ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ας γνωρίσουμε τους ανθρώπους που εργάζονται για τα συμφέροντα των ΗΠΑ

αλλά υπάρχει ταυτόχρονα σε αυτούς ζωντανή η Ελληνική ταυτότητα

με την ελπίδα ότι κάποια μέρα, η Ελληνική εξωτερική πολιτική θα καταφέρει

να αξιοποιήσει "φίλιες δυνάμεις"

Έξι Γερουσιαστές των ΗΠΑ που δηλώνουν περήφανοι
ως Ελληνοαμερικάνοι

Η ελληνοαμερικανική κοινότητα φαίνεται ικανοποιημένη με την πρόοδο που σημειώθηκε στις τελευταίες εκλογές, καθώς η φωνή της στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο. Στις εκλογικές διαδικασίες επανεκλέχθηκαν πέντε μέλη της διασποράς που ανήκαν ήδη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ ο συνολικός αριθμός των ομογενών γερουσιαστών αυξήθηκε σε έξι μετά την επιτυχή εκλογή ενός ακόμη Ελληνοαμερικανού υποψήφιου.
Πιο συγκεκριμένα, επανεκλέχθηκαν οι Δημοκρατικοί John Sarbanes στο Maryland, ο Charlie Crist στη Φλόριντα, η Dina Titus στη Νεβάδα και ο Chris Pappas στο New Hampshire, καθώς επίσης κράτησε τη θέση του στην Γερουσία και ο μέχρι τώρα μοναδικός Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Gus Bilirakis στην Φλόριντα.
Η «ελληνική ομάδα» ενισχύθηκε με την προσθήκη μιας ακόμη γερουσιαστή των Ρεπουμπλικανών, της Νικόλ Μαλλιωτάκη, η οποία εξελέγη για πρώτη φορά στην πολιτεία καταγωγής της, τη Νέα Υόρκη.

Συνολικά, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν έξι Ελληνοαμερικανοί εκπρόσωποι στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, δηλαδή στην Γερουσία (Senate) και στην Βουλή των Αντιπροσώπων (House of Representatives), που θα μπορούν να εκφράσουν τις ανησυχίες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας όχι μόνο για εσωτερικά ζητήματα, αλλά και σε σχέση με τα προβλήματα και σε ορισμένες περιπτώσεις και στις απειλές, που αντιμετωπίζουν οι πατρίδες τους, Ελλάδα και Κύπρος.

Τα πέντε μέλη που ήταν μέχρι τώρα στο Κογκρέσο έπαιξαν χρήσιμο ρόλο, με τις δημόσιες παρεμβάσεις και τις ψηφοφορίες τους σε επιτροπές και στο βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων σε θέματα που έχουν αντίκτυπο σε Ελλάδα και Κύπρο. Η "Καθημερινή", μέσω του δημοσιογράφου Tom Ellis, ζήτησε από τους έξι Ελληνοαμερικανούς Γερουσιαστές της Βουλής των Αντιπροσώπων, που θα βρεθούν στο 117ο Συνέδριο, να μιλήσουν για την κληρονομιά τους.


 JOHN SARBANES (D-MD)

«Ως Ελληνοαμερικανός, νιώθω ιδιαίτερη υπερηφάνεια για τις δημοκρατικές παραδόσεις που ανάγονται στους αρχαίους Έλληνες
. Είναι ένας από τους λόγους που εμπνέομαι τόσο πολύ από την εκπληκτική δημοκρατική προσέλευση που έδωσε μια ιστορική νίκη για τον Τζο Μπάιντεν στις κρίσιμες προεδρικές εκλογές του 2020. Γνωρίζω ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα αποκαταστήσει την υπόσχεση της Αμερικής ως γη της ελευθερίας και ευκαιριών – μια Αμερική που μπορεί να χρησιμεύσει ως φάρος ελπίδας για τόσους πολλούς σε όλο τον κόσμο.
Όταν ο παππούς και η γιαγιά μου έφυγαν από την Ελλάδα για να μεταναστεύσουν στην Αμερική πριν από περισσότερο από έναν αιώνα, έφεραν μαζί τους μια δέσμευση στις δημοκρατικές αξίες, η οποία εμφύσησε την αποφασιστικότητά τους να εργαστούν σκληρά και να πετύχουν. Ο Τζο Μπάιντεν ενσαρκώνει την ίδια δέσμευση και θα ανυψώσει όλους εκείνους που φιλοδοξούν στο αμερικανικό όνειρο», λέει ο John Sarbanes.
Ο Γερουσιαστής (Congressman) Sarbanes εκπροσωπεί την Τρίτη Περιφέρεια του Κογκρέσου του Μέριλαντ στο Κογκρέσο των ΗΠΑ από το 2007. Επί του παρόντος υπηρετεί στην Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής, εκτός από την Υποεπιτροπή της Βουλής για την Υγεία, την Υποεπιτροπή της Βουλής για την Ενέργεια και την Υποεπιτροπή της Βουλής για την Επίβλεψη και τις Έρευνες.
Ο Sarbanes υπηρετεί επίσης στην Επιτροπή Εποπτείας και Μεταρρύθμισης της Βουλής και στην Υποεπιτροπή της για τις Κυβερνητικές Επιχειρήσεις. Από το 2017, προεδρεύει της Ειδικής Ομάδας για τη Μεταρρύθμιση της Δημοκρατίας, μια τολμηρή προσπάθεια στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την οικοδόμηση μιας κυβέρνησης που βάζει τα συμφέροντα του κοινού πάνω από τα ειδικά συμφέροντα.
Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Βαλτιμόρη, ο Sarbanes έχει εμπειρία εργασίας στον δημόσιο, ιδιωτικό και μη κερδοσκοπικό τομέα. Αυτός και η οικογένειά του ζουν στο Towson, δίνοντας του την ευκαιρία να οδηγεί σπίτι του κάθε βράδυ και να ακούει από τους ανθρώπους που υπηρετεί στο Κογκρέσο. (Σημ. Μεταφραστή: Ίσως εδώ εννοείται η εύκολη πρόσβαση του Γερουσιαστή στους πολίτες λόγω κοντινής χιλιομετρικής απόστασης). Το να ακούει συχνά τις ανησυχίες των πολιτών του επιτρέπει να εκπροσωπεί καλύτερα το Μέριλαντ και ανάλογα να διαμορφώνει το έργο του στη Βουλή των Αντιπροσώπων. 

GUS BILIRAKIS (R-FL)

«Το να είμαι Ελληνοαμερικανός είναι το παν για μένα. Το καλύτερο και των δύο κόσμων. Μια πλούσια κληρονομιά που με δίδαξε την αξία της οικογένειας, της πίστης και της δημόσιας υπηρεσίας. Όλο το καλό που ήταν η αρχαία Ελλάδα μεταφέρθηκε στον Νέο Κόσμο και είναι εγγενές στην Αμερική. Οι αρετές της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, του θάρρους και του φιλότιμου αντηχούν στην Αμερική και την Ελλάδα. Είμαι ευλογημένος που είμαι ωφελούμενος και των δύο πολιτισμών», λέει ο Gus Bilirakis.
Ο βουλευτής Bilirakis είναι Ρεπουμπλικανός και εκπροσωπεί τη 12η Περιφέρεια του Κογκρέσου της Φλόριντα. Εξελέγη για πρώτη φορά στο Κογκρέσο στις 7 Νοεμβρίου 2006. Ο Bilirakis υπηρετεί στην Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου και στην Επιτροπή Υποθέσεων Βετεράνων. Είναι αντιπρόεδρος (ranking menmber) της Υποεπιτροπής Οικονομικών Ευκαιριών της VA και μέλος της Υποεπιτροπής Βοήθειας και Μνήμης της VA για την Αναπηρία, της Υποεπιτροπής Υγείας και της Υποεπιτροπής Επικοινωνιών και Τεχνολογίας.
Ο Bilirakis ορίστηκε πρόσφατα ως ο πιο αποτελεσματικός νομοθέτης στην Πολιτεία της Φλόριντα από το Κέντρο Αποτελεσματικής Νομοθέτησης στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt. Δουλεύοντας με διακομματικό τρόπο, οι κύριες προτεραιότητές του περιλαμβάνουν τον έλεγχο των κρατικών δαπανών, τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους Αμερικανούς της μεσαίας τάξης, την εξεύρεση τρόπων για μια πιο ευέλικτη και συμπαγή κυβέρνηση καθώς και τη μείωση των φόρων.
Δεσμεύεται επίσης για την ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας, τη βελτίωση της εκπαίδευσης, την αύξηση της πρόσβασης σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη, τη μείωση του κόστους των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, την προστασία των παροχών των βετεράνων, τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας της Κοινωνικής Ασφάλισης και του Medicare καθώς και τη βελτίωση της ετοιμότητας και ανταπόκρισης των υπηρεσιών δημόσιας ασφάλειας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Ως εγγονός Ελλήνων μεταναστών, ο Bilirakis έχει επενδύσει πολλά στα ελληνικά θέματα. Η περιοχή είναι ζωτικής σημασίας για τα αμερικανικά συμφέροντα και η Ελλάδα είναι ισχυρός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι συμπρόεδρος της Κομματικής Διοίκησης του Κογκρέσου (Congress Caucus on Hellenic Affairs) και ιδρυτικός συμπρόεδρος της Hellenic Israel Alliance του Κογκρέσου. Το Ισραήλ είναι στρατηγικός σύμμαχος στην ίδια περιοχή, μοιράζοντας μια κοινή αμυντική στρατηγική με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλους συμμάχους για να αποτρέψει υπαρξιακές απειλές από ταραχοποιά στοιχεία. Ο Γερουσιαστής (Congressman) Bilirakis σθεναρά αντιτίθεται στην παράνομη τουρκική κατοχή της Κύπρου και είναι διαχρονικά ένθερμος υπέρμαχος της επανένωσης της Κύπρου, εκ μέρους όλου του κυπριακού λαού. Πιστεύει ακράδαντα στην προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών σε όλο τον κόσμο και στην παύση της δίωξης των θρησκευτικών μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των Κόπτων Χριστιανών στην Αίγυπτο και των Ανατολικών Ορθοδόξων Χριστιανών στην Τουρκία. 

DINA TITUS (D-NV)

 «Κρατάω κοντά μου τις ελληνικές αξίες που μου δίδαξε ο παππούς μου που ήρθε σε αυτή τη χώρα μέσω του Ellis Island. Η μικρή πόλη στην οποία μεγάλωσα δεν είχε ελληνική εκκλησία ή σχολείο και κάναμε οδικές εκδρομές 100 μιλίων στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα, μόνο για να πάρουμε τυρί φέτα και ελιές Καλαμάτας.
Ωστόσο, με έμαθαν από μικρή ότι το να είσαι Έλληνας είναι κάτι περισσότερο από αυτό που τρως. Γι' αυτό έχω αγωνιστεί ακούραστα στο Κογκρέσο για να αντιταχθώ στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, να υπερασπιστώ τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο και να ενισχύσω την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο», λέει η Ντίνα Τίτους.

Η Γερουσιαστής (Congresswoman) Titus είναι η κοσμήτωρ της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου της Νεβάδα και εκπροσωπεί την καρδιά της κοιλάδας του Λας Βέγκας. Είναι μια σεβαστή φωνή για την πρόληψη της ένοπλης βίας, την υγειονομική περίθαλψη, τα θέματα βετεράνων και τη μετανάστευση. Η Titus είναι μέλος της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ιδρυτικό μέλος της Ελληνο-Ισραηλινής Ομάδας στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Έχει επίσης αφιερώσει τη ζωή της στην εκπαίδευση και είναι ομότιμη καθηγήτρια στις πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, στο Λας Βέγκας. 

CHARLIE CRIST (D-FL)

«Είμαστε ένα έθνος μεταναστών και η ιστορία της οικογένειας μου, η ελληνική μας κληρονομιά, είναι ένα παράδειγμα του αμερικανικού ονείρου. Αυτές οι εκλογές, που θα έκριναν αν η Αμερική θα συνέχιζε να είναι αυτή η λαμπερή πόλη στον λόφο (Σημ. Μεταφραστή: εννοείται η φράση "A City upon a Hill" από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου, που στην μοντέρνα πολιτική γλώσσα των ΗΠΑ υπονοεί την Αμερική ως τον φάρο της ελπίδας για τον κόσμο), ήταν στην ευχέρεια των ψηφοφόρων. Με τη νίκη του Μπάιντεν, οι πολιτικές του διχασμού και του αποκλεισμού ηττήθηκαν», λέει ο Charlie Crist, που είναι ελληνοαμερικάνος κυπριακής καταγωγής. Ο 64χρονος Δημοκρατικός ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως Ρεπουμπλικανός και υπηρέτησε ως κυβερνήτης της Φλόριντα από το 2007 έως το 2011. Αφού προηγήθηκε αρχικά στην κούρσα για τη Γερουσία του 2010 για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, ο Crist ξεπεράστηκε στις δημοσκοπήσεις από τον Marco Rubio όταν η επιτροπή GOP της πολιτείας αποφάσισε να μην χρηματοδοτήσει την επανεκλογή του και τον Απρίλιο του 2010 ο Crist άφησε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα για να θέσει ανεξάρτητη υποψηφιότητα. Περαιτέρω στις γενικές εκλογές έχασε από τον Ρούμπιο σε τριπλή κούρσα (Σημ. Μεταφραστή: διαφορετικά συστήματα εκλογής στις ΗΠΑ), παίρνοντας το 30% των ψήφων από το 49% του Ρούμπιο και το 20% του υποψήφιου των Δημοκρατικών Κέντρικ Μικ. Στη συνέχεια μεταπήδησε στους Δημοκρατικούς και το 2012 στήριξε την υποψηφιότητα του Μπαράκ Ομπάμα. Έθεσε ξανά υποψηφιότητα για κυβερνήτης, αλλά αυτή τη φορά έχασε για 1%. Εξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων το 2017 και ήταν μέλος της Βουλής τα τελευταία τέσσερα χρόνια εκπροσωπώντας την 13η περιφέρεια του Κογκρέσου της Φλόριντα. Ο Crist είναι ο μόνος πρώην κυβερνήτης που υπηρετεί στη Βουλή. 

CHRIS PAPPAS (D-NH)

 «Ήμουν πάντα περήφανος για την ελληνική μου κληρονομιά και εργάστηκα για να μεταφέρω τις αξίες που μου δίδαξε η οικογένειά μου στην Ουάσιγκτον, δηλαδή την σκληρή δουλειά καθώς και την υπηρεσία και την ωφέλεια στην κοινότητα καθώς εκπροσωπώ τον λαό του Νιου Χάμσαϊρ. Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται έναν ιδιαίτερο δεσμό και οι Ελληνοαμερικανοί αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ιστού του Νιου Χάμσαϊρ και αυτής της χώρας. Είναι τιμή μου να είμαι μέρος αυτής της κληρονομιάς και να συνεχίσω», λέει ο Chris Pappas.
Ο Γερουσιαστής (Congressman) Pappas είναι κάτοικος του Μάντσεστερ του Νιου Χάμσαϊρ, όπου γεννήθηκε σε μια περήφανη ελληνοαμερικανική οικογένεια. Μετά την αποφοίτησή του από το Χάρβαρντ, ο Pappas επέστρεψε στο Νιου Χάμσαϊρ και ξεκίνησε μια σταδιοδρομία στη δημόσια υπηρεσία ενώ βοηθούσε στη διαχείριση του οικογενειακού εστιατορίου ηλικίας 103 ετών, όπου άρχισε να μαζεύει παγωτά και να πηγαίνει σε τραπέζια σε ηλικία 14 ετών. Ο Παππάς εξελέγη για πρώτη φορά στην Πολιτεία του Νιού Χάμσαϊρ στο 22. Έχει επίσης υπηρετήσει ως ταμίας της κομητείας Hillsborough και στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Νιού Χάμσαϊρ.
Το 2018, ο Pappas έγινε ο πρώτος ανοιχτά γκέι που εκπροσωπούσε το Νιου Χάμσαϊρ στο Κογκρέσο.
Το 2020, έγινε ο πρώτος υφιστάμενος που κέρδισε επανεκλογή στην Πρώτη Περιφέρεια σε πάνω από μια δεκαετία. Στο Κογκρέσο, ο Pappas συμμετέχει στις Επιτροπές Μεταφορών και Υποδομών και Υποθέσεων Βετεράνων. Προεδρεύει επίσης της Υποεπιτροπής Εποπτείας και Ερευνών στην Επιτροπή Υποθέσεων Βετεράνων. 

NICOLE MALLIOTAKIS (R-NY)

«Το να εκλεγώ στο Κογκρέσο ως Αμερικανή πολίτης πρώτης γενιάς είναι ένας φόρος τιμής τόσο στην πατρίδα του πατέρα μου όσο και στη γενέτειρα μου, την Αμερική.
Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνδέονται μόνιμα με την αμοιβαία πίστη τους στη δημοκρατία και την ελευθερία, δύο αρχές που αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους του συστήματος των πολιτικών μου πεποιθήσεων», λέει η Nicole Malliotakis.

Η εκλεγμένη Γερουσιαστής  Μαλλιωτάκης είναι Αμερικανή πολίτης πρώτης γενιάς.
Ο πατέρας της μετανάστευσε από την Ελλάδα και η μητέρα της είναι πρόσφυγας που δραπέτευσε από την Κούβα του Κάστρο. Από το 2010, ο Μαλλιωτάκης εκπροσωπεί τμήματα του Staten Island και της Νότιας Περιφέρειας στη Συνέλευση της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Το 2017 ήταν υποψήφια του Ρεπουμπλικανικού και του Συντηρητικού Κόμματος για δήμαρχος της Νέας Υόρκης. Στις 3 Νοεμβρίου 2020 εξελέγη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ εκπροσωπώντας την 11η Περιφέρεια του Κογκρέσου της Νέας Υόρκης. 

Πολιτικά Σχόλια Μεταφραστή:
Ας ελπίσουμε ότι αυτή η ομάδα γερουσιαστών θα μπορέσει, είτε σε ατομικό, είτε σε συλλογικό επίπεδο, να εναντιωθεί στις ορέξεις του αμερικανικού κατεστημένου (Deep State) που σήμερα αποτελείται από συμβούλους που επιθυμούν μια ισχυρή Τουρκία ως ανάχωμα στην Ρωσία χωρίς καμία πρόβλεψη για την εθνική ασφάλεια της Ελλάδος.
Ειδικότερα θα ήταν ευχής έργον εάν οι παραπάνω γερουσιαστές θα μπορούσαν να συμβάλλουν έτσι ώστε το Κογκρέσο να ακυρώσει την επιθυμία των γερακιών της Ουάσινγκτον για την προμήθεια νέων F16V και την αναβάθμιση αρκετών άλλων τέτοιων αεροσκαφών στην Τουρκία.

Για την μετάφραση: Νίκος Αντύπας

ΥΓ. Για την πιο ομαλή μετάφραση του άρθρου έχει χρησιμοποιηθεί ο όρος "Γερουσιαστής" για να περιγράψει εξίσου ένα μέλος στην αμερικανική Γερουσία και στην Βουλή των Αντιπροσώπων, δηλαδή στο Κογκρέσο (Congress). Επίσης έχει γίνει προσπάθεια για την όσο πιο πιστή μετάφραση του αρχικού άρθρου ενώ έχουν προστεθεί μερικές επεξηγήσεις για την πολιτική σκηνή και το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ.

Πηγή 

Share This !

2022 ALL RIGHTS RESERVED COPYRIGHT ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΊ ΑΝΤΊΛΑΛΟΙ