ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 

Σπεύσετε λοιπόν στα όπλα !
Αφήστε ένα άγιο μένος να σας εμψυχώσει στον αγώνα, και τον Χριστιανικό κόσμο να αντηχήσει μ΄ αυτά τα λόγια του Προφήτη:

“Καταραμένος να είναι αυτός που δεν λεκιάζει το σπαθί του με αίμα!”.

Η ΦΗΜΙΣΜΕΝΗ ΣΥΝΕΓΕΡΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΒΕΖΛΑΙ

Ο Άγιος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Βερνάρδος της Κλαιρβώ (1091 1153) ήταν Βουργουνδός Αβάς, ηγούμενος της μονής της Κλαιρβώ. Υπήρξε Μυστικιστής και Διδάσκαλος του Δυτικού Χριστιανισμού και άσκησε έντονη επιρροή στην Ευρώπη του 12ου αιώνα.

Το 1144 μ.Χ. έπεσε η Έδεσσα της Μεσοποταμίας μετά από παρατεταμένη πολιορκία Τουρκικών φύλων (Ορτοκιδών, Ντανισμεντίδων και Σελτζούκων). Το γεγονός απετέλεσε την αφορμή για την κήρυξη της Β' Σταυροφορίας. Ο Πάπας Ευγένιος ο Γ΄ (μαθητής του Βερνάρδου, καθώς υπήρξε και ο ίδιος μοναχός στην Κλαιρβώ) κάλεσε τον πνευματικό του πατέρα να ανακηρύξει την Β΄ Σταυροφορία. Πράγματι ο Βερνάρδος ξεκίνησε μια μεγάλη περιοδεία αναζητώντας την υποστήριξη των Βασιλικών οίκων της Ευρώπης. Στην Γερμανία ο Κορράδος Γ΄ της Γερμανίας πήρε συμβολικά τον Σταυρό από τα χέρια του Βερνάρδου ξεσηκώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον λαό εναντίον των εχθρών της Χριστιανοσύνης.

Μία από τις πιο διάσημες ομιλίες του Αγίου Βερνάρδου δόθηκε όταν κήρυξε στο Βεζλαί, μια μικρή πόλη της Βουργουνδίας, την Κυριακή των Βαΐων, στις 31 Μαρτίου 1146. Ο ρήτορας της Σταυροφορίας κήρυξε σε ένα μεγάλο βήμα, στημένο στην πλαγιά ενός λόφου έξω από τις πύλες της πόλης. Με τον βασιλιά Λουδοβίκο τον Ζ΄ της Γαλλίας παρόντα, ντυμένο στα βασιλικά του ενδύματα, ο Άγιος Βερνάρδος διάβασε πρώτα την επιστολή του Μεγάλου Ποντίφικα, του Πάπα, που καλούσε σε σταυροφορία κι έπειτα έκανε αυτή την έκκληση στα όπλα προς το μεγάλο πλήθος, που είχε συγκεντρωθεί εκεί για να ακούσει τα λόγια του:

«Πώς είναι δυνατόν να μη ξέρετε ότι ζούμε σε μια περίοδο τιμωρίας και καταστροφής;
Ο εχθρός της ανθρωπότητας έχει προγενήσει την εξάπλωση της διαφθοράς σε όλες τις περιοχές. Δεν βλέπουμε τίποτα άλλο, παρά ατιμώρητη κακία. Ούτε οι νόμοι των ανθρώπων ούτε οι νόμοι της θρησκείας έχουν επαρκή ισχύ για να ελέγξουν την εξαχρείωση των ηθών και τον θρίαμβο των κακών. Ο δαίμονας της αίρεσης έχει πάρει στην κατοχή του την διοίκηση της αλήθειας και ο Θεός έστειλε την κατάρα Του στο ιερό Του.

Ω, εσείς που με ακούτε, βιαστείτε λοιπόν να κατευνάσετε τον θυμό του Ουρανού. Αλλά μην εκλιπαρείτε πλέον την καλοσύνη του με μάταια παράπονα. Μη τυλίγεστε με λινάτσες, αλλά καλυφθείτε με τις αδιαπέραστες ασπίδες σας. Η κλαγγή των όπλων, οι κίνδυνοι, οι ταλαιπωρίες, οι κάματοι του πολέμου είναι οι ποινές που σας επιβάλλει τώρα ο Θεός. Περιμένετε λοιπόν να εξιλεωθείτε για τις αμαρτίες σας, με νίκες πάνω στους Απίστους κι αφήστε να είναι ανταμοιβή μετανοίας σας η απελευθέρωση των Αγίων Τόπων.

Αν σας ανακοίνωναν ότι ο εχθρός είχε εισβάλει στις πόλεις σας, στα κάστρα σας, στα εδάφη σας, είχε ατιμάσει τις συζύγους και τις κόρες σας κι είχε βεβηλώσει τους ναούς σας, ποιος από εσάς δεν θα έσπευδε στα όπλα; Λοιπόν, όλες αυτές οι καταστροφές κι ακόμα μεγαλύτερες, έχουν πέσει πάνω στους αδελφούς σας, πάνω στην οικογένεια του Ιησού Χριστού, που είναι δική σας. Γιατί διστάζετε να επανορθώσετε τόσα πολλά κακά;

Γιατί διστάζετε να εκδικηθείτε τόσα πολλά αίσχη; Θα επιτρέψετε στους Απίστους να αναλογίζονται ανενόχλητοι τις καταστροφές που έχουν διαπράξει στους Χριστιανούς;

Να θυμάστε ότι ο θρίαμβός τους θα αποτελέσει αιτία θλίψης σ’ όλους τους αιώνες και μιαν αιώνια βαριά αποδοκιμασία για τη γενιά που το ανέχτηκε. Ναι, ο ζωντανός Θεός, μου ανέθεσε να σας ανακοινώσω ότι θα τιμωρήσει αυτούς που δεν θα Τον υπερασπιστούν εναντίον των εχθρών Του.

Σπεύσετε λοιπόν στα όπλα ! Αφήστε ένα άγιο μένος να σας εμψυχώσει στον αγώνα, και τον Χριστιανικό κόσμο να αντηχήσει μ΄ αυτά τα λόγια του Προφήτη: “Καταραμένος να είναι αυτός που δεν λεκιάζει το σπαθί του με αίμα!”. Αν ο Κύριος σας καλέσει να υπερασπιστείτε την κληρονομιά του μη σκεφτείτε πως το χέρι Του έχει χάσει τη δύναμή του. Δεν θα μπορούσε να στείλει δώδεκα λεγεώνες αγγέλων ή να ψιθυρίσει μια λέξη και όλοι οι εχθροί Του να καταρρεύσουν στη σκόνη; Αλλά ο Θεός λογάριασε τους γιους των ανθρώπων, να ανοίξει για αυτούς το δρόμο για το έλεος Του. Η καλοσύνη Του προξένησε για σας το ξημέρωμα μιας ασφαλούς ημέρας, καλώντας σας για να εκδικηθείτε τη δόξα Του και το όνομά Του.

Χριστιανοί Πολεμιστές, Αυτός που έδωσε τη ζωή του για σας, σήμερα απαιτεί σε αντάλλαγμα τη δική σας. Αυτές είναι μάχες αντάξιές σας, μάχες στις οποίες είναι ένδοξο να κατακτήσει κάποιος κι επωφελές να πεθάνει. Ένδοξοι Ιππότες, γενναιόδωροι υπερασπιστές του Σταυρού, θυμηθείτε το παράδειγμα των πατέρων σας, που κατέκτησαν την Ιερουσαλήμ και των οποίων τα ονόματα είναι χαραγμένα στον ουρανό. Εγκαταλείψτε λοιπόν τα πράγματα που χάνονται, για να συγκεντρώσετε τα αμάραντα βάϊα και να κατακτήσετε ένα Βασίλειο που δεν έχει τέλος !»

Όλοι οι βαρόνοι και οι ιππότες χειροκρότησαν την απαράμιλλη ευγλωττία του Αγίου Βερνάρδου και πείσθηκαν ότι εξέφρασε τη θέληση του Θεού. Ο Λουδοβίκος ο Ζ’, βαθιά συγκινημένος από τις λέξεις που είχε ακούσει, ρίχτηκε στα πόδια του Αγίου και ζήτησε τον Σταυρό. Στη συνέχεια, παρακίνησε όλους τους παρόντες να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

Ο λόφος πάνω στο οποίο συγκεντρώθηκε αυτό το τεράστιο πλήθος αντηχούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα με τις κραυγές του Deus Vult! Deus Vult! (Ο Θεός το θέλει !).
Στη συνέχεια, πολλοί κόμητες κι ένα πλήθος βαρόνων και ιπποτών ακολούθησαν το παράδειγμα του βασιλιά. Αρκετοί επίσκοποι γονάτισαν μπροστά στα πόδια του Αγίου Βερνάρδου, παίρνοντας τον όρκο να πολεμήσουν ενάντια στους Απίστους.

Οι σταυροί που είχε φέρει ο ηγούμενος της Κλαιρβώ δεν επαρκούσαν για το μέγα πλήθος των ανθρώπων που τους ζητούσαν. Έτσι έκοψε σε λωρίδες τα τα άμφια του για να κάνει περισσότερους.

Για να διατηρηθεί η μνήμη αυτής της ευλογημένης ημέρας, ο Πονς, ηγούμενος του Βεζλαί, έκτισε μιαν εκκλησία στο λόφο όπου συναθροίστηκαν οι ιππότες και οι βαρόνοι, η οποία αφιερώθηκε στον Τίμιο Σταυρό. Το βήμα απ’ όπου ο Άγιος Βερνάρδος είχε κηρύξει την Σταυροφορία παρέμεινε για πολύ καιρό, αντικείμενο του σεβασμού των πιστών.

Johann U. Igelsohn 

Share This !

2022 ALL RIGHTS RESERVED COPYRIGHT ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΊ ΑΝΤΊΛΑΛΟΙ