ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

[...] σε αυτό το στάδιο του πολέμου, η επιλογή για το ΝΑΤΟ είναι μεταξύ άμεσου πολέμου και πολέμου με πληρεξούσιους. Όμως ο πόλεμος δια πληρεξουσίων Ουκρανών είναι καταδικασμένος να αποτύχει...

Θεραπεία ηλεκτροσόκ για το Κίεβο

Σε έναν πόλεμο η πλευρά που κερδίζει είναι αυτή που μαθαίνει πιο γρήγορα από τα λάθη της.
Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις της Ρωσίας στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας είναι τόσο μεθοδικές και καταστροφικές που στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι καθοδηγούνται από ειδικούς που γνωρίζουν ακριβώς ποιοι στόχοι θα προκαλέσουν την μεγαλύτερη ζημιά στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνεχίζουν να χτυπούν ακατάπαυστα με όπλα υψηλής ακρίβειας και μεγάλου βεληνεκούς τα συστήματα ελέγχου ενέργειας της Ουκρανίας, ως τα μέσα Νοεμβρίου υπολογίζεται ότι σχεδόν όλες οι ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας θα έχουν χτυπηθεί.

Προ ολίγων ημερών το καθεστώς του Κιέβου επεσήμανε μέσω του διευθύνοντος συμβούλου Μαξίμ Τιμτσένκο της εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας DTEK τα εξής:
« Αυτές οι επιθέσεις δεν έχουν στόχο να μας εμποδίσουν να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια, αλλά στοχεύουν σε υποδομές σύνδεσης του ουκρανικού ενεργειακού συστήματος.
Χτυπούν ανοιχτούς διακόπτες και μετασχηματιστές, έτσι ώστε ένας σταθμός που μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια δεν μπορεί να συνδεθεί στο ενοποιημένο σύστημα ισχύος. Δηλαδή, οι βασικοί στόχοι είναι οι υποσταθμοί υψηλής τάσης μετασχηματιστών και ο εξοπλισμός διανομής ηλεκτρικής ενέργειας σε θερμοηλεκτρικούς σταθμούς.
Ποια είναι η τακτική πίσω από αυτό; Από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, έχουμε κατασκευάσει ενοποιημένα ενεργειακά συστήματα, έτσι ώστε αν μια από τις ροές παραγωγής αποτύχει σε κάποιο μέρος του συστήματος, μια άλλη να το σηκώσει, δηλαδή δουλεύουμε σε ένα ενιαίο σύστημα. Νομίζω ότι ο ρωσικός στρατός συμβουλεύεται τους μηχανικούς της ενέργειας, οι οποίοι εξηγούν πώς να προκαλέσουν την μέγιστη ζημιά στο ενεργειακό σύστημα».


Σημειώνω ότι οι ρωσικές επιθέσεις στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας έχουν έτσι σχεδιαστεί ώστε να μην πλήττουν το δίκτυο που τροφοδοτεί τα επιβατικά τρένα μεταξύ Κιέβου
και Πολωνικών συνόρων, όπως και μεταξύ Κιέβου και δυτικών ουκρανικών συνόρων.
Αντίθετα, έχει κοπεί το ρεύμα στα τρένα που κινούνται ανατολικά, από το Κίεβο προς τον ποταμό Δνείπερο και προς το μέτωπο του Χάρκοβο και της Οδησσού.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι η ρωσική στρατηγική είναι να εντείνει
την πίεση στην Ουάσιγκτον και στο ΝΑΤΟ για να αποφασίσουν εάν είναι πρόθυμοι
να αναλάβουν τον άμεσο πόλεμο, καθώς εξαντλούνται οι ουκρανικοί πόροι στην αεράμυνα, στο πυροβολικό, σε ανταλλακτικά και εξοπλισμό ηλεκτρικής ενέργειας, σε καύσιμα,
σε στρατεύματα και συμβούλους. Όπως επισημαίνεται από ειδικούς, «υπάρχει ένα υλικοτεχνικό όριο για να πολεμήσει το ΝΑΤΟ μέχρι του τελευταίου Ουκρανού στρατιώτη». Είναι προφανές ότι για να φτάσει στο πεδίο μάχης ο τελευταίος Ουκρανός στρατιώτης, εφοδιασμένος με τρόφιμα, καύσιμα και πυρομαχικά, χρειάζεται και μερικά βολτ.
Πλέον σε αυτό το στάδιο του πολέμου, η επιλογή για το ΝΑΤΟ είναι μεταξύ άμεσου πολέμου και πολέμου με πληρεξούσιους. Όμως ο πόλεμος δια πληρεξουσίων Ουκρανών είναι καταδικασμένος να αποτύχει.

Σε επιχειρησιακούς όρους αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλές επιλογές. Τουτέστιν,
τα όπλα και τα πυρομαχικά μπορούν να αντικατασταθούν, τα στρατεύματα μπορούν να εκπαιδεύονται για να χρησιμοποιούν νέα οπλικά συστήματα, η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες μπορούν να μεταφέρουν πακτωλούς χρημάτων στο Κίεβο για να πληρώσουν τους τελευταίους στρατιώτες και ούτω καθεξής. Αλλά οι ενεργειακές υποδομές δεν μπορούν
να διορθωθούν με ανταλλακτικά ή χρήματα (πως μπορείς να συνδέσεις γερμανικούς μετασχηματιστές ισχύος στο σοβιετικό δίκτυο της Ουκρανίας;).

Εν εξελίξει είναι μια ρωσική στρατηγική πρόκλησης κατάρρευσης και de facto παράδοσης.
Η Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ έχουν μια τελευταία ευκαιρία να πείσουν το Κίεβο να συνθηκολογήσει. Διαφορετικά θα πληρώσουν όλοι το τίμημα για αυτό που θα ακολουθήσει. Αυτό κι αν είναι ηλεκτροσόκ.

Georg LAH 

Share This !

2022 ALL RIGHTS RESERVED COPYRIGHT ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΊ ΑΝΤΊΛΑΛΟΙ