ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τείχη
στην Ευρώπη ξανά..
Η επιτυχία
της ΝΤΠ ...

Η Πολωνία θα χτίσει τείχος

Η Πολωνία εξετάζει την ιδέα να χτίσει ένα τείχος στα σύνορά της με το Kaliningrad, τον ρωσικό θύλακα μεταξύ Λιθουανίας και Πολωνίας.

Η Βαρσοβία φοβάται ότι η Ρωσία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μετανάστες από την Ασία και την Αφρική στο πλαίσιο της εκστρατείας υβριδικού πολέμου με στόχο την αποσταθεροποίηση της Ευρώπης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters την Τρίτη.

Πέρυσι, η Λευκορωσία έστειλε χιλιάδες μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στα σύνορά της με τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Πολωνία, με τη Βαρσοβία να υποψιάζεται ότι η Μόσχα θα μπορούσε να καταφύγει στα ίδια μέσα. Η Λευκορωσία απέρριψε τις κατηγορίες ότι πετούσε με μετανάστες και τους έστελνε πέρα από τα σύνορα, κατηγορώντας την ΕΕ για τον θάνατο αρκετών μεταναστών στα σύνορα.

Ο Krzysztof Sobolewski, πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη, υπενθύμισε σε συνέντευξή του την Τρίτη ότι η Πολωνία έχτισε ένα τείχος στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να κάνει το ίδιο στα σύνορα με το Kaliningrad. «Θα πρέπει να ενισχύσουμε τις δυνάμεις μας σε αυτό το τμήμα των συνόρων και επίσης να εξετάσουμε... χτίζοντας παρόμοιες συνοριακές οχυρώσεις με αυτές που έχουμε τώρα στο πολωνο-λευκορωσικό τμήμα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, το Kaliningrad έχει εφαρμόσει πτήσεις από την Ασία και τη Μέση Ανατολή με στόχο την προσέλκυση περισσότερων τουριστών. Στα σύνορα με τη Λευκορωσία, η Πολωνία έχτισε ένα τείχος ύψους άνω των 5 μέτρων και εξοπλισμένο με κάμερες και αισθητήρες κίνησης. Εκτείνεται κατά μήκος περίπου 187 χιλιομέτρων των συνόρων.

Η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε προηγουμένως ότι διέθεσε κονδύλια για τη συνοριοφυλακή για τη δημιουργία αισθητήρων και καμερών κατά μήκος των συνόρων με το Kaliningrad. Η πολωνική συνοριοφυλακή σημείωσε την Τρίτη ότι βρίσκεται στη διαδικασία επιλογής μιας εταιρείας για την κατασκευή του «ηλεκτρονικού φράγματος» στα σύνορα και προέβλεψε ότι θα ολοκληρώσει τη διαδικασία μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τα σχέδια, το ηλεκτρονικό φράγμα πρόκειται να κατασκευαστεί κατά μήκος περίπου 200 χιλιομέτρων συνόρων, με την κατασκευή να ολοκληρώνεται έως το τελευταίο τρίμηνο του 2023. Ο Sobolewski επεσήμανε ότι φαίνεται ότι μεγαλύτερες ομάδες μεταναστών συγκεντρώνονται στα σύνορα με τη Λευκορωσία και προειδοποίησε ότι περισσότεροι μετανάστες θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να εισέλθουν στην Πολωνία από το Kaliningrad «τις επόμενες εβδομάδες».

Με αφορμή την πολύ ενδιαφέρουσα αυτή ειδησεογραφία, να σημειώσουμε εδώ, δυο παρατηρήσεις:
1. Αυτή η αποτρεπτική πολιτική δεν φέρνει αντιδράσεις -τουλάχιστον επι της ουσίας- από την Επίτροπο «μετανάστευσης» Ylva Johansson, μόνο ο Έβρος και το Αιγαίο την χαλάει… Ελαίω Ρώσσων βλέπετε…
2. Κάποτε τείχος στην Ευρώπη έκτισαν οι κομμουνιστές…ή μήπως ακόμη αυτοί τα κτίζουν και τώρα…ε; 

Χαράλαμπος Βουκελάτος

Share This !

2022 ALL RIGHTS RESERVED COPYRIGHT ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΊ ΑΝΤΊΛΑΛΟΙ