ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η γενικότερη και συστηματική ασέβεια των αλβανών στην ορθόδοξη θρησκεία δεν σταματάει στην τυμβωρυχία, στην σύληση και την καταστροφή εκκλησιών αλλά επεκτείνεται και στην βεβήλωση
 

Αλβανοί αρχαιοκάπηλοι λεηλατούν την αρχαιοελληνική κληρονομιά της Βορείου Ηπείρου

Σύμφωνα με άρθρα που εμφανίσθηκαν στην ειδησεογραφία, τα ερείπια της εκκλησίας της Παναγίας της περιόδου του ενδεκάτου ή δωδεκάτου αιώνα έχουν παραμορφωθεί από την λεηλασία που υφίστανται σε συχνή βάση από αρχαιοκάπηλους και καταπατητές.

Αναλυτικά η εκκλησία της Παναγίας υποτίθεται ότι θα προστατευόταν ως αναγνωρισμένο πολιτιστικό μνημείο αλλά σήμερα βρίσκεται βαθιά πληγωμένη από τις τρύπες που αφήνουν οι αρχαιοκάπηλοι στην παράνομη αναζήτηση τους για σπάνια κειμήλια και αρχέγονα σύμβολα της ορθόδοξης πίστης.

Σε σχετική ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου για την μη-καταπολέμηση από το αλβανικό κράτος της "παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών", το υπουργείο Πολιτισμού της Αλβανίας ισχυρίστηκε ότι γίνονται "προσπάθειες", συμπεριλαμβανομένου ενός εθνικού σχεδίου δράσης που παρουσιάστηκε το 2018 μαζί με πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του συντονισμού με διεθνείς οργανισμούς. Όμως είναι εμφανές από τα αποτελέσματα των ιερόσυλων, δηλαδή την συστηματική καταστροφή και σύληση των ορθόδοξων μνημείων στην Αλβανία, ότι το αλβανικό κράτος δεν ενδιαφέρεται να σταματήσει αυτή την λεηλασία. Είναι άξιο αναφοράς ότι παρόμοιες αποτρόπαιες πράξεις έχουν παρατηρηθεί πάρα πολλές φορές και στο παράνομο και ανήθικο δημιούργημα του ΝΑΤΟ, το αλβανοκρατούμενο Κόσοβο.

Η γενικότερη και συστηματική ασέβεια των αλβανών στην ορθόδοξη θρησκεία δεν σταματάει στην τυμβωρυχία, στην σύληση και την καταστροφή εκκλησιών αλλά επεκτείνεται και στην βεβήλωση.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη, στις 13 Μαΐου 2022, βέβηλη πράξη αλβανών ράπερ που γύρισαν βιντεοκλίπ εντός του Μουσείου Μεσαιωνικής Τέχνης της Κορυτσάς. Η εκτίμηση της πράξης τους ήταν ότι ήθελαν να προκαλέσουν τους ορθοδόξους πιστούς σε όλη την Αλβανία αφού το μουσικό βίντεο τους γυρίστηκε μπροστά από το τέμπλο της Ρεχόβας, το οποίο παρανόμως δεν έχει επιστραφεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Προφανώς οι εν λόγω τραγουδιστές στάθηκαν μπροστά σε ένα από τα πιο σημαντικά εκκλησιαστικά τέμπλα της Κορυτσάς θέλοντας να προκαλέσουν τους Ορθοδόξους σε όλη την Αλβανία.

Αντιδρώντας η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας, προχώρησε σε μια έντονη ανακοίνωση για το εν λόγω γεγονός διαμαρτυρόμενη ότι λόγω της παράδοσης και του πολιτισμού που έχουν δημιουργήσει αυτά τα ιερά αντικείμενα θα πρέπει δίπλα τους να ακούγονται οι σεβάσμιοι ήχοι της Βυζαντινής Μουσικής και όχι προσβλητικοί ήχοι για την πολιτιστική κληρονομιά της Ορθόδοξης Θρησκείας και της Ελλάδας.

Επιπροσθέτως αυτή η διαμαρτυρία θίγει το γεγονός ότι είναι απαράδεκτο και οδυνηρό να αντιμετωπίζονται ανεύθυνα από τα ιδρύματα του αλβανικού κράτους, που υποτίθεται ότι τα συντηρούν και τα προστατεύουν, οι θρησκευτικές εικόνες της Ορθοδοξίας καθώς και όλα τα ιερά λειτουργικά αντικείμενα στα οποία οι Ορθόδοξοι πιστοί προσεγγίζουν με ιδιαίτερη ευλάβεια και σεβασμό που βρίσκονται στην Βόρειο Ήπειρο και γενικότερα σε όλη την Αλβανία.

Δυστυχώς όλες οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης στην Ελλάδα δεν έχουν προσπαθήσει να φέρουν θετικά αποτελέσματα ή έχουν αδιαφορήσει πλήρως για την αρχαία ελληνική κληρονομιά της Βορείου Ηπείρου, καθώς και για την σημαντική ελληνική ομογένεια που κατοικεί εκεί στα πατρογονικά της εδάφη που έχει καπηλευτεί με διεθνείς συνθήκες η Αλβανία. Για παράδειγμα η επίσκεψη του Κάρολου Παπούλια στην Αλβανία τον Νοέμβριο του 2013 άκουσε μεν τα προβλήματα της ομογένειας, όπως το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τα θέματα των σχολείων με ελληνική γλώσσα, αλλά δεν υπήρξε καμία πρόοδος σε αυτά τα θέματα ακόμη και ως σήμερα.

Συμπερασματικά οι αλβανοί καπηλεύονται όλα τα στοιχεία του ελληνισμού και της ορθοδοξίας στην Βόρειο Ήπειρο φθάνοντας ακόμη και στο έγκλημα κατά των ομογενών μας, όπως στις περιπτώσεις του Αριστοτέλη Γκούμα και του Κωνσταντίνου Κατσίφα με τις σημερινές ελληνικές κυβερνήσεις να μην μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Ιωάννης Ροΐδης  

Share This !

2022 ALL RIGHTS RESERVED COPYRIGHT ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΊ ΑΝΤΊΛΑΛΟΙ