ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

[...] όλα αυτά προωθούνται από την Ε.Ε. οι χώρες μέλη της οποίας, είναι χώρες δημογραφικά γερασμένες, με πολύ χαμηλούς δείκτες γεννήσεων και που υπόκεινται σε μια άνευ ιστορικού προηγουμένου λαθρομετανάστευση. ...
 

H Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ετοιμάζεται να ανακηρύξει την άμβλωση ανθρώπινο δικαίωμα!

Η είδηση έχει εμφανισθεί σε αρκετές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, αλλά φυσικά αποκρύπτεται από τα μεγάλα ΜΜΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με την κυβέρνηση Μπάϊντεν πιέζουν τη Γενική Συνέλευση να εγκρίνει ένα ψήφισμα που θα αναγορεύει την άμβλωση ως ανθρώπινο δικαίωμα.
Οι αντιπρόσωποι βρίσκονται στις τελικές φάσεις της διαπραγμάτευσης ενός ψηφίσματος που θα δηλώνει την «πρόσβαση σε ασφαλή άμβλωση ως «πολιτική που πρέπει να ακολουθήσουν οι κυβερνήσεις για να «διασφαλίσουν την προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των γυναικών και της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής τους υγείας».

Παρά τις επανειλημμένες αντιρρήσεις από χώρες που προστατεύουν τη ζωή των παιδιών στη μήτρα ή έχουν περιοριστικούς νόμους για τις αμβλώσεις, το ψήφισμα θα είναι έτοιμο(χρησιμοποιώντας την αμφιλεγόμενη νέα γλώσσα για υιοθεσία) μέχρι το τέλος του μήνα.

Το ψήφισμα θα αποτελέσει σημαντική νίκη για όσους υποστηρίζουν το δικαίωμα στην άμβλωση, μετά από χρόνια στασιμότητας στις συζητήσεις του ΟΗΕ και θα δώσει σαφή κατεύθυνση στις υπηρεσίες του ΟΗΕ ώστε η άμβλωση να πρέπει να προωθηθεί ως ανθρώπινο δικαίωμα. Η γλώσσα περί «ασφαλούς άμβλωσης» στο ψήφισμα έχει απορριφθεί σε πολλαπλές διαπραγματεύσεις άλλων ψηφισμάτων την τελευταία δεκαετία.
Η επιβολή της συμπερίληψης αυτής της γλώσσας έγινε υψηλή προτεραιότητα για τις «προοδευτικές» δυτικές χώρες που υποστήριξαν το ψήφισμα από την αρχή, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης Μπάϊντεν.

Ο Ιάπωνας διπλωμάτης που ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων ήταν ανένδοτος ότι οι αντιπροσωπείες δεν μπορούσαν να διαγράψουν ή να προσθέσουν τίποτα στη γλώσσα για τις αμβλώσεις, κλείνοντας ουσιαστικά τις διαπραγματεύσεις. Παρά τις επανειλημμένες αντιρρήσεις καθ 'όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, η γλώσσα παρέμεινε χωρίς αλλαγές στο σχέδιο.

Οι αντιπρόσωποι μπερδεύτηκαν και απογοητεύτηκαν από αυτή την αδιαλλαξία, αμφισβητώντας ακόμη και την καλή πίστη των αντιπροσωπειών που υποστήριξαν το ψήφισμα. Γνώστες που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις δήλωσαν ότι ούτε μία παράγραφος ολόκληρου του ψηφίσματος δεν συμφωνήθηκε με συναίνεση πριν από την κατάθεση του σχεδίου, αποκλίνοντας από τη μακροχρόνια διπλωματική διαδικασία που ακολουθήθηκε στις διαπραγματεύσεις της Γενικής Συνέλευσης.

Δεκαπέντε χώρες προσπάθησαν να εμποδίσουν την κατάθεση του ψηφίσματος χωρίς αποτέλεσμα.
Οι αντιπρόσωποι μπερδεύτηκαν ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση φάνηκε να χειραγωγεί τις διαπραγματεύσεις. Τα κράτη μέλη της ΕΕ, τα οποία είναι μεταξύ των κύριων υποστηρικτών του ψηφίσματος, διαπραγματεύονταν επιθετικά. Αυτό δεν είναι σύνηθες πρωτόκολλο στις διαπραγματεύσεις της Γενικής Συνέλευσης. Κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων, οι κύριοι χορηγοί ενός ψηφίσματος δεν διαπραγματεύονται το ψήφισμα. Απλώς διευκολύνουν τις διαπραγματεύσεις.

Γιατί έχει τόσο σημασία η «γλώσσα» ; Γιατί ανοίγει το θέμα για πολλαπλές ερμηνείες και αμφιλεγόμενα συμπεράσματα.

Οι αντιπροσωπίες όχι μόνο αντιτάχθηκαν στη γλώσσα σχετικά με την άμβλωση στο ψήφισμα, αλλά εξέφρασαν επίσης ανησυχίες σχετικά με τη γλώσσα και τους όρους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη πολιτικών που προωθούν την ομοφυλοφιλία και τον τρανσεξουαλισμό με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της σεξουαλικής βίας, της οποίας οι γυναίκες είναι κυρίως θύματα.

Η γλώσσα για την άμβλωση είναι πιο κοντά στην καθιέρωση της άμβλωσης ως διεθνούς ανθρώπινου δικαιώματος, αλλά υπολείπεται μιας τέτοιας ξεκάθαρης δήλωσης επειδή περιλαμβάνει την προειδοποίηση «όπου τέτοιες υπηρεσίες επιτρέπονται από το νόμο».
Ο συγκεκριμένος όρος «ασφαλής άμβλωση»
δεν έχει γίνει ευρέως αποδεκτός από τα κράτη μέλη του ΟΗΕ. Και η γλώσσα που συνδέει την άμβλωση με τα ανθρώπινα δικαιώματα υπήρξε ακόμη πιο αμφιλεγόμενη στις διαπραγματεύσεις.

Η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν και η Σαουδική Αραβία πρότειναν μια τροπολογία για τη διαγραφή του όρου «ασφαλής άμβλωση» από ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον Ιούνιο. Υποστηρίχθηκε από περίπου τα μισά μέλη του Συμβουλίου με δικαίωμα ψήφου.

Στη Γενική Συνέλευση, ο όρος έχει συμπεριληφθεί μόνο αμφιλεγόμενα σε ένα εξαμηνιαίο ψήφισμα για τη βία κατά των γυναικών που χρηματοδοτείται από τη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες. Και οι δύο αντιπροσωπείες είναι ένθερμοι υποστηρικτές του διεθνούς δικαιώματος στην άμβλωση.

Η προώθηση της πρόσβασης στην άμβλωση ως ανθρώπινο δικαίωμα θεωρείται ευρέως ότι υπονομεύει τη συναίνεση της Γενικής Συνέλευσης, η οποία ορίστηκε το 1994 στη Διεθνή Διάσκεψη για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε στο Κάϊρο, ότι η άμβλωση είναι ένα θέμα που πρέπει να αποφασίζεται στην εθνική νομοθεσία χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις, ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να βοηθούν τις γυναίκες να αποφεύγουν την άμβλωση και μεριμνούν για την ευημερία της μητέρας και του παιδιού της πριν και μετά τη γέννηση.

Οι «προοδευτικές» δυτικές χώρες προσπαθούν να διαβρώσουν αυτές τις προειδοποιήσεις στη διάσκεψη του Καΐρου για σχεδόν τρεις δεκαετίες μέσω του έργου των υπηρεσιών του ΟΗΕ.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ προωθούν συστηματικά την έννοια της «ασφαλούς άμβλωσης» υπό την επικεφαλίδα «αναπαραγωγική υγεία και δικαιώματα», ειδικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Ταμείο του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό και η υπηρεσία του ΟΗΕ για τις Γυναίκες. Αλλά το έκαναν αυτό σε μεγάλο βαθμό με δική τους πρωτοβουλία χωρίς εντολή της Γενικής Συνέλευσης.

Κι όλα αυτά προωθούνται από την Ε.Ε. οι χώρες μέλη της οποίας, είναι χώρες δημογραφικά γερασμένες, με πολύ χαμηλούς δείκτες γεννήσεων και που υπόκεινται σε μια άνευ ιστορικού προηγουμένου λαθρομετανάστευση.

Μήπως πρέπει πλέον οι πολίτες να μην κοιτάμε αφ’ υψηλού τέτοια ζητήματα αλλά να εμπλεκόμαστε ενεργά και να απαιτούμε από τις κυβερνήσεις να μην σχεδιάσουν τον αφανισμό αλλά την δημογραφική μας ανάπτυξη;

Χαράλαμπος Βουκελάτος 

Share This !

2022 ALL RIGHTS RESERVED COPYRIGHT ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΊ ΑΝΤΊΛΑΛΟΙ