ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Τα βιντεοπαιχνίδια είναι  ένα τεράστιο κέντρο ήπιας δύναμης και ιδεολογικού προσηλυτισμού


Call of Duty:
Ένας αποτελεσματικός τρόπος διεξαγωγής αμερικανικών PsyOp

Η σειρά ηλεκτρονικών παιχνιδιών Call of Duty της εταιρίας Activision Blizzard έχει γνωρίσει τεράστια και παγκόσμια επιτυχία έχοντας πουλήσει σχεδόν μισό δισεκατομμύριο τέτοιες προσομοιώσεις στρατιωτικών επιχειρήσεων από τότε που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2003.
Αρχικά το σενάριο αφορούσε τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως από το 2007 και μετά οι επόμενες εκδόσεις αφορούσαν πιο μοντέρνες διαμάχες που συμπεριελάμβαναν κάποια όχι και τόσο φανταστικά σενάρια κατά των εχθρών των ΗΠΑ.

Ειδικότερα με το Call of Duty4: Modern Warfare το παιχνίδι λαμβάνει χώρα σε ένα ρεαλιστικό και μοντέρνο περιβάλλον με τους κύριους χαρακτήρες να είναι οι John 'Soap' MacTavish και Kyle 'Gaz' Garrick της Task Force 141 με την εκστρατεία να ακολουθεί αυτή τη φανταστική βρετανική μονάδα ειδικών δυνάμεων καθώς προσπαθεί να εντοπίσει τον "τρομοκράτη" ταγματάρχη της Ιρανικής Δύναμης Quds, Hassan Zyani.

Ωστόσο αυτό το σενάριο έχει δεχτεί αρκετή κριτική κυρίως επειδή οι αποστολές περιλαμβάνουν τη δολοφονία του παραπάνω ιρανού στρατηγού, μια αποστολή που βασίζεται ξεκάθαρα στην δολοφονία του ιρανού πολιτικού και στρατιωτικού ηγέτη Κασέμ Σολεϊμανί (Qasem Soleimani) που εκτελέστηκε μέσω μιας λευκής επιχείρησης από την κυβέρνηση Τραμπ το 2020.

Οι αμφιλεγόμενες επιλογές της Activision Blizzard ως προς την επιλογή ημι-ρεαλιστικών σεναρίων με ξεκάθαρο προσανατολισμό κατά των απειλών της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ για μια σειρά παιχνιδιών που απευθύνεται και σε νεαρές ηλικίες αξίζει μια βαθύτερη ανάλυση στο προσωπικό που απαρτίζει αυτή την εταιρία.

Μια προσεκτική επιθεώρηση του βασικού προσωπικού της Activision Blizzard και των διασυνδέσεών τους με την αμερικανική κρατική εξουσία, καθώς και λεπτομέρειες που προέκυψαν από έγγραφα που αποκτήθηκαν βάσει του νόμου περί ελευθερίας της πληροφορίας, αποκαλύπτουν ότι το Call of Duty δεν είναι ένα ουδέτερο παιχνίδι δράσης πρώτου προσώπου, αλλά μια προσεκτικά κατασκευασμένη στρατιωτική προπαγάνδα ειδικά σχεδιασμένη για να προωθεί τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Συνέργια Ψυχαγωγικού Τομέα σε θέματα Στρατιωτικής Φύσεως

Έγγραφα που είχε δώσει στην δημοσιότητα ο Έντουαρντ Σνόουντεν (Edward Snowden) είχαν αποκαλύψει ότι η NSA, η CIA, το FBI και το Υπουργείο Άμυνας είχαν διεισδύσει σε σημαντικές διαδικτυακές σφαίρες επιρροής όπως το World of Warcraft, δημιουργώντας πλαστούς χαρακτήρες για να παρακολουθούν πιθανές παράνομες δραστηριότητες κατά της ασφάλειας των ΗΠΑ καθώς και για να στρατολογούν πληροφοριοδότες.

Πράγματι σε μια χρονική στιγμή υπήρχαν τόσοι πολλοί κατάσκοποι των ΗΠΑ σε ένα βιντεοπαιχνίδι που οι μυστικές τους υπηρεσίες αναγκάστηκαν να δημιουργήσουν μια "ομάδα αποσυμπλοκής" καθώς είχαν χάσει χρόνο άθελα τους παρακολουθώντας ο ένας κατάσκοπος τον άλλον.

Παράλληλα με τον Σνόουντεν και σύμφωνα με πληροφορίες από το mintpressnews.com έγγραφα που αποκτήθηκαν νόμιμα βάσει του νόμου περί Ελευθερίας της Πληροφορίας από τον δημοσιογράφο και ερευνητή Tom Secker και κοινοποιήθηκαν στο MintPress News δείχνουν ότι οι διασυνδέσεις μεταξύ των αμερικανικών υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας και της βιομηχανίας βιντεοπαιχνιδιών υπερβαίνουν κατά πολύ μια απλή συνεργασία.

Χαρακτηριστικά τον Σεπτέμβριο του 2018 η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών μετέφερε μια ομάδα στελεχών από την βιομηχανία της ψυχαγωγίας που δουλεύουν σε τωρινές και μελλοντικές υπερπαραγωγές παιχνιδιών και ταινιών, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγού του Call of Duty Coco Francini, στα κεντρικά γραφεία τους στο Hurlburt Field της Φλόριντα. Ο ρητός λόγος για να το κάνουν αυτό ήταν για να "παρουσιάσουν" το υλικό τους και να κάνουν τη βιομηχανία του θεάματος πιο "ένθερμους υποστηρικτές" της πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα το σημείο αυτής της επίσκεψης ήταν να παράσχει σε αυτούς τους παραγωγούς που έχουν σημαντική επιρροή στο παγκόσμιο κοινό λεπτομέρειες για τις επιχειρήσεις της AFSOC (Air Force Special Operations Command - Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ) που επικεντρώνεται στους Αεροπόρους Ειδικών Τακτικών Επιχειρήσεων (Special Tactics Officers και σε αυτή την περίπτωση Special Tactics Airmen) και στις ικανότητες κρούσεως αέρος-εδάφους.

Αυτή η διοίκηση της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι επιφορτισμένη με την παροχή παγκόσμιας πρόσβασης για τις δυνάμεις των ΗΠΑ προσφέροντας αξιολογήσεις σχετικά με τον έλεγχο της ζώνης που θα εκδηλωθεί μια επίθεση, υποστήριξη πυρών, ανάκτηση προσωπικού που έχει καταρριφτεί σε εχθρικές περιοχές, γενικότερη έρευνα και διάσωση, ιατρική φροντίδα τραυματιών στο πεδίο της μάχης και τακτικές επιχειρήσεις βάσει των εκάστοτε καιρικών συνθηκών. Ενδεικτικά μερικά από τα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται από τη AFSOC είναι τα ελικόπτερα μεταβλητής πρόωσης CV-22 Osprey και τα μεταγωγικά αεροπλάνα σε επιθετική μετατροπή Lockheed AC-130, τα οποία παρουσιάζονται σε μεγάλο βαθμό στα παιχνίδια Call of Duty.

Ωστόσο η συνεργασία του Call of Duty με τον αμερικανικό στρατό πηγαίνει πολύ πιο πίσω. Σχετικά έγγραφα αποδεικνύουν ότι το Σώμα Πεζοναυτών των Ηνωμένων Πολιτειών (United States Marine Corps - USMC) συμμετείχε στην παραγωγή του Call of Duty: Modern Warfare 3 και του Call of Duty 5. Οι παραγωγοί των Call of Duty προσέγγισαν το USMC στο συνέδριο ψυχαγωγίας E3 του 2010 στο Λος Άντζελες, ζητώντας πρόσβαση σε hovercrafts, τεθωρακισμένα και στο αεροσκάφος AC-130, στρατιωτικές μονάδες που εμφανίστηκαν αργότερα στο παιχνίδι. Επιπροσθέτως αυτή η συνεργασία συνεχίστηκε το 2012 με την κυκλοφορία του Modern Warfare 4, όπου οι παραγωγοί ζήτησαν πρόσβαση σε κάθε είδους εναέρια και επίγεια οχήματα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Βέβαια αυτή η συνεργασία διέπεται από σοβαρά θέματα διεθνών σχέσεων και διπλωματικής προέλασης. Για παράδειγμα το 2010 οι παραγωγοί του Call of Duty προσέγγισαν το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ (Department of Defence - DoD) για βοήθεια σε ένα παιχνίδι που διαδραματίζεται το 2075. Ωστόσο ο σύνδεσμος του Υπουργείου Άμυνας είχε εκφράσει την ανησυχία του ότι το σενάριο που εξετάζεται περιλαμβάνει μελλοντικό πόλεμο με την Κίνα και ως αποτέλεσμα το project είχε οριστικά εγκαταλειφθεί.

Διαπλοκή Κυβερνητικών Παραγόντων ΗΠΑ με τις Εταιρίες Στρατιωτικών Προσομοιώσεων

Όχι μόνο η Activision Blizzard συνεργάζεται με τον στρατό των ΗΠΑ για τη διαμόρφωση της κατάλληλης προπαγάνδας για τα παιχνίδια της, αλλά το διοικητικό συμβούλιο της είναι επίσης γεμάτο από πρώην ανώτατους κρατικούς αξιωματούχους. Επικεφαλής μεταξύ αυτών είναι η Frances (πατρικό Fragos) Townsend, με ελληνικές ρίζες από τον πατέρα της John Fragos, που έχει διατελέσει ως ανώτερος σύμβουλος, υπεύθυνη συμμόρφωσης (compliance chief officer) και εκτελεστική αντιπρόεδρος για τις εταιρικές υποθέσεις της Activision Blizzard.

Πριν ενταχθεί στην Activision Blizzard, η Τάουνσεντ υπηρετούσε ως επικεφαλής πληροφοριών για το Λιμενικό Σώμα και ως αναπληρώτρια της Υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις για την αντιτρομοκρατική εκστρατεία. Επιπροσθέτως το 2004 ο Πρόεδρος Μπους την είχε διορίσει στη Συμβουλευτική Επιτροπή Πληροφοριών του.

Ως ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την τρομοκρατία και την εσωτερική ασφάλεια, η Τάουνσεντ συνεργάστηκε στενά με τους Μπους και Ράις και έγινε ένα από τα πρόσωπα του Πολέμου κατά της Τρομοκρατίας της αμερικανικής κυβέρνησης. Ένα από τα κύρια επιτεύγματά της ήταν να διατηρεί το αμερικανικό κοινό σε μια συνεχή κατάσταση φόβου για μια υποτιθέμενη απειλή περισσότερων επιθέσεων της Αλ Κάιντα που ποτέ δεν έγινε πραγματικότητα.

Πάντοτε με τις πληροφορίες από το άρθρο της Mintpress News εκτός από αυτόν τον ρόλο η Τάουνσεντ είναι διευθυντής του παρακλαδιού του ΝΑΤΟ Ατλαντικού Συμβουλίου (Atlantic Council), διευθυντής στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (Council on Foreign Relations) και διαχειριστής της δεξαμενής σκέψης του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (Center for Strategic and International Studies),

Χρηματοδοτούμενο από εταιρείες όπλων, το ΝΑΤΟ και την κυβέρνηση των ΗΠΑ το Ατλαντικό Συμβούλιο χρησιμεύει ως μια δεξαμενή σκέψης της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, σχεδιάζοντας στρατηγικές για τον καλύτερο τρόπο διαχείρισης της τάξης κανόνων (rules-based order) των ΗΠΑ. Επίσης στο διοικητικό συμβούλιο του Atlantic Council είναι υψηλόβαθμα στελέχη του κράτους, όπως ο Χένρι Κίσινγκερ και η Κονζολέζα Ράις, σχεδόν όλοι οι συνταξιούχοι στρατηγοί των ΗΠΑ και όχι λιγότεροι από επτά πρώην διευθυντές της CIA. Ως εκ τούτου, το Ατλαντικό Συμβούλιο αντιπροσωπεύει τη συλλογική γνώμη του αμερικανικού κράτους για θέματα εθνικής ασφάλειας και προέκταση στρατιωτικής ισχύος στην υφήλιο.

Δύο ακόμη βασικά στελέχη του Call of Duty εργάζονται επίσης για το Atlantic Council. Ο Chance Glasco, συνιδρυτής της Infinity Ward, είναι συμβασιούχος συνεργάτης του Atlantic Council συμβουλεύοντας κορυφαίους στρατηγούς και πολιτικούς ηγέτες για τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία. Επίσης ο σχεδιαστής παιχνιδιών και παραγωγός Dave Anthony, καθοριστικός για την επιτυχία του Call of Duty, είναι επίσης υπάλληλος του Atlantic Council και είχε ενταχτεί στην ομάδα του το 2014. Εκεί τους συμβουλεύει για το πώς θα μοιάζει το μέλλον του πολέμου και επινοεί στρατηγικές που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το ΝΑΤΟ για να πολεμήσει σε επερχόμενες συγκρούσεις.

Ο Dave Anthony δεν έχει κρύψει ότι είχε συνεργαστεί με τις υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ αλλά και ιδιαίτερα με τον συνταγματάρχη Oliver North για την ιστορία του Call of Duty:Black Ops 2 που ο North συνεισέφερε πολλές μικρές και άγνωστες στο πλατύ κοινό λεπτομέρειες στην πλοκή του παιχνιδιού.

Υπενθυμίζουμε ότι όταν ο Όλιβερ Νορθ ήταν υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος (National Security Council staff member) είχε αποκτήσει παγκόσμια φήμη αφού καταδικάστηκε για το ρόλο του στην υπόθεση Ιράν-Κόντρα (Iran–Contra affair), όπου η ομάδα του (δηλαδή η CIA) είχε πουλήσει κρυφά όπλα στην κυβέρνηση του Ιράν, χρησιμοποιώντας τα ιρανικά χρήματα για να εξοπλίσει και να εκπαιδεύσει τα στρατεύματα των Contras στην Κεντρική Αμερική που δρούσαν έτσι ώστε να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Νικαράγουας.

Μια άλλη επιφανής πρόσληψη είναι ο επικεφαλής διοίκησης της Activision Blizzard, Brian Bulatao. Πρώην αρχηγός του Στρατού και σύμβουλος της McKinsey & Company, μέχρι το 2018 ήταν επικεφαλής επιχειρησιακός αξιωματικός της CIA, τοποθετώντας τον τρίτο στην διοίκηση της υπηρεσίας. Όταν ο διευθυντής της CIA, Μάικ Πομπέο, μετακόμισε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και έγινε Υπουργός Εξωτερικών του Τραμπ, ο Μπουλατάο πήγε μαζί του και διορίστηκε υφυπουργός Εξωτερικών.

Εκκρεμές μεταξύ εικονικών μαχών και πραγματικών γεωπολιτικών συμφερόντων

Αυτές οι βαθιές διασυνδέσεις με τις υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ μπορούν ίσως να βοηθήσουν να εξηγηθεί εν μέρει γιατί, εδώ και χρόνια, πολλοί παραπονιούνται για την κραυγαλέα προπαγάνδα υπέρ των γεωπολιτικών συμφερόντων των ΗΠΑ σε όλη την μοντέρνα σειρά του Call of Duty.

Ιράν
Η τελευταία έκδοση του Call of Duty, το Modern Warfare II, δεν αποτελεί εξαίρεση. Στην πρώτη αποστολή του παιχνιδιού οι παίκτες πρέπει να πραγματοποιήσουν μια επίθεση με drone εναντίον ενός χαρακτήρα που ονομάζεται General Ghorbrani. Η αποστολή είναι προφανώς μια αναπαράσταση της παράνομης (βάσει του διεθνούς δικαίου) επίθεσης με μη-επανδρωμένο αεροσκάφος της κυβέρνησης Τραμπ το 2020 εναντίον του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, επίσης ο εν ενεργεία στρατηγός στο παιχνίδι έχει ακόμη και εντυπωσιακή ομοιότητα με τον Σουλεϊμανί.

Το Call of Duty: Modern Warfare II παρουσιάζει με γελοίο τρόπο τον ιρανό στρατηγό στο παιχνίδι και ως υποχείριο της Ρωσίας, όπως και ισχυρίζεται ότι ο Ghorbrani προμηθεύει τρομοκράτες με κάθε είδους βοήθεια.

Στην πραγματικότητα, ο Σουλεϊμανί ήταν η βασική δύναμη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας του ISIS σε όλη τη Μέση Ανατολή, ενέργειες για τις οποίες τον είχαν επαινέσει ακόμη και δυτικά μέσα ενημέρωσης. Επιπροσθέτως δημοσκοπήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί από αμερικανικές εταιρίες αποτύπωσης της κοινής γνώμης είχαν δείξει ότι ο Σουλεϊμανί ήταν ίσως ο πιο δημοφιλής ηγέτης στη Μέση Ανατολή, με πάνω από το 80% των ιρανών να έχουν θετική γνώμη για αυτόν.

Αμέσως μετά τη δολοφονία, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ του Πομπέο είχε διαψεύσει ότι ο λόγος που σκότωσαν τον Σουλεϊμανί ήταν ότι βρισκόταν στα πρόθυρα να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση εναντίον αμερικανικών στόχων. Στην πραγματικότητα ο Soleimani βρισκόταν στη Βαγδάτη του Ιράκ για ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία.

Αυτές οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να είχαν οδηγήσει σε ειρήνη μεταξύ των δύο εθνών, κάτι στο οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν εντελώς αντίθετη. Όμως ο τότε πρωθυπουργός του Ιράκ Adil Abdul-Mahdi μετέπειτα αποκάλυψε ότι είχε ζητήσει προσωπικά από τον Πρόεδρο Τραμπ την άδεια να προσκαλέσει τον Soleimani. Ο Τραμπ συμφώνησε και στη συνέχεια χρησιμοποίησε την ευκαιρία της απόκτησης αυτής της "ευκαιριακής πληροφορίας" (information of opportunity) για να πραγματοποιήσει τη δολοφονία.

Ως εκ τούτου, αποδεδειγμένα η Activision Blizzard στρατολογεί κορυφαίους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις ανώτερες βαθμίδες της και τα παιχνίδια της προωθούν τις πιο αμφιλεγόμενες δολοφονίες του ίδιου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κούβα
Ωστόσο, αυτή είναι δεν είναι η πρώτη φορά που το Call of Duty προσπάθησε να χειραγωγήσει τους παίκτες του να σκοτώσουν ξένους ηγέτες που είχαν αντίθετη άποψη με τα αμερικανικά συμφέροντα. Για παράδειγμα στο Call of Duty Black Ops του 2010, οι παίκτες πρέπει να ολοκληρώσουν μια αποστολή για να δολοφονήσουν τον κουβανό ηγέτη Φιντέλ Κάστρο.

Επιπροσθέτως εάν καταφέρουν να τον πυροβολήσουν στο κεφάλι τότε ανταμείβονται με μια έξτρα ζοφερή σκηνή αργής κίνησης του πυροβολισμού και παίρνουν ένα χάλκινο τρόπαιο που αναγράφει "Θάνατος στους Δικτάτορες - Death to Dictators". Έτσι οι παίκτες αναγκάζονται να πραγματοποιήσουν ψηφιακά αυτό που η Ουάσιγκτον δεν κατάφερε να κάνει σε περισσότερες από 600 περιπτώσεις, αφού ο Κάστρο προστατευόταν ως κόρη οφθαλμού από τις σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες.

Βενεζουέλα
Ομοίως το Call of Duty: Ghosts διαδραματίζεται στη Βενεζουέλα, όπου οι παίκτες μάχονται εναντίον του στρατηγού Almagro, ενός σοσιαλιστή στρατιωτικού ηγέτη σαφώς με το πρότυπο του πρώην προέδρου Hugo Chavez. Όπως ο Τσάβες, ο Αλμάγκρο φορά κόκκινο μπερέ και χρησιμοποιεί τον πετρελαϊκό πλούτο της Βενεζουέλας για να δημιουργήσει μια συμμαχία ανεξάρτητων λατινοαμερικανικών εθνών ενάντια στις ΗΠΑ. Επεξηγηματικά η Ουάσιγκτον είχε προσπαθήσει να ανατρέψει τον Τσάβες και τον διάδοχό του Νικολάς Μαδούρο πολλές φορές. Επίσης είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια της έκτης αποστολής του παιχνιδιού, οι παίκτες πρέπει να πυροβολήσουν και να σκοτώσουν τον Almagro από πολύ κοντινή απόσταση.

Ιράκ
Το Call of Duty έχει επισημανθεί για την αναδημιουργία πραγματικών γεγονότων ως αποστολές παιχνιδιών και τη χειραγώγησή τους για γεωπολιτικούς σκοπούς, σύμφωνα με τον αναλυτή Tom Secker στο άρθρο του MintPress. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το συμβάν στον "Αυτοκινητόδρομο 80 του Θανάτου - Highway of Death" μεταξύ Κουβέιτ και Μπάσρα το 1991 στον Πόλεμο του Κόλπου, όπου αμερικανικές δυνάμεις παγίδευσαν μια ιρακινή στρατιωτική φάλαγγα.

Αυτό που ακολούθησε ήταν αυτό που ο τότε Πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου Κόλιν Πάουελ περιέγραψε ως "άσκοπη θανάτωση" και "σφαγή για χάρη της σφαγής" επειδή τα στρατεύματα των ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κυριολεκτικά κατακρεούργησαν την ιρακινή φάλαγγα και αυτοκινητοπομπή για περίπου δέκα ώρες, σκοτώνοντας εκατοντάδες και καταστρέφοντας χιλιάδες οχήματα..

Το Call of Duty: Modern Warfare αναδημιουργεί ακριβώς αυτή τη σκηνή, όμως δεν είναι οι δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που κάνουν την δολοφονία των ιρακινών αλλά η Ρωσία.

Σε μια κουλτούρα όπου η έκθεση των περισσότερων ανθρώπων σε παιχνίδια, ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές και άλλα ελεγχόμενα μέσα μαζικής επικοινωνίας είναι πολύ μεγαλύτερη από τη γνώση τους για τα πραγματικά ιστορικά και τρέχοντα γεγονότα, οι ψυχολογικοί χειρισμοί του Call of Duty βοηθούν στον επηρεασμό των συναισθηματικών, διανοητικών και πολιτικών αντιδράσεων των παικτών. Αυτό τους οδηγεί να μετατραπούν σε γενικότερους υποστηρικτές του αμερικανικού μιλιταρισμού μιας και τα βιώματα από το παιχνίδι βρίσκουν το δρόμο τους στο υποσυνείδητο του κάθε παίκτη.

Συμπεράσματα
Τα βιντεοπαιχνίδια είναι μια τεράστια επιχείρηση αλλά και ένα τεράστιο κέντρο ήπιας δύναμης και ιδεολογικού προσηλυτισμού. Αυτό το μέσο δημιουργεί μια ιδιαίτερα πειστική προπαγάνδα προσηλυτισμού επειδή τα παιδιά, οι έφηβοι και γενικότερα οι παίκτες όλων των ηλικιών βιώνουν άμεσα το ξετύλιγμα της ιστορίας μιας και πρέπει να πατήσουν κάποια πλήκτρα και γενικότερα να λάβουν μέρος στην δράση, σε αντίθεση με την παρακολούθηση μιας ταινίας ή της ακρόασης μιας ραδιοφωνικής εκπομπής.

Εν κατακλείδι το franchise του Call of Duty φαίνεται να είναι κάτι περισσότερο από την αμερικανική προπαγάνδα που μεταμφιέζεται σε διασκεδαστικά παιχνίδια δράσης πρώτου προσώπου. Μπορεί αρκετοί παίκτες να παίζουν απλά ένα παιχνίδι, όμως για όσους ασχολούνται με την παραγωγή του Call of Duty ο στόχος δεν είναι απλώς το οικονομικό κέρδος αλλά παράλληλα και η σημαντική προώθηση της προπαγάνδας της αμερικανικής πολεμικής μηχανής. 

Ιωάννης Ροϊδης

Share This !

2022 ALL RIGHTS RESERVED COPYRIGHT ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΊ ΑΝΤΊΛΑΛΟΙ