ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η εμπλοκή της Ρωσίας με την εκτεταμένη στρατιωτική της λειτουργία στις επιχειρήσεις της Ουκρανίας μπορεί να επιδεινώσει τη ρωσική αδυναμία της ειρηνευτικής αποστολής να αποτρέψει παρόμοια περιστατικά στο εγγύς μέλλον ή να προστατεύσει τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, πράγμα που σημαίνει ότι παρόμοιες επιδρομές του Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσαν πολύ εύκολα να συμβούν και πάλι στο μέλλον
 

Η Αρμενία καταγγέλλει την εισβολή του Αζερμπαϊτζάν σε δύο χωριά του Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Το συμβάν: Οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν διέσχισαν τη γραμμή επαφής με τις αρχές της Αρμενίας, στην μη αναγνωρισμένη Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ, καταλαμβάνοντας το χωριό Παρούχ και αναγκάζοντας τις γυναίκες και τα παιδιά από το κοντινό χωριό Χραμόρτ να φύγουν «για λόγους ασφαλείας». (Το γεγονός αναφέρθηκε στην ισραηλινή «Jerusalem Post» στις 25 Μαρτίου 2022). Το Υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας καταδίκασε την «εισβολή του Αζερμπαϊτζάν» και κάλεσε τις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις να εξασφαλίσουν άμεση απόσυρση των στρατευμάτων του Αζερμπαϊτζάν στις προηγούμενες θέσεις τους.

Η σημασία του: Tο περιστατικό ήρθε μετά από εβδομάδες κλιμακούμενων εντάσεων μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, καθώς οι αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχουν κατηγορήσει το Αζερμπαϊτζάν ότι έκοψε την προμήθεια φυσικού αερίου στην περιοχή λόγω διεξαγωγής …. επισκευών. Το Αζερμπαϊτζάν πιθανότατα σκοπεύει να αξιοποιήσει την διακοπή του φυσικού αερίου και την παγκόσμια προσοχή στον πόλεμο της Ρωσίας-Ουκρανίας, επιδεικνύοντας μόχλευση ενάντια στις αρχές της Αρμενίας και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η εμπλοκή της Ρωσίας με την εκτεταμένη στρατιωτική της λειτουργία στις επιχειρήσεις της Ουκρανίας μπορεί να επιδεινώσει τη ρωσική αδυναμία της ειρηνευτικής αποστολής να αποτρέψει παρόμοια περιστατικά στο εγγύς μέλλον ή να προστατεύσει τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, πράγμα που σημαίνει ότι παρόμοιες επιδρομές του Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσαν πολύ εύκολα να συμβούν και πάλι στο μέλλον. Αυτά τα περιστατικά μπορούν να αντιστρέψουν αρκετούς μήνες κοπιώδους αισιοδοξίας όσον αφορά στην Αρμενία που προσπαθεί να ομαλοποιήσει αργά τις σχέσεις με την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, διατηρώντας μιαν ελάχιστη, επιβεβλημένη αξιοπρέπεια.

Ιστορικό: Στις 18 Μαρτίου, το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία αποσύρει μονάδες από την 102η στρατιωτική βάση της στην Αρμενία, για να συμμετάσχει στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Η ρωσική 15η Ταξιαρχία Τυφεκιοφόρων παρέχει μιαν ειρηνευτική δύναμη περίπου 2.000 στρατιωτών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Εν τω μεταξύ, στις 24 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος της Αρμενίας παραιτήθηκε με αφορμή την πιθανή πολιτική κερδοσκοπία του Αρμένιου Πρωθυπουργού Νικόλ Πασινυάν που φάνηκε να προετοιμάζει δυσάρεστους συμβιβασμούς με το Αζερμπαϊτζάν για οριοθέτηση των συνόρων, αλλά και με την ανοικτά αζερόφιλη Τουρκία για την ομαλοποίηση των σχέσεων μαζί της.

Huginn 

Share This !

2022 ALL RIGHTS RESERVED COPYRIGHT ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΊ ΑΝΤΊΛΑΛΟΙ