ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ακραία η νέα τουρκική καταπίεση στους Έλληνες της Ίμβρου κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάννης: Ακυρώθηκε το πανηγύρι της Παναγίας μετά από πιέσεις από την τουρκική προεδρία


Ιμβρος: Απαγορεύτηκε το πανηγύρι της Παναγίας


Σε ακόμη μια παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης προέβη η Τουρκία αφού στις 13 Αυγούστου 2022 η ανταποκρίτρια του "ΕΘΝΟΣ" Μαρία Ζαχαράκη ανέφερε ότι το διάσημο πανηγύρι της Παναγίας στην Ίμβρο ακυρώθηκε λόγω διαμαρτυριών, με πηγή την ιστοσελίδα Gercek Gundem (Πραγματική Ατζέντα ή Πραγματική Μέρα).

Αναλυτικά αυτή η εκδήλωση, που ενισχύει το ελληνικό στοιχείο στην Ίμβρο, ακυρώθηκε μετά από διαμαρτυρίες στην CİMER - (T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi), δηλαδή στην Διευθύνση Επικοινωνίας που λειτουργεί υπό τις κατευθύνσεις της Προεδρίας της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα σε αυτό το πανηγύρι, που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου και την φετινή διοργάνωση του είχε αναλάβει ο Εκπαιδευτικός και Μορφωτικός Σύνδεσμος Ίμβρου, συμμετέχουν χιλιάδες άτομα από την Ελλάδα και την Τουρκία.

Από την σελίδα του στο facebook ο σύλλογος φέρει την επωνυμία: «Εκπαιδευτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Ίμβρου» (İmroz Eğitim ve Kültür Derneği), είναι κοινοτικός οργανισμός και ο σύλλογος ιδρύθηκε με σκοπό να συμβάλλει στην εκπαίδευση, να ανοίξει στην Ίμβρο και την Τένεδο σχολεία επιπέδου δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου που θα παρέχουν ελληνική εκπαίδευση, να προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση των προβλημάτων επί παντός θέματος που αφορά την εκπαίδευση, να διοργανώνει πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες για παιδιά και νέους και να προσπαθεί να ανυψώνει το επίπεδο της κοινωνικής, πολιτιστικής και αθλητικής τους παιδείας.

Ειδικότερα για την ακύρωση της εκδήλωσης ο παραπάνω σύλλογος εξέδωσε σχετική ανακοίνωση που ανέφερε πως «πληροφορηθήκαμε με θλίψη πως διάφορες διαμαρτυρίες υπήρξαν σχετικά με την οργάνωση του πανηγυριού, το οποίο προετοιμάσαμε με την άδεια του γραφείου του επάρχου Ίμβρου" και πως "είμαστε εναντίον της εμπορευματοποίησης της εκδήλωσης το οποίο πραγματοποιείται συλλογικά εδώ και εκατοντάδες χρόνια». Παράλληλα σχετική ανακοίνωση έσπευσε να δώσει στην δημοσιότητα και το γραφείο της επαρχίας για να διευκρινίσει ότι «για την εν λόγω διοργάνωση δεν υπήρξε δική μας απόφαση ακύρωσης».

Η πιο καλή εξήγηση της κατάστασης περιέχεται στο σχετικό άρθρο του in.gr όπου αναφέρεται ότι οι νησιώτες αντιδρούσαν στην ανάμιξη που υπήρχε στην εκδήλωση από τις ταβέρνες της περιοχής των Αγριδίων (Tepeköy) όπου και θα πραγματοποιούνταν το πανηγύρι. Χωρίς αρκετές διευκρινιστικές πληροφορίες, για την ακρίβεια με μεγάλη ασάφεια, επίσης αναφέρεται ότι σύμφωνα με τους τοπικούς εμπόρους το ζήτημα προέκυψε εξαιτίας της σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωριών της περιοχής. Πιο επεξηγηματική είναι η πληροφορία ότι αυτή τη χρονιά θα θεσπιζόταν χρηματικό αντίτιμο (500 λίρες τουρκίας) για την είσοδο στο πανηγύρι, που προκάλεσε αντιδράσεις από τους κατοίκους ή τους εμπόρους της περιοχής, καθώς επίσης εξηγεί και την ανακοίνωση του Εκπαιδευτικού και Μορφωτικού Συνδέσμου Ίμβρου για την άρνηση της "εμπορευματοποίησης" της εκδήλωσης.

Όμως ας δούμε την παραπάνω κατάσταση με ένα γεωπολιτικό μικροσκόπιο.

1. Η παρέμβαση του γραφείου επικοινωνιών του τουρκικού κράτους είναι ύποπτη για την κύρια παρεμπόδιση αυτής της εκδήλωσης που αναγεννούσε μνήμες Ιμβριωτών που ερχόντουσαν να παρευρεθούν από όλο τον κόσμο. H CIMER θα μπορούσε απλώς να δεχθεί τις καταγγελίες χωρίς να δώσει περισσότερη συνέχεια.

2. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet η ελληνική κοινότητα της Ίμβρου "αποχώρησε" από το νησί και γι αυτό το λόγο η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι μια ευκαιρία να ξαναδούν οι "ξενιτεμένοι" ιμβριώτες ξανά το νησί τους. Φυσικά η αλήθεια είναι ότι κατά κύρια, εσκεμμένη και εξακολουθητική παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης οι έλληνες της Ίμβρου εξαναγκάστηκαν σε φυγή για να σώσουν τις ζωές τους από την τουρκική θηριωδία.

Συμπερασματικά αυτή η καταπιεστική πράξη εναντίον του ελληνισμού στην Ίμβρο είναι ακόμη μια πράξη στο οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας κατά του ελληνισμού της Ίμβρου και γενικότερα κατά της Ελλάδας.

Ιωάννης Ροΐδης 

Share This !

2022 ALL RIGHTS RESERVED COPYRIGHT ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΊ ΑΝΤΊΛΑΛΟΙ