ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

[...] οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, εκτός της Ουγγαρίας, πριν λίγους μήνες επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις στην Ρωσία, γεγονός που οδήγησε σήμερα ακριβώς στην καταστροφή της ευμάρειας για τις συμμετέχοντες στις κυρώσεις χώρες ...
 

Το τέλος της ευμάρειας για την Ευρώπη, από τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Στις 24 Αυγούστου 2022 ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν προειδοποιούσε τους πολίτες της Γαλλίας ότι στο ερχόμενο φθινόπωρο θα υπάρξει μια "μεγάλη ανατροπή" αφού θα έρθει "το τέλος της αφθονίας, των βεβαιοτήτων και της ανεμελιάς". Με μια λέξη ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε στην γαλλική κοινωνία ότι σε λίγες εβδομάδες θα έρθει το τέλος της ευμάρειας της. Όμως ας δούμε ακριβώς τι εννοεί ο Μακρόν με το τέλος της ευμάρειας.

Η οικονομική επιστήμη κυρίως προσπαθεί να απαντήσει σε ένα κύριο και βασικό ερώτημα, τον κατάλληλο τρόπο της διαχείρισης της σπανιότητας. Επεξηγηματικά κάθε πόρος, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του από την φύση ή της κατασκευής του από κάποια βιομηχανική διεργασία, είναι σπάνιος, δηλαδή περιορισμένος σε ποσότητα. Ακόμη και το ηλιακό φως και η βροχή έχουν κάποιο όριο στην ποσότητα τους, αλλιώς δεν θα υπήρχε για παράδειγμα η έλλειψη ηλιοφάνειας και η λειψυδρία.

Ενέργεια ίσον ευμάρεια

Αλλά υπάρχει ένας πόρος που είναι απαραίτητος για την διατήρηση της υγιούς ζωής και αυτός είναι η ενέργεια. Ακόμη και το νερό χρειάζεται ενέργεια και τις κατάλληλες υποδομές για να γίνει πόσιμο, γεγονός που εγκαθιστά την ενέργεια ως τον πρώτο βασικό πόρο της συντήρησης της καλής υγείας και περαιτέρω επιμήκυνσης της ζωής. Ενέργεια έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για να κατασκευαστούν οι ταμπλέτες που κάνουν μια ποσότητα ύδατος από μολυσμένο με βακτηρία σε ασφαλές και πόσιμο.

Σύμφωνα το πόρταλ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την Ευρώπη η κύρια πηγή υδρογονανθράκων, δηλαδή παροχής ενεργειακής επάρκειας, ήταν η Ρωσία. Παράλληλες πηγές ενέργειας προέρχονται από τα κοιτάσματα στην Βόρειο Θάλασσα (Ην. Βασίλειο & Νορβηγία), το Κατάρ, το Καζακστάν, τη Νιγηρία και τις ΗΠΑ. Αναλυτικά η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει ελάχιστη ενέργεια από τη Νορβηγία (0.2%) και το υγροποιημένο φυσικό αέριο από Κατάρ και ΗΠΑ είναι αρκετά ακριβότερο από το φθηνότερο ρωσικό φυσικό αέριο που τροφοδοτούσε το 40% των αναγκών της πριν τις οικονομικές κυρώσεις.

Όμως όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, εκτός της Ουγγαρίας, πριν λίγους μήνες επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις στην Ρωσία, γεγονός που οδήγησε σήμερα ακριβώς στην καταστροφή της ευμάρειας για τις συμμετέχοντες στις κυρώσεις χώρες. Αντιθέτως η Ρωσία καλωσόρισε και ενδυναμώθηκε από αυτές τις κυρώσεις, όπως άλλωστε δήλωνε το 2018 ότι θα γινόταν και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο Eastern Economic Forum.

Ήδη υπάρχουν αρκετές διαδηλώσεις πολιτών σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, όπως στη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία όπου ζητούν να καταργηθούν οι οικονομικές κυρώσεις, και να αποκατασταθούν οι σχέσεις των ευρωπαϊκών χωρών με τη Ρωσία. Επίσης υπάρχουν διαμαρτυρίες έξω από τα κεντρικά γραφεία των οργανισμών ηλεκτρικού ρεύματος όπου οι διαδηλωτές καίνε τους λογαριασμούς ρεύματος αρνούμενοι αν τους πληρώσουν.

Επιπροσθέτως σε μερικές διαδηλώσεις έχουν εμφανιστεί και πινακίδες που ζητούν την έξοδο από το ΝΑΤΟ, μιας και αρκετοί πολίτες της Ευρώπης έχουν καταλάβει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι εξ αντιπροσώπων, δηλαδή μεταξύ κυρίως αμερικανών μισθοφόρων και ρωσικών στρατευμάτων.

Το αποτέλεσμα των κυρώσεων και της διατήρησης του πολέμου από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία έχει αποδυναμώσει αισθητά την Ευρώπη. Για παράδειγμα η ισοτιμία δολαρίου με ευρώ έχει πάει στο 1 προς 1, που σημαίνει τεράστιο οικονομικό κόστος για τις ευρωπαϊκές χώρες που είχαν δανειοδοτηθεί ή κάνουν εισαγωγές από τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα στο τομές του υγροποιημένου φυσικού αερίου όπως η Ελλάδα.

Σκέψεις για την Ελλάδα

Ιδιαίτερα για την Ελλάδα ήδη υπήρξε μια αύξηση της τάξεως του 50 με εξήντα τοις εκατό στους προηγούμενους λογαριασμούς ρεύματος και για τους επόμενους έχει ανακοινωθεί μια τεράστια αύξηση στην κιλοβατώρα. Παράλληλα έχει σημειωθεί μια σημαντική αύξηση στις τιμές των τροφίμων σε όλες τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις, από τα σουπερ μάρκετ έως τα ταχυφαγεία.

Συμπερασματικά, σίγουρα η εποχή της ευμάρειας κινδυνεύει και για την Ελλάδα και υπάρχουν σχετικές δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων. Ας ελπίσουμε ότι ο ελληνικός λαός θα καταλάβει ότι οι πολιτικές αποφάσεις των σημερινών κυβερνώντων αλλά και των αριστερόφρωνων αντιπολιτευομένων δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών.

Δημήτρης Κανελλόπουλος 

Share This !

2022 ALL RIGHTS RESERVED COPYRIGHT ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΊ ΑΝΤΊΛΑΛΟΙ