την Κίνα. Το Πεκίνο, το Νέο Δελχί και άλλες ασιατικές πρωτεύουσες δέχονται ευχαρίστως προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου που δεν πωλούνται πλέον στην Δύση, ενδεχομένως με έκπτωση. Τουτέστιν, τα ευρωπαϊκά καθεστώτα περιορίζοντας τις ρωσικές πηγές ενέργειας το μόνο που θα καταφέρουν είναι να αυξήσουν το κόστος ζωής για τους Ευρωπαίους, ενώ δεν μπορούν να αποκόψουν την οικονομία της Ρωσίας από τις παγκόσμιες αγορές.

Για κατανοητούς λόγους, πολλά ευρωπαϊκά καθεστώτα αρχικά ήταν απρόθυμα να αποκοπούν από τις ρωσικές ενεργειακές πηγές. Τούτο οφείλεται στο ότι η Ευρώπη εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όλο και περισσότερο αξιολογούνται ως αναξιόπιστες, ενώ μόνο η Γαλλία μπορεί να βασιστεί στην πυρηνική της ενέργεια. Αυτό ισχύει κυρίως για την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, την Γερμανία, η οποία θα αντιμετωπίσει απότομη ύφεση εάν αποκοπεί από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ωστόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήδη καταρτίζει σχέδιο πλήρους εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ένα εμπάργκο που θα έχει τραγικές συνέπειες στις οικονομίες και στην ζωή των πολιτών της Ευρώπης. Πιθανόν το εμπάργκο να μην χρειαστεί να υλοποιηθεί, καθώς η Μόσχα ήδη άρχισε να κλείνει τις στρόφιγγες για αυτές τις χώρες που δεν πληρώνουν την αξία του πετρελαίου και φυσικού αερίου της σε ρούβλια.

Όσον αφορά το πετρέλαιο, ο OPEC (Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών) έχει δηλώσει ότι αδυνατεί να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο για να αντικαταστήσει το ρωσικό πετρέλαιο στην Ευρώπη, ο OPEC δεν θέλει να τιμωρήσει ή να απομονώσει την Ρωσία και ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν αποτελεί μείζων ζήτημα για αυτό τον Οργανισμό.

Όσον αφορά το φυσικό αέριο, η Ευρώπη στράφηκε στις ΗΠΑ για να σώσει ότι είναι δυνατόν να σωθεί. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι μπορεί να παραδώσει υγροποιημένο σχιστολιθικό φυσικό αέριο (LNG) από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη και να αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την Ρωσία στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών.
Αλλά δεν είναι τόσο απλό, όπως κάποιοι αιθεροβάμονες φαντάζονται. Υπάρχει ένα πρόβλημα: Ο Μπάιντεν δεν συνεννοήθηκε με την βιομηχανία LNG της χώρας του πριν δώσει την υπόσχεση. Εκπρόσωπος μιας των μεγαλυτέρων βιομηχανιών LNG, της γνωστής Tellurian Inc, δήλωσε στους New York Times: «Δεν έχουμε καμία ιδέα πως θα το κάνουμε αυτό…».

Μπορεί στις ΗΠΑ να έχουν συνηθίσει να παράγουν χρήμα από το πουθενά και χωρίς αντίκρισμα (ελέω Fed), αλλά στον πραγματικό κόσμο εξακολουθεί για να παραχθεί πετρέλαιο και φυσικό αέριο να είναι απαραίτητη η πραγματική εξόρυξη. Η βιομηχανία φυσικού αερίου στις ΗΠΑ ανήκει σε ιδιώτες, και τα κίνητρα της αγοράς (υψηλές τιμές) δεν είναι απαραίτητα κατάλληλα για την πώληση των πάντων στην Ευρώπη. Ούτε η εκτύπωση χρημάτων μπορεί να προκαλέσει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο να εμφανιστούν ως δια μαγείας στην Ευρώπη διασχίζοντας τον Ατλαντικό.

Οι κυρώσεις, το εμπάργκο, δεν μπορούν προφανώς να τερματίσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό που θα κάνουν είναι να εξαθλιώσουν τις ζωές των ανθρώπων στην Ευρώπη και να προκαλέσουν ύφεση στις οικονομίες της γηραιάς ηπείρου, ένα τίμημα όμως που ο Μπάιντεν και οι Ευρωπαίοι υποτακτικοί του είναι πρόθυμοι να πληρώσουν. Προέχουν η πάση θυσία καταπολέμηση της Ρωσίας και ο εξοστρακισμός του αμφισβητία της Νέας Παγκόσμιας Τάξης, του Πούτιν.

Georg Lah

Share This !

2022 ALL RIGHTS RESERVED COPYRIGHT ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΊ ΑΝΤΊΛΑΛΟΙ