ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θυμηθείτε την δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην συνέντευξη Τύπου με τον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι «δεν θα υπάρχουν πλέον αγωγοί NordStream σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία»

Νατοϊκοί οι δράστες
της δολιοφθοράς των αγωγών Nordstream στην Βαλτική  

Η Βαλτική Θάλασσα είναι ένα από τα καλύτερα ελεγχόμενα και φυλασσόμενα ύδατα σε αυτόν τον πλανήτη. Όχι μόνο στην επιφάνεια, όπου κανένα πλοίο δεν μπορεί να κινείται χωρίς να γίνεται αντιληπτό ανά πάσα στιγμή, και από τις δύο πλευρές. Ελέγχεται επίσης και υποθαλάσσια, αφού χρησιμοποιούνται σόναρ και υποβρύχια μικρόφωνα για την παρακολούθηση των κινήσεων των υποβρυχίων.

Η Δύση ως Πόντιος Πιλάτος αναζητά ποιος σαμποτάρισε τους αγωγούς NordStream. Προφανώς στο ΝΑΤΟ έχουν απωλέσει κάθε ίχνος σοβαρότητας. Είναι τα δεδομένα παρακολούθησης της Συμμαχίας τόσο άσχημα; Δεν το πιστεύουμε. Το σίγουρο είναι ότι οι δύο αγωγοί NordStream έχουν υποστεί ζημιά και είναι δύσκολο να υποθέσουμε ότι στην Δύση θα γίνει ποτέ γνωστό ποιος είναι υπεύθυνος για αυτό.

Ας διευκρινίσουμε όμως τις συνθήκες πλαισίου μιας τέτοιας δολιοφθοράς. Τα μεμονωμένα κομμάτια σωλήνων των αγωγών NordStream ζυγίζουν 50 τόνους. Ο μεταλλικός σωλήνας των 50 τόνων καλύπτεται με σκυρόδεμα και στη συνέχεια με άσφαλτο και τοποθετείται κάτω από το βυθό της θάλασσας. Οι σωλήνες βρίσκονται σε βάθος 40-60 μέτρων.
Οι τεχνικοί δύτες που εργάζονται σε τέτοια βάθη για την τοποθέτηση των σωλήνων και ο εξοπλισμός τους είναι πολύ εμφανείς, εξ άλλου δεν γίνονταν υποθαλάσσιες τεχνικές εργασίες στους δυο αγωγούς. Έτσι ουσιαστικά απομένουν μόνο δύτες των ειδικών δυνάμεων υποβρυχίων καταστροφών που εξορμούν από υποβρύχιο, οι οποίοι δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτοί. Πρέπει να είναι σαφές ότι ο χρόνος των πιθανών εκρήξεων δεν χρειάζεται να είναι ο ίδιος με τον χρόνο κατά τον οποίο προετοιμάστηκε η δολιοφθορά.

Το να είναι η καταστροφή, που έλαβε χώρα σε μια ημέρα σε τρείς σωλήνες του συστήματος αγωγών του NordStream, αποτέλεσμα ατυχήματος από κάποιο αλιευτικό σκάφος αποκλείεται, καθώς ένα αλιευτικό που κόλλησε με το δίχτυ ή την άγκυρα του στους σωλήνες θα προτιμούσε να χάσει τον εξοπλισμό του παρά να κινδυνεύσει να τραβηχτεί κάτω από το νερό (το βάρος των σωλήνων και η πίεση του νερού παίζει σημαντικότατο ρόλο).

Η Ουκρανία μπορεί να αποκλειστεί ως πιθανός δράστης, επειδή πρέπει να πληρούνται τουλάχιστον δύο κριτήρια, δυνάμεις υποβρυχίων καταστροφών και υποβρύχια.
Η Πολωνία έχει ακριβώς ένα υποβρύχιο, η κατάσταση του οποίου είναι προβληματική (είναι ένα σοβιετικό υποβρύχιο που κατασκευάστηκε το 1986) και δεν έχει ειδικές δυνάμεις υποβρυχίων καταστροφών. Ως εκ τούτου, ο κατάλογος των πιθανών υπόπτων είναι σύντομος. Μονάδες υποβρυχίων καταστροφών κατέχουν οι χώρες Γερμανία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Νορβηγία, Αυστρία, Ρωσία, Σουηδία, Ελβετία, Ηνωμένες Πολιτείες και Ελλάδα. Δανία, Φινλανδία, Αυστρία και Ελβετία δεν διαθέτουν υποβρύχια, ενώ η Ελλάδα πρώτον αποκλείεται για γεωγραφικούς λόγους και, δεύτερον, τα ελληνικά υποβρύχια έχουν την περίοδο αυτή άλλες ασχολίες (εξ άλλου δεν πιστεύουμε ότι η δουλικότητα προς το ΝΑΤΟ ή τις ΗΠΑ θα έφτανε σε τέτοιο σημείο).

Η Ρωσία πρέπει επίσης να αφαιρεθεί από τον κατάλογο χωρίς ιδιαίτερο δισταγμό. Γιατί; Ακόμη και ο μεγαλύτερος φίλος του ΝΑΤΟ θα πρέπει να παραδεχτεί ότι η δολιοφθορά των αγωγών αφαιρεί μόνο πολιτική πίεση από τις κυβερνήσεις της ΕΕ, ειδικά της Γερμανίας, κάτι που προφανώς δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας. Τα υπόλοιπα κράτη είναι όλα είτε μέλη του ΝΑΤΟ είτε το επιδιώκουν. Και εδώ είναι που το θέμα αποκτά ενδιαφέρον.

Η πρώτη πτυχή που πρέπει να εξεταστεί είναι τα πιθανά οικονομικά συμφέροντα.
Με άλλα λόγια, ποιος από τους προαναφερθέντες θα μπορούσε να θεωρήσει τους αγωγούς φυσικού αερίου ως πιθανούς ανταγωνιστές και να επωφεληθεί από την μόνιμη αποτυχία τους; Προμηθευτής φυσικού αερίου σε αυτό τον κατάλογο είναι μόνο η Νορβηγία.
Ποιος δεν θα είχε οικονομικό συμφέρον; Όλες οι άλλες χώρες που εξαρτώνται από το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αν και ουδείς αποκλείει την πολιτικά υποκινούμενη τρέλα.

Ποιος θα είχε πολιτικό συμφέρον; Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία. Θυμηθείτε την δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην συνέντευξη Τύπου με τον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι «δεν θα υπάρχουν πλέον αγωγοί NordStream σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία». Ανάλογες δηλώσεις έχουν υπάρξει και από τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και από την νυν πρωθυπουργό Λιζ Τρας (όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών).

Εκτός από τις ΗΠΑ, ωστόσο, υπάρχει ένας άλλος ύποπτος που θα μπορούσε να έχει έντονο πολιτικό ενδιαφέρον για την αφαίρεση του ζητήματος NordStream από την ημερήσια διάταξη. Αυτή είναι η κυβέρνηση της Γερμανίας. Όποιος αναλύει τις εικόνες των διαδηλώσεων στην Γερμανία γρήγορα συνειδητοποιεί ότι οι πολιτικοί ελιγμοί για να σταματήσει το αίτημα για «άνοιγμα του NordStream 2», δεν ήταν καθόλου επιτυχείς για την κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς. Η απομάκρυνση της εστίασης και ενδεχομένως ακόμη και της προοπτικής επιτυχίας από πιθανές διαμαρτυρίες θα μπορούσε να βρει ευήκοα ώτα στην γερμανική κυβέρνηση...

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να γνωρίζει ποιος είναι υπεύθυνος, καθώς με τους μηχανισμούς του είναι σε θέση να γνωρίζει ακόμη και την κάθε ρέγγα που γεννά αυγά στην Βαλτική, έτσι είναι εντελώς απίθανο να μην γνωρίζει τους δολιοφθορείς.

Για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένα πράγμα είναι κάτι παραπάνω από σαφές, με όποιο μέλος του ΝΑΤΟ ήταν υπεύθυνο για την δολιοφθορά: Όποιος έχει τέτοιους φίλους δεν χρειάζεται πλέον εχθρούς.

Georg LAH 

Share This !

2022 ALL RIGHTS RESERVED COPYRIGHT ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΊ ΑΝΤΊΛΑΛΟΙ