ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η εμπλοκή της Ρωσίας με την εκτεταμένη στρατιωτική της λειτουργία στις επιχειρήσεις της Ουκρανίας μπορεί να επιδεινώσει τη ρωσική αδυναμία της ειρηνευτικής αποστολής να αποτρέψει παρόμοια περιστατικά στο εγγύς μέλλον ή να προστατεύσει τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, πράγμα που σημαίνει ότι παρόμοιες επιδρομές του Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσαν πολύ εύκολα να συμβούν και πάλι στο μέλλον
 

ΓΙΑΤΙ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΗΛΙΘΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ

Η αποστολή όπλων στην Ουκρανία, κάτι που είναι ένα δημοφιλές θέμα συζήτησης μεταξύ των πολιτικών των νατοϊκών χωρών, είναι μια ηλίθια και κενή χειρονομία. Γιατί; Διότι δεν υπάρχει οργανωμένη, άθικτη ουκρανική στρατιωτική δύναμη ικανή να παραλάβει και να χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα. Θέλετε αποδείξεις; Σας υπενθυμίζω τις κοντόφθαλμες αναφορές που γέμισαν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης πριν από δύο-τρεις εβδομάδες σχετικά με το κομβόι ρωσικών αρμάτων και φορτηγών που «καθυστέρησαν» βόρεια του Κιέβου. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι το κομβόι είχε μήκος 40 μίλια, ενώ άλλα ανέφεραν ότι ήταν 40 χιλιόμετρα (για τα μαθηματικά που αμφισβητήθηκαν από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ μας, 40 χιλιόμετρα ισούνται με 24 μίλια).

Τα 40 χλμ ή μίλια είναι ένας μεγάλος μαζικός στόχος που θα μπορούσε άνετα να χτυπήσει μια λειτουργική, ικανή στρατιωτική δύναμη. Αλλά αυτό το κομβόι παρέμενε «προκλητικά» ακίνητο στη θέση του για τουλάχιστον 10 ημέρες. Ένας φίλος μου από την Πολεμική Αεροπορία μου εξήγησε πως θα χτυπούσε πρώτα το κύριο όχημα, μετά το τελευταίο όχημα του κομβόι και μετά θα κατέστρεφε τα πάντα στο ενδιάμεσο. Δεν το είδαμε αυτό στην Ουκρανία. Δεν υπήρξε σημαντική καταστροφή στο ρωσικό κομβόι από αέρος. Πού ήταν οι πύραυλοι cruise ή τα τουρκικά drones των Ουκρανών; Αν υπήρχαν θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει τεράστια ζημιά. Αυτό δεν συνέβη. Επίσης δεν υπήρξε ουκρανικό μπαράζ πυροβολικού στην «ακίνητη φάλαγγα λόγω προβλημάτων», όπως χαρακτήριζε το κομβόι μέσω μηνυμάτων του στο διαδίκτυο ο εικονικός υπερ-ήρωας Ζελένσκι.

Το πεζικό της Ουκρανίας στην προκειμένη περίπτωση που ήταν; Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει χιλιάδες αντιαρματικά όπλα, όπως τα FGM-148 Javelin (δραστικό βεληνεκές 2.500μ περίπου) και τα NLAW (δραστικό βεληνεκές 1.000μ περίπου). Πόσο δύσκολο θα ήταν για το ουκρανικό πεζικό να χτυπήσει με αυτά τα αντιαρματικά την ρωσική φάλαγγα, η οποία έδινε την εικόνα «sitting duck» (για να χρησιμοποιήσουμε μια αμερικάνικη έκφραση); 

FGM-148 Javelin

NLAW

Η εξήγηση είναι απλή και προέρχεται από τον αρχηγό της Κύριας Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στρατηγό Σεργκέι Ρούντσκοϊ, ο οποίος στις 25 Μαρτίου ανακοίνωσε τα εξής:

Πρώτον, οι ουκρανικές αεροπορικές δυνάμεις και το σύστημα αεράμυνας έχουν καταστραφεί εντελώς. Οι ναυτικές δυνάμεις της χώρας έπαψαν να υπάρχουν.

Δεύτερον, 16 κύρια στρατιωτικά αεροδρόμια έχουν καταστραφεί, όπως επίσης και 39 βάσεις αποθήκευσης όπλων και πυρομαχικών, οι οποίες περιείχαν έως και το 70% όλων των αποθεμάτων στρατιωτικού εξοπλισμού, υλικού και καυσίμων, καθώς και περισσότερους από 1 εκατομμύριο τόνους πυρομαχικών.

Τρίτον, και οι 24 σχηματισμοί Χερσαίων Δυνάμεων που υπήρχαν πριν από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης υπέστησαν σημαντικές απώλειες. Η Ουκρανία δεν έχει πλέον οργανωμένους στρατιωτικούς σχηματισμούς. Οι απώλειες αναπληρώνονται εις βάρος των κινητοποιημένων ατόμων και του προσωπικού των δυνάμεων εδαφικής άμυνας που δεν διαθέτουν την απαραίτητη εκπαίδευση, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μεγάλων απωλειών.

Τέταρτον, κατά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας μαζί με την Εθνοφρουρά αριθμούσαν 260.000 στρατιωτικούς. Κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών, οι απώλειες τους ανήλθαν σε περίπου 30.000 νεκρούς και τραυματίες.

Πέμπτο, από τα 2.416 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης που είχε στο οπλοστάσιο της η Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, έχουν καταστραφεί τα 1.587 εξ αυτών. Επίσης έχουν καταστραφεί 700 περίπου εκ των 1.509 πυροβόλων και όλμων, 163 από τα 535 MLRS, 112 από τα 152 αεροσκάφη, 75 από τα 149 ελικόπτερα και 36 μη επανδρωμένα Bayraktar TB2, 150 από τα 180 συστήματα αεράμυνας S-300 και Buk M1, 120 από τα 300 ραντάρ διαφόρων σκοπών.

Η στρατιωτική καταστροφή που έχει προκληθεί στην Ουκρανία από την Ρωσία είναι τεράστια. Εάν η Ουκρανία εξακολουθούσε να έχει βιώσιμες ένοπλες δυνάμεις, στις πόλεις όπως η Μαριούπολη που πολιορκείτο θα είχε γίνει ορατή προσπάθεια παροχής αεροπορικής υποστήριξης, πυρών πυροβολικού ή ενισχύσεων.

Η παραληρηματική προπαγάνδα των δυτικών μέσων ενημέρωσης προσπαθεί να κρύψει από την κοινή γνώμη τα τεκταινόμενα επί των πεδίων των μαχών, οι ευσεβείς πόθοι των νατοϊκών κύκλων απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα. Ουκρανία όπως την ξέραμε, τετέλεσται.

Georg Lah 

Share This !

2022 ALL RIGHTS RESERVED COPYRIGHT ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΊ ΑΝΤΊΛΑΛΟΙ