ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 

Πολύ πριν φτάσει ο Μέγας Αλέξανδρος στην Περσία , το 153 π.Χ., στο όρος Μπεχιστούν τοποθετήθηκε αυτό το τεράστιο και κατασκευασμένο από ασβεστόλιθο άγαλμα του Ηρακλή


Ο ημίθεος Ηρακλής


Ο Ηρακλής αποτελεί μια εμβληματική φυσιογνωμία της ελληνικής μυθολογίας. Πίσω όμως από τον Ηρακλή αντιλαμβανόμαστε ότι κρύβεται η μεγάλη δραστηριότητα των πρωτοελλήνων, οι οποίοι επιτέλεσαν θαυμαστά πράγματα τόσο με τα ταξίδια τους και τις μεταναστεύσεις τους, όσο και με τα μεγάλα τεχνολογικά τους επιτεύγματα.

Ο ημίθεος Ηρακλής και το άγαλμα του στο Μπεχιστούν του Ιράν.

Την δεκαετία του 1990 στην Γεωργία και στον Καύκασο, – τον τόπο μαρτυρίου του τιμωρημένου από τον Δία Ηρακλή- , τοποθετήθηκε εντυπωσιακό άγαλμα του ημίθεου Ηρακλή αγαπημένου μυθολογικού ήρωα των Γεωργιανών.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο προς τιμή ενός από τους δημοφιλέστερους ήρωες της μυθολογίας μας , εμείς όμως σήμερα ταξιδεύομε σε μία μακρινή χώρα για να γνωρίσουμε ένα άγαλμα του Ηρακλή τοποθετημένο εκεί από την αρχαιότητα.

Πού και πότε;

* Που;
Στο όρος Μπεχιστούν του Ιράν. Όπου το άγαλμα του Ηρακλή είναι λαξευμένο σε βράχο και φέρει επιγραφή στα Ελληνικά!!!

* Πότε; Κατασκευάσθηκε το 153 π.Χ., σύμφωνα με την επιγραφή, επιγραφή που είναι μία από τις ελάχιστες Ελληνικές επιγραφές που έχουν επιβιώσει στο Ιράν.

Το Ιράν είναι η χώρα της Μέσης Ανατολής που το όνομα της ήταν από την αρχαιότητα… Ιράν αλλά όλοι την αποκαλούσαν… Περσία και μόλις το 1935 άρχισαν να χρησιμοποιούνται παγκόσμια και οι δυο ονομασίες της έως ότου να επικρατήσει τελικά διεθνώς η ονομασία Ιράν.

Μεγάλη χώρα με 90.000.000 περίπου κατοίκους, οάσεις κι ερήμους και ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων με τους πρώτους οργανωμένους οικισμούς στα εδάφη της από το 7.000 π. Χ., ενώ εδώ από την 1η χιλιετία π. Χ. έως τον 7ο μ. Χ. αιώνα ιδρύθηκαν κι άκμασαν μεγάλες αυτοκρατορίες. Γνωστές στην αρχαιότητα οι πολεμικές συγκρούσεις των πανίσχυρων Περσών με τη χώρα μας και τελικά ο Μέγας Αλέξανδρος με τον στρατό του νίκησε τους Πέρσες και τον βασιλιά τους Δαρείο Γ’ και κατέκτησε τα εδάφη της αυτοκρατορίας του.

Πολύ πριν φτάσει ο Μέγας Αλέξανδρος στην Περσία , το 153 π.Χ., στο όρος Μπεχιστούν τοποθετήθηκε αυτό το τεράστιο και κατασκευασμένο από ασβεστόλιθο άγαλμα του Ηρακλή. Θα περίμενε κανείς να το λαξεύσουν –το άγαλμα-, στο επιβλητικό και γνωστό όρος του Ιράν το Ελμπούρζ με υψόμετρο άνω των 5.000 μ. που φτάνει στην Κασπία κι η υψηλότερη κορυφή του το Νταμαβάντ σε ύψος 5.670 μ., είναι η υψηλότερη κορυφή της Μέσης Ανατολής αλλά οι αρχαίοι Πέρσες επέλεξαν για την λάξευση του αγάλματος του Ηρακλή το όρος Μπεχιστούν (Behistun).

Περιγραφή του αγάλματος.

Ο Ηρακλής κρατάει στο αριστερό του χέρι κύπελλο και με το δεξί του χέρι ακουμπάει το πόδι του. Το άγαλμα έχει μήκος 1,47 μ. και φυσικά ενώνεται με το βουνό.
Το κεφάλι του αγάλματος κλάπηκε δύο φορές –όπως μας πληροφορεί το λεξικό ΔΟΜΗ , αλλά ευτυχώς βρέθηκε και τις δύο φορές, ωστόσο το σημερινό κεφάλι του αγάλματος είναι αντίγραφο, -από το γνήσιο-, το οποίο φυλάσσεται στον Πολιτιστικό Οργανισμό , στην Τεχεράνη.

Σύμφωνα με την επιγραφή γραμμένη στα αρχαία Ελληνικά το άγαλμα κατασκευάσθηκε το 153 π.Χ. όταν δηλαδή βασιλιάς της Περσίας ήταν ο Μιθριδάτης Α’ της Παρθίας.

Το άγαλμα του Ηρακλή στο όρος Μπεχιστούν του Ιράν ανακαλύφθηκε μόλις το 1957 και από το 2001 θεωρείται Μνημείο Εθνικής Κληρονομιάς του Ιράν.

Πηγή: mnimes.org  

H αρχαία Ελληνική επιγραφή: 1 ἔτους δξρ᾽, μηνὸς 2 Πανήμου, Ἡρακλῆν 3 Καλλίνικον 4 Ὑάκινθος Πανταύχου 5 ὑπὲ[ρ] τῆς Κλεομένου 6 τοῦ ἐπὶ τῶν ἄνω 7 σ[ατρ]απειῶν σωτηρίας. Μετάφραση: Το έτος 164, το μήνα του Πανήμου (Ιουνίου) στήθηκε αυτό το άγαλμα του Ηρακλή Καλλίνικου Ο Υάκινθος γιός του Πανταχού, για την ευημερία του Κλεομένη διοικητή των άνω σατραπών. 

Share This !

2022 ALL RIGHTS RESERVED COPYRIGHT ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΊ ΑΝΤΊΛΑΛΟΙ