ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

[...] η σύγκρουση, δείχνει τον αυξανόμενο κίνδυνο ότι ο πόλεμος του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε έναν ευρύτερο πόλεμο σε ολόκληρη την Ευρώπη, τον Καύκασο και την Μέση Ανατολή ...
 

Συγκρούσεις Αζερμπαϊτζάν - Αρμενίας υπο την σκιά του Νατοϊκού πολέμου με την Ρωσία στην Ουκρανία

Κατά την διάρκεια της νύχτας της 12ης προς 13η Σεπτεμβρίου στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν εισέβαλαν στο έδαφος της Αρμενίας σε βάθος περίπου 10 χλμ.
Οι δυνάμεις των Αζέρων επιτέθηκαν και κατέλαβαν θέσεις γύρω από τις πόλεις Jermuk, Sotk, Goris και Vardenis. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται, με τους Αρμένιους και Αζέρους να κατηγορούν ο ένας τον άλλον για την έναρξη της σύγκρουσης.

Το αρμενικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε «εντατικούς βομβαρδισμούς» από αζέρικα στρατεύματα καθώς και επιθέσεις με drones, ανακοινώνοντας: «Οι δυνάμεις της Αρμενίας έχουν ξεκινήσει μια αναλογική απάντηση». Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν από την πλευρά του κατηγόρησε την Αρμενία για «μεγάλης κλίμακας ανατρεπτικές ενέργειες» κατά μήκος των κοινών συνόρων τους και ισχυρίστηκε ότι αποκρούει μια αρμενική επίθεση.

Η Μόσχα εξ αρχής προσπάθησε να μεσολαβήσει για κατάπαυση του πυρός, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η σύγκρουση σύμφωνα με πολλούς αναλυτές ξεκίνησε από το υποστηριζόμενο από την Τουρκία Αζερμπαϊτζάν, Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν, ως είθισται, να κατηγορήσουν την Ρωσία για την σύγκρουση. Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι «το αν η Ρωσία προσπαθεί με κάποιο τρόπο να ανακατέψει την τράπουλα, να δημιουργήσει έναν αντιπερισπασμό από την Ουκρανία, είναι κάτι που μας ανησυχεί πάντα». Προφανώς είναι υποκριτικό εκ μέρους της Ουάσιγκτον να μην κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν για την εισβολή στην Αρμενία, αλλά να καταδικάζει την Ρωσία επιβάλλοντας κυρώσεις για την στρατιωτική επιχείρηση της στην Ουκρανία, πόσω μάλλον που στα αρμενικά συνοριακά εδάφη δεν κατοικούν Αζέροι ή Αζερόφωνοι.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν εξέδωσε πολεμοχαρή ανακοίνωση υποστήριξης προς το Αζερμπαϊτζάν, δηλώνοντας ότι «ελπίζουμε η Αρμενία να απομακρυνθεί από αυτό το λάθος μονοπάτι το συντομότερο δυνατό και να αφιερώσει χρόνο και ενέργεια για την ενίσχυση της ειρήνης. Φυσικά, αυτή η στάση θα έχει συνέπειες για την αρμενική πλευρά».

Θυμίζουμε ότι οι σημερινές μάχες μεταξύ των δυο πρώην Σοβιετικών δημοκρατιών είναι το προϊόν της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, καθώς και της έκρηξης των ιμπεριαλιστικών πολέμων του ΝΑΤΟ στην περιοχή τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.
Οι μάχες ξέσπασαν μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν το 1988 για τον διαφιλονικούμενο θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ μέσα στο Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος όμως στην πλειοψηφία κατοικείται από Αρμένιους. Οι μάχες κλιμακώθηκαν σε πόλεμο πλήρους κλίμακας μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, καθώς τόσο η Αρμενία όσο και το Αζερμπαϊτζάν έγιναν ανεξάρτητες χώρες και η Αρμενία κατέλαβε το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Μετά τον πόλεμο του 2020, η Ρωσία ανέπτυξε ένα απόσπασμα αρκετών χιλιάδων ειρηνευτικών δυνάμεων κατά μήκος των γραμμών του μετώπου μεταξύ αρμενικών και αζερικών στρατευμάτων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Οι δυνάμεις αυτές απέτυχαν να σταματήσουν τις επανειλημμένες επιδρομές των Αζέρων σε αρμενικά εδάφη, οι οποίες κλιμακώθηκαν μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Δεδομένου ότι η Αρμενία έχει συνάψει συμφωνία αμοιβαίας άμυνας με την Ρωσία στο πλαίσιο του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ/ Συνθήκη της Τασκένδης 1992), η Μόσχα είναι νομικά υποχρεωμένη να διασφαλίσει την εδαφική της ακεραιότητα προκειμένου να διατηρήσει τον λόγο ύπαρξης αυτής της στρατιωτικής συμμαχίας, ούτως μπορεί να υποστηριχθεί ότι η Μόσχα αναγκάζεται να παρέμβει σε μια ακόμη αβέβαιη κλίμακα, έστω μόνο για καθαρά επικοινωνιακούς ή προσχηματικούς λόγους. Ο κίνδυνος επομένως μιας υφέρπουσας επέκτασης των αντιπαραθέσεων υπάρχει και προς τις δύο κατευθύνσεις, καθώς η Ρωσία, όπως και το Αζερμπαϊτζάν, μπορεί να παρασυρθούν βαθύτερα στην πρόσφατη σύγκρουση για λόγους που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πιστεύουν ότι είναι προς τα αντίστοιχα εθνικά τους συμφέροντα.

Γεγονός είναι ότι η αναζωπύρωση της σύγκρουσης Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, μετά την προ διετίας ήττα των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ), δείχνει τον αυξανόμενο κίνδυνο ότι ο πόλεμος του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε έναν ευρύτερο πόλεμο σε ολόκληρη την Ευρώπη, τον Καύκασο και την Μέση Ανατολή. Όσο περισσότερο διαρκεί η σύγκρουση, τόσο πιο απρόβλεπτη γίνεται, τόσο στο πεδίο της μάχης, όσο και στο διπλωματικό πεδίο. Η κλιμάκωση της σύγκρουσης σε μείζονα πόλεμο στον Καύκασο είναι ορατή, ήδη το Ιράν μετακινεί στρατεύματα στα σύνορα του με το Αζερμπαϊτζάν, μια κίνηση που σαφώς υποδεικνύει την υποστήριξη της Τεχεράνης στην Αρμενία.

Ο κίνδυνος να επεκταθεί ο πόλεμος από την Ουκρανία στην ευρασιατική γη είναι ανιχνεύσιμος και είναι συνυφασμένος με τις συγκρούσεις εντός της ΕΕ σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της οικονομικής κατάρρευσης εξ αιτίας της ενεργειακής κρίσης, είναι συνυφασμένος επίσης με την αποστασία της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ και την δημιουργία νέων ζωνών ασφαλείας στην Ευρασία.

Georg LAH 

Share This !

2022 ALL RIGHTS RESERVED COPYRIGHT ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΊ ΑΝΤΊΛΑΛΟΙ