ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


H τουρκία, έχει ενστερνιστεί για τα καλά τον ρόλο του "νταή" στην ευρύτερη περιοχή...

Υπάρχει κάποιος να την σταματήσει ;


Το Ιράκ απαιτεί την απόσυρση των Τουρκικών δυνάμεων από το έδαφός του


Η ανοχή του Ιράκ στην Τουρκική εισβολή επί των εδαφών του έφτασε στο τέλος της.

Μετά την Τουρκική επίθεση στο θέρετρο Zakho του βορείου Ιράκ όπου σκοτώθηκαν 9 τουρίστες και τραυματίστηκαν 23, ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Fuad Hussein, ζήτησε την έκτακτη συζήτηση του θέματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι πραγματοποιεί στρατιωτικές επιχειρήσεις εντός της Ιρακινής επικράτειας επειδή το Ιράκ αδυνατεί να εκκαθαρίσει την περιοχή από τους Κούρδους τρομοκράτες του ΡΚΚ, ενώ το δικαίωμά της πηγάζει από διεθνείς συμφωνίες και το Άρθρο 51 του ΟΗΕ που αφορά την τρομοκρατία.

Το 1984 ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Ταρέκ Αζίζ είχε υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία που της επέτρεπε να πραγματοποιεί επιχειρήσεις κατά των Κούρδων στο έδαφος του Ιράκ σε βάθος 5 χιλιομέτρων και για 1 έτος.

Το Ιράκ έχει καταγράψει περισσότερες από 22.700 παραβιάσεις της επικράτειάς του από την Τουρκία και έχει υποβάλλει 296 διαβήματα γι’ αυτές.

Σύμφωνα με χάρτη που δημοσιοποιήθηκε από την Τουρκική Προεδρία το 2020, η Τουρκία διατηρεί στρατιωτικές βάσεις σε 37 τοποθεσίες, κυρίως στο βόρειο Ιράκ.

Ο Τουρκικός στρατός έχει φτάσει σε βάθος 105 χιλιομέτρων εντός του Ιράκ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας με γραπτή ανακοίνωση, καταδικάζει την Τουρκία για την επίθεση στο Zakho.


CosmoStatus 

Share This !

2022 ALL RIGHTS RESERVED COPYRIGHT ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΊ ΑΝΤΊΛΑΛΟΙ