ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βραχυπρόθεσμα, το Νέο Δελχί πιθανόν επίσης να προσπαθήσει να εξασφαλίσει ότι οι διεθνείς κυρώσεις που επιβάλλονται στις ρωσικές εταιρείες δεν επηρεάζουν το διμερές εμπόριο όπλων, εισερχόμενο σε καθεστώς ρουβλιού-ρουπίας με τη Ρωσία για να παρακάμψει το σύστημα SWIFT για τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές συναλλαγές

Κατανοώντας την ουδέτερη στάση της Ινδίας
στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας  

Η Ινδία θα επιδιώξει να παραμείνει ουδέτερη στη σύγκρουση της Ρωσίας με την Ουκρανία, αλλά και να διατηρήσει τους αμυντικούς δεσμούς της με τη Μόσχα. Όμως αν ο πόλεμος ενταθεί και απομονώσει περαιτέρω τη Ρωσία, το Νέο Δελχί μπορεί τελικά να αναγκαστεί να αναβαθμίσει δυτικότροπα τη θέση του για να προστατεύσει τη συμμαχία του με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στη δήλωσή του, στην έκτακτη Συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τον Φεβρουάριο, για να συζητηθεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Ινδός πρεσβευτής στον ΟΗΕ δεν αναφέρθηκε στην εδαφική ακεραιότητα ή στην κυριαρχία της Ουκρανίας και απέφυγε να πάρει θέση στο θέμα. Την επόμενη μέρα, η Ινδία απέφυγε επίσης να συμμετέχει σε μιαν απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, (…. που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ) η οποία καταδίκασε έντονα τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στη συνέχεια, στις 27 Φεβρουαρίου, η Ινδία απέφυγε και πάλι να συμμετάσχει στην ψηφοφορία σε ένα άλλο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για πραγματοποίηση έκτακτης συνεδρίασης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. για την κρίση της Ουκρανίας. Έντεκα από τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ψήφισαν τόσο υπέρ των ψηφισμάτων της 24ης Φεβρουαρίου, όσο και της 27ης Φεβρουαρίου. Πολλοί Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν λάβει γνώση περί αυτής της «δόλιας» αποχής της Ινδίας από την πλειοψηφία. Ορισμένοι έχουν εκφράσει ακόμη και θυμό λόγω της έλλειψης σαφούς απόκρισης του Νέου Δελχί για την κρίση, παρά τις επανειλημμένες δυτικές κλήσεις για μια ισχυρή και συλλογική διεθνή απάντηση.

Η εξάρτηση της Ινδίας από τις ρωσικές στρατιωτικές προμήθειες εν μέσω εντάσεων με την Κίνα και το Πακιστάν, εξηγεί τον δισταγμό του Νέου Δελχί να καταδικάσει τις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία. Η Ρωσία προμηθεύει περίπου το ήμισυ των συνολικών εισαγωγών όπλων της Ινδίας και το 70% του προηγμένου στρατιωτικού εξοπλισμού της, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης, των αερομεταφορέων, των υποβρυχίων πυρηνικών δυνάμεων και των μαχητικών αεροσκαφών.

Αυτή η εξάρτηση από τα ρωσικά όπλα είναι απίθανο να μειωθεί μεσοπρόθεσμα, καθώς οι καλοί δεσμοί με τη Μόσχα και οι συνεχιζόμενες αμυντικές προμήθειες είναι ακόμη πιο αναγκαίες σε μιαν εποχή που οι σχέσεις της Ινδίας με τους περιφερειακούς αντιπάλους της Κίνα και Πακιστάν είναι τεταμένες. Επιπλέον, η Ινδία στερείται πολλών επιλογών για να διαφοροποιήσει γρήγορα τις εισαγωγές αμυντικού υλικού, έχει δε ήδη τοποθετήσει πολλές παραγγελίες για ρωσικά όπλα που προγραμματίζονται να παραδοθούν στους επόμενους μήνες. Για να διατηρήσει την πρόσβασή της στις ρωσικές αμυντικές προμήθειες (και, με τη σειρά της, την ικανότητά να αποτρέπει τις απειλές από την Κίνα και το Πακιστάν), η Ινδία θα συνεχίσει να προσπαθεί να αποφύγει τη λήψη ισχυρής στάσης στη σύγκρουση της Ρωσίας-Ουκρανίας.

Βραχυπρόθεσμα, το Νέο Δελχί πιθανόν επίσης να προσπαθήσει να εξασφαλίσει ότι οι διεθνείς κυρώσεις που επιβάλλονται στις ρωσικές εταιρείες δεν επηρεάζουν το διμερές εμπόριο όπλων, εισερχόμενο σε καθεστώς ρουβλιού-ρουπίας με τη Ρωσία για να παρακάμψει το σύστημα SWIFT για τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

• Σύμφωνα με το «Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης», το 49% των συνολικών εισαγωγών όπλων της Ινδίας προήλθε από τη Ρωσία μεταξύ 2016-2020 (η Ινδία αντιπροσώπευε το 23% των συνολικών εξαγωγών όπλων της Ρωσίας κατά την ίδια χρονική περίοδο). Το Νέο Δελχί υπέγραψε επίσης πρόσφατα μια συμφωνία ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια των βαλλιστικών ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400.
• Η Ινδία αγοράζει επίσης όπλα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και τη Γαλλία. Ωστόσο, οι εισαγωγές αυτών των χωρών εξακολουθούν να είναι μικρότερες από εκείνες που λαμβάνει από τη Ρωσία. Επιπλέον η εσωτερική παραγωγή όπλων της Ινδίας θα διαρκέσει πολλά χρόνια για να επαρκέσει.
• Η συνεχιζόμενη ένταση σε τομείς των βόρειων και ανατολικών συνόρων της Ινδίας με την Κίνα και η ενισχυμένη στρατιωτική ανάπτυξη των δύο πλευρών, οδήγησαν σε συνεχείς εντάσεις μεταξύ Νέου Δελχί και Πεκίνου από το Μάιο του 2020. Η πρόσφατη συσχέτιση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, φιλικής προς την κυβέρνηση της Ινδίας, στο κοντινό Αφγανιστάν και η επακόλουθη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα έχει επίσης αυξήσει τις ανησυχίες της Ινδίας σχετικά με την περιφερειακή σταθερότητα - ειδικά δεδομένων των ιστορικά στενών δεσμών των Ταλιμπάν με το Πακιστάν, που είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του Νέου Δελχί.

Εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίσει επί μερικές εβδομάδες, η ουδέτερη θέση της Ινδίας θα μπορούσε να γίνει μη περαιτέρω βιώσιμη. Στις 2 Μαρτίου, ένας Ινδός φοιτητής σκοτώθηκε σε μια επίθεση στο Χάρκοβο της Ανατολικής Ουκρανίας. Η Ρωσία από τότε είπε ότι θα εξετάσει λεπτομερώς το γεγονός του θανάτου του μαθητή και θα εξετάσει να εξασφαλίσει ασφαλή διέλευση για άλλους Ινδούς πολίτες στην Ουκρανία.

Η ανταπόκριση της Μόσχας στο περιστατικό υποδεικνύει ότι η Ρωσία βλέπει την ουδέτερη στάση της Ινδίας ως σιωπηρή υποστήριξη για τις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία.
Το Νέο Δελχί δεν θέλει να τοποθετηθεί με μια πλευρά, αλλά μ’ αυτόν τον τρόπο, κινδυνεύει να θεωρείται ακούσια ως υποστηρικτής της Ρωσίας στη σύγκρουση, καθιστώντας πιο δύσκολο για το Νέο Δελχί να ανταποκριθεί στην κρίση. Η Ινδία δικαιολογούσε επίσης την επιλογή της να απέχει από την ψηφοφορία σχετικά με το πρόβλημα της Διεθνούς Ασφαλείας για την καταδίκη της Ρωσίας, με την αόριστη έκφραση «λυπούμαστε επειδή ναυάγησε η προσπάθεια της Διπλωματίας» και τονίζοντας ότι η παγκόσμια τάξη βασίστηκε στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στις αρχές της εθνικής κυριαρχίας και στην εδαφική ακεραιότητα των κρατών μελών του ΟΗΕ.

Αυτή η θέση καθιστά όλο και πιο δύσκολο για την Ινδία να παραμείνει επιτήδεια σιωπηλή απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, ιδιαίτερα εάν ο πόλεμος συνεχιστεί, χωρίς διπλωματική λύση ή δίχως μιαν εποικοδομητική διαδικασία οικοδόμησης λύσης.

Μια παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία θα μπορούσε τελικά να αναγκάσει την Ινδία να υιοθετήσει μια αυστηρότερη θέση απέναντι στη Ρωσία, προκειμένου να διατηρήσει τους δεσμούς της με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ινδία βλέπει το αυξανόμενο ενδιαφέρον της Ουάσινγκτον σε θέματα Ινδο-Ειρηνικού ως δυνητικό στρατηγικό αντίβαρο στην άνοδο της Κίνας. Ενώ η Ινδία χρειάζεται ρωσικά όπλα για να αποτρέψει την Κίνα στις συνοριακές διαμάχες της, χρειάζεται επίσης την υποστήριξη της Δύσης έναντι των αυξανόμενων οικονομικών δεσμών και της στρατιωτικής παρουσίας της Κίνας στη Νότια Ασία και στον ευρύτερο ινδο-ειρηνικό.

• Η ιδιότητα της Ινδίας ως μέλους στον «Τετράπλευρο Διάλογο Ασφαλείας» (Quadrilateral Security Dialogue) - ο οποίος περιλαμβάνει επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και την Ιαπωνία - επεξηγεί το ενδιαφέρον της για την οικοδόμηση μιας στρατηγικής συμμαχίας κατά της Κίνας.


Αναστάσιος Πετρίτης. 

Share This !

2022 ALL RIGHTS RESERVED COPYRIGHT ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΊ ΑΝΤΊΛΑΛΟΙ