ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Ο έλεγχος από την Ρωσία των ακτών της Ουκρανίας σημαίνει ότι πλέον δεν υπάρχουν εξαγωγές και εισαγωγές για αυτή την χώρα.
Από τα λιμάνια αυτών των ακτών μεταφερόταν το 12% των παγκοσμίων αναγκών σε σιτηρά και το 16% σε καλαμπόκι.
Οι αυτοκινητοπομπές εμπορευματοκιβω-τίων μέσω των χερσαίων συνόρων του βορρά δεν θα μπορέσουν ποτέ να αναπληρώσουν την απώλεια των λιμένων της Οδησσού, της Μαριούπολης και άλλων.

Ο ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΣΕ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΛΙΠΑΡΕΙ ΓΙΑ ΣΦΑΙΡΕΣ,
ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑΕΙ ΓΙΑ ΨΩΜΙ

Έναντι προλόγου ας θυμηθούμε τι δήλωναν πηγές του υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου στις 23 Μαρτίου στην εφημερίδα Daily Mail, όταν η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία ήταν σε πλήρη εξέλιξη: «Οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να είναι σε θέση να διατηρήσουν την πλήρη πολεμική ικανότητα μόνο για άλλες 10 έως 14 ημέρες, μετά τις οποίες οι άνδρες του Πούτιν θα αγωνιστούν να κρατήσουν τα εδάφη που έχουν ήδη καταλάβει από τα ουκρανικά στρατεύματα. Αμυντικές πηγές του Ηνωμένου Βασιλείου λένε ότι το Κίεβο υποχρεώνει την Μόσχα σε φυγή και ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε να απέχει μόλις δυο εβδομάδες από το «σημείο κορύφωσης», μετά από το οποίο η δύναμη αντίστασης της Ουκρανίας θα πρέπει να γίνει μεγαλύτερη από την επιτιθέμενη δύναμη της Ρωσίας, καθώς το ανθρώπινο δυναμικό της Μόσχας λιγοστεύει».

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ Μαρκ Μίλεϊ στις 5 Απριλίου δηλώνει στο Κογκρέσο τα εξής: «Αν και είμαστε ένα μήνα και πλέον στον πόλεμο, υπάρχει μεγάλο μέρος χερσαίου εδάφους που έχει απομείνει στην Ουκρανία. Πιστεύω ότι πρόκειται για μια πολύ παρατεταμένη σύγκρουση και νομίζω ότι μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Δεν ξέρω αν θα διαρκέσει μια δεκαετία, αλλά τουλάχιστον μερικά χρόνια».

Για να το θέσουμε διαφορετικά, ουδείς στην Δύση ξέρει πόσο καιρό θα διαρκέσει ο πόλεμος. Το ξέρει μόνο η Μόσχα, της οποίας ο δηλωμένος στόχος είναι η αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας και η απελευθέρωση των ρωσικών-ρωσόφωνων επαρχιών. Εν τω μεταξύ στην Δύση καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορές σχετικά με τους πολέμαρχους Ουκρανούς που κυνηγούν χωρίς ανάσα τους κακούς Ρώσους. Το ζήτημα όμως είναι ότι πουθενά δεν βλέπουμε αυτούς τους Ουκρανούς. Τι εννοούμε.

• Μετά το αφήγημα για τις ακρότητες στην Μπούκα, ορδές δημοσιογράφων έφτασαν στην πόλη για να καταγράψουν την φρίκη μιας υποτιθέμενης ρωσικής φρικαλεότητας.
Αλλά ουδείς εξ αυτών των δημοσιογράφων από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος έχει δει Ουκρανούς να πολεμούν στην πρώτη γραμμή τους Ρώσους.
• Η Ρωσία έχει πλήξει δεκάδες αεροδρόμια, εκατοντάδες στρατιωτικές βάσεις, αποθήκες εφοδιασμού και άλλους χερσαίους στόχους, αλλά οι δημοσιογράφοι της Δύσης θυμίζουν τους τρεις σοφούς πιθήκους, «δεν βλέπω τίποτε κακό, δεν ακούω τίποτε κακό, δεν λέω τίποτε κακό».
• Η Ρωσία έχει τον πλήρη έλεγχο της Μαριούπολης, αλλά μόνο δημοσιογράφοι που είναι ενσωματωμένοι στον ρωσικό στρατό το αναφέρουν.
• Οι φερόμενες φρικαλεότητες των Ρώσων σε προαστιακές πόλεις γύρω από το Κίεβο δεν έχουν καταγραφεί όταν υποτίθεται ότι συνέβησαν, αν και οι στρατιωτικοί δορυφόροι των ΗΠΑ έχουν τεράστιες δυνατότητες να καταγράψουν την δράση στο έδαφος της Ουκρανίας. Ούτε έχουν καταγραφεί βουνά από κατεστραμμένα ρωσικά άρματα μάχης ή χιλιάδες νεκροί Ρώσοι στρατιώτες, όπως ισχυρίζεται η ουκρανική προπαγάνδα.
• Θα ήταν εύκολο για την Ρωσία να επιβάλλει ένα μπλακ άουτ ειδήσεων από την ουκρανική πλευρά, εάν κατέστρεφε τις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν το έκανε, το διαδίκτυο εξακολουθεί να λειτουργεί στα περισσότερα μέρη της χώρας. Αν οι Ουκρανοί είχαν σκοτώσει εκατοντάδες ή χιλιάδες Ρώσους όπως διατείνονται ή αν είχαν καταστρέψει εκατοντάδες ρωσικά άρματα, προφανώς και θα υπήρχαν κάποιες εικόνες στο διαδίκτυο από Ουκρανούς μαχητές από τον τόπο των συμβάντων. Αλλά δεν υπάρχει τίποτε από αυτά.

Η καταστροφή της εφοδιαστικής αλυσίδας (military logistics) των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σημαίνει ότι ο ουκρανικός στρατός είναι πλέον μια μη βιώσιμη δύναμη στο πεδίο. Δεν έχουμε καμία απόδειξη ότι η Ουκρανία μπορεί να εφοδιάζει τον στρατό της που έχει εγκλωβιστεί και περικυκλωθεί από τους Ρώσους στις νότιες-νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας. Αν οι ουκρανικές δυνάμεις που έχουν εγκλωβιστεί ανεφοδιάζονταν, τότε ίσως θα μπορούσαν να καθυστερήσουν ή ακόμη και να υπερισχύσουν της πρόθεσης της Ρωσίας να εξασφαλίσει την περιοχή.

Το μέλλον του στρατού της δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ουκρανίας.
Ο έλεγχος από την Ρωσία των ακτών της Ουκρανίας σημαίνει ότι πλέον δεν υπάρχουν εξαγωγές και εισαγωγές για αυτή την χώρα. Από τα λιμάνια αυτών των ακτών μεταφερόταν το 12% των παγκοσμίων αναγκών σε σιτηρά και το 16% σε καλαμπόκι. Οι αυτοκινητοπομπές εμπορευματοκιβωτίων μέσω των χερσαίων συνόρων του βορρά δεν θα μπορέσουν ποτέ να αναπληρώσουν την απώλεια των λιμένων της Οδησσού, της Μαριούπολης και άλλων.
Με την απώλεια των ακτών περιορίζονται και οι κύριες εισαγωγές ύψους περίπου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πραγματοποιούνταν μέσω των λιμανιών (ορυκτά καύσιμα, μηχανήματα, οχήματα, φαρμακευτικά προϊόντα, χημικά προϊόντα, σίδηρος, χάλυβας κ.α.).

Ο Ζελένσκι σχεδόν καθημερινά εκλιπαρεί για δυτική στρατιωτική επέμβαση, ανεξάρτητα από τις συνέπειες αυτού του αιτήματος που θα σήμαινε γενικευμένο πόλεμο στην Ευρώπη ή ακόμη και παγκόσμιο πόλεμο.
Αυτό για το οποίο θα έπρεπε να νοιαστεί ο πρόεδρος της Ουκρανίας, για όσο διάστημα θα παραμείνει στον θώκο, είναι να φροντίσει ο ουκρανικός λαός τον επόμενο χειμώνα να έχει ψωμί και καύσιμα.
Οι Ουκρανοί αγρότες λόγω του πολέμου και εξ αιτίας της ναρκοθέτησης από τον ουκρανικό στρατό των χωραφιών τους δεν μπορούν να σπείρουν καλαμπόκι και είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να θερίσουν το σιτάρι.

Georg Lah   

Share This !

2022 ALL RIGHTS RESERVED COPYRIGHT ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΊ ΑΝΤΊΛΑΛΟΙ