ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

[...] Η ένωση BRICS,
η οποία αποτελείται από τη Βραζιλία,
την Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και την Νότια Αφρική,

είναι σήμερα μία από τις σημαντικότερες διεθνείς οικονομικές δομές...


Στρατιωτική άσκηση Ρωσίας, Κίνας και Ιράν στην πίσω αυλή των ΗΠΑ


Σύμφωνα με δημοσίευμα του think tank «Center for a Secure Free Society», η Βενεζουέλα πρόκειται να φιλοξενήσει μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική άσκηση στα μέσα Αυγούστου, μαζί με άλλα δέκα κράτη.
Ενόψει των αυξανόμενων εντάσεων με την Δύση, η χώρα της Λατινικής Αμερικής πιέζει εδώ και καιρό για στενότερες σχέσεις με τους συμμάχους της Ρωσία, Κίνα και Ιράν.
Το think tank αναφέρει στο δημοσίευμα ότι οι τρεις κύριοι αντίπαλοι της Δύσης θέλουν να μεταφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Λατινική Αμερική για ασκήσεις στην περιοχή.
Με αυτόν τον τρόπο Ρωσία, Κίνα και Ιράν θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα στις ΗΠΑ ότι η Λατινική Αμερική παίρνει ένα πολυπολικό σχήμα και απελευθερώνεται από τον μονοπολικό κόσμο των ιμπεριαλιστών στην Ουάσιγκτον.

Τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ με διάφορα σαθρά επιχειρήματα έχουν επιβάλει μονομερείς κυρώσεις στο Ιράν, την Βενεζουέλα, την Ρωσία και την Κίνα, ωθώντας αυτές τις χώρες,
ειδικά μετά την στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, να οικοδομήσουν ένα νέο μέτωπο με στόχο την αντιμετώπιση του καθεστώτος κυρώσεων των ΗΠΑ.
Στον απόηχο των δυτικών κυρώσεων, οι τέσσερις σύμμαχοι έχουν ξεκινήσει την ενίσχυση των σχέσεων τους σε διάφορους τομείς προκειμένου να καταπολεμήσουν την ηγεμονία των ΗΠΑ η οποία συνεχίζει να εφαρμόζει το Δόγμα Μονρόε στην Λατινική Αμερική.

Θυμίζω ότι το δόγμα Μονρόε (Monroe Doctrine) εξαγγέλθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1823 από τον τότε πρόεδρο Τζέιμς Μονρόε, σύμφωνα με αυτό «οι ΗΠΑ θα παρεμβαίνουν όποτε ευρωπαϊκό έθνος προσπαθήσει να καταπιέσει ή να ελέγξει άλλο έθνος στο δυτικό ημισφαίριο, εκλαμβάνοντας την κίνηση των Ευρωπαίων ως πράξη επιθετικότητας». Πρωταρχικός στόχος του δόγματος ήταν κυρίως η προάσπιση της ηγεμονικής θέσης των ΗΠΑ στα κράτη της Λατινικής Αμερικής που μόλις είχαν απελευθερωθεί τον 19ο αιώνα.
Το δόγμα αυτό αποτελεί ουσιαστικά την θεωρία δύο ξεχωριστών σφαιρών επιρροής, του Νέου και του Παλαιού Κόσμου, και εξαγγέλθηκε με δεδομένες τις ανησυχίες των ΗΠΑ, αφενός ότι οι Ευρωπαϊκές δυνάμεις θα επιχειρούσαν την ανάκτηση των χαμένων αποικιών της Ισπανίας και αφετέρου ότι οι Ρώσοι φιλοδοξούσαν να επεκταθούν σε τμήματα της αμερικανικής ηπείρου.

Από την επιβολή των ιστορικά πρωτοφανών κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ουκρανίας, η Ρωσία, η Κίνα και τα κράτη του παγκόσμιου Νότου έχουν πλησιάσει πιο κοντά. Σε αυτό το πλαίσιο, οι χώρες BRICS πραγματοποίησαν πρόσφατα την 14η Σύνοδο Κορυφής των χωρών BRICS ως αντίτυπο στην ομάδα κρατών των G7. Ο Οργανισμός BRICS τοποθετείται όλο και περισσότερο ως εναλλακτική λύση στην παγκόσμια οικονομική τάξη που κυριαρχούν οι ΗΠΑ, μια οικονομική τάξη που συστηματικά θέτει σε μειονεκτική θέση τον παγκόσμιο Νότο.

Η ένωση BRICS, η οποία αποτελείται από τη Βραζιλία, την Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και την Νότια Αφρική, είναι σήμερα μία από τις σημαντικότερες διεθνείς οικονομικές δομές.
Στον απόηχο της επέκτασης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και της απειλής της επέκτασης αυτής της διατλαντικής στρατιωτικής συμμαχίας σε άλλα μέρη του κόσμου, η Κίνα και η Ρωσία, όπως επίσης και το Ιράν, προφανώς επεκτείνουν τώρα την στρατιωτική τους συνεργασία.

Πρέπει να σημειωθεί μετ’ επιτάσεως ότι στους BRICS, σύμφωνα με ανακοίνωση του προεδρείου της 14ης Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά τον περασμένο μήνα, αναμένεται να ενταχθεί η Τουρκία, μαζί με την Αίγυπτο και την Σαουδική Αραβία. Η ένταξη αυτών των τριών χωρών στους BRICS θα επέφερε τεκτονικές μετατοπίσεις στο στρατιωτικο-οικονομικό οικοδόμημα της Δύσης.

Georg LAH  

Share This !

2022 ALL RIGHTS RESERVED COPYRIGHT ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΊ ΑΝΤΊΛΑΛΟΙ