ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο μεγαλόστομος Biden και ολόκληρη η Δύση μπορεί να ελπίζουν ότι το Ουκρανικό ζήτημα θα είναι για τους Ρώσους ένα νέο Αφγανιστάν, ένας βάλτος που θα αποσυνθέσει το ρωσικό καθεστώς, αλλά……. αυτή η αντίληψη θα μπορούσε να είναι ένα τρομερά επώδυνο και δαπανηρό λάθος.
 

ΠΑΝΤΑ ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ …. ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ
(ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ)

Όταν ο Βλαντίμηρ Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία, σχεδόν όλοι υπέθεσαν ότι δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να εξασφαλίσει μια γρήγορη στρατιωτική νίκη. Σχεδόν ένα μήνα αργότερα, με τους Ρώσους να υφίστανται απώλειες σε συγκλονιστικούς αριθμούς, υπάρχει αυξανόμενη ελπίδα των αντιπάλων τους ότι η Ρωσία θα χάσει αυτόν τον πόλεμο.

Με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανίας στην τέταρτη εβδομάδα της, οι δυνάμεις του Προέδρου Βλαντίμηρ Πούτιν άσκησαν βίαιη πίεση και προξένησαν ικανή καταστροφή στο συγγενικό τους έθνος της Ανατολικής Ευρώπης, αναγκάζοντας τους ανθρώπους του να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και προκαλώντας εκατομμύρια άστεγους.

Τώρα η οικονομία της Ρωσίας συμπιέζεται κάτω από το τεράστιο βάρος των διεθνών κυρώσεων και το κόστος του πολέμου, μην έχοντας επιτύχει σε μεγάλο βαθμό μεγάλες στρατιωτικές νίκες στην Ουκρανία. Ενδελεχείς παρατηρητές της Μόσχας και του Πούτιν, λένε ότι υπάρχουν αυξανόμενα σημεία αποτυχίας και συγκαλυμμένης απελπισίας στη ρωσική εκστρατεία και στις ρωσικές τακτικές πολιορκίας.

Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Κουρτ Φόλκερ (Kurt Volker), δήλωσε : «Δεν νομίζω ότι η Ρωσία μπορεί να κερδίσει. Έχουν πρόβλημα με τις προμήθειες. Έχουν πρόβλημα με τα πυρομαχικά. Δεν είναι σε θέση να καταλάβουν τις μεγάλες πόλεις. Δεν προχωρούν. Εμφανίζουν πολλά απελπισμένα μέτρα, όπως η πρόσκληση σε Σύριους εθελοντές ή αίτηση στους Κινέζους για βοήθεια, ή η απειλή επίθεσης στις προμήθειες των χωρών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, καθώς και η αυξανόμενη έμμεση αναφορά για χρήση βιολογικών ή χημικών ή πυρηνικών όπλων».

Σημείωσε : «Αυτά είναι όλα, νομίζω, σημάδια απελπισίας. Και έτσι, τώρα ο χρόνος εργάζεται εναντίον τους», προσθέτοντας ότι συνθλίβονται μεταξύ της χερσαίας στρατιωτικής ανεπάρκειας και της αποτυχίας της ρωσικής οικονομίας λόγω των κυρώσεων.

Ο Volker είπε ότι η εμφανής πλέον απελπισία της Ρωσίας για μια γρήγορη νίκη στην Ουκρανία, ερμηνεύει γιατί τώρα καταφεύγει σε αυτό που περιέγραψε ως «βάρβαρη τακτική», συμπεριλαμβανομένων επίσης «της άμεσης στοχοποίησης αμάχων και βομβαρδισμού πόλεων», επιδιώκοντας να δημιουργήσει «φόβο και εξάντληση στον πληθυσμό».

Η Ρωσία απέτυχε να καταλάβει την πρωτεύουσα του Κιέβου και να εκτοπίσει την κυβέρνηση του Προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκυ (Volodymyr Zelensky), με μια τεράστια στρατιωτική πομπή που συρρέει προς την πόλη τις τελευταίες εβδομάδες ακόμα να βρίσκεται ακόμη διασκορπισμένη στα περίχωρά της, ενώ οι δυνάμεις της Ουκρανίας κατάφεραν να αντισταθούν στις σφοδρές ρωσικές προσπάθειες να καταλάβουν τη δεύτερη βασική πόλη της χώρας, το Χάρκοβο, στα βορειοανατολικά, πράγμα που ανεβάζει την προσπάθεια των Ουκρανών σε κατόρθωμα, με δεδομένη την εγγύτητα της πόλης στα ρωσικά σύνορα.

Η δυτική πόλη του Λβιβ (Λβοφ), εν τω μεταξύ, υπέστη σφοδρό βομβαρδισμό στο αεροδρόμιό της από το ρωσικό πυροβολικό, καθώς και σε μια κοντινή στρατιωτική εγκατάσταση, αλλά μέχρι στιγμής έχει παραμείνει απόρθητη και έχει καταστεί δίαυλος απόδρασης για τους Ουκρανούς φυγάδες που καταφεύγουν στην Ανατολική Ευρώπη. Στην πραγματικότητα, αρκετές εβδομάδες μετά την έναρξη της εισβολής, μόνο μια μεγάλη πόλη, η Χερσώνα, παραδόθηκε στις ρωσικές δυνάμεις.

Αντιμέτωποι με αυτή την κλίμακα αντίστασης και με το ακάματο αγωνιστικό πνεύμα των Ουκρανών, πολλοί αναλυτές ελπίζουν ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας μπορούν να αντέξουν και ακόμη και να σταματήσουν τις δυνάμεις της Ρωσίας που προχωρούν. Ο Volker είπε επ’ αυτού : «Έχω έρθει σε επαφή με ανθρώπους και στο Χάρκοβο και στο Λβιβ και στο Κίεβο και είναι πρόθυμοι, είναι πραγματικά αποφασισμένοι και σίγουροι, επειδή βλέπουν ότι η Ρωσία δεν έχει επιτυχίες».

Άλλοι αναλυτές φοβούνται ότι τώρα ο πόλεμος έχει εισέλθει σε μια δυνητικά μακρά περίοδο, η οποία προέκυψε από τις λίγες κατακτήσεις των ρωσικών δυνάμεων και τις λίγες πραγματικές απώλειες των Ουκρανών. Ο Ρώσο-Ουκρανός οικονομολόγος Μίχαλ Τουγκάν Μπαρανόβσκι (Michal Tugan Baranowski), συμπρόεδρος του «Φόρουμ Ασφαλείας της Βαρσοβίας» και διευθυντής του Γραφείου της Βαρσοβίας του «Γερμανικού Ιδρύματος Marshall», δήλωσε τη Δευτέρα 21/3 : «Ο πόλεμος είναι λίγο πολύ σε ένα αδιέξοδο, η Ρωσία είχε την ελπίδα για μια γρήγορη νίκη της, σε έναν αστραπιαίο πόλεμο, σε μια γρήγορη πορεία στο Κίεβο με στόχο να “αποκεφαλίσει” την ουκρανική κυβέρνηση στις πρώτες μέρες. Δεν κατάφεραν να το κάνουν, οπότε έτσι η τακτική και η στρατηγική έχουν αλλάξει σε ένα πραγματικά εξαντλητικό πόλεμο φθοράς».

Είπε ότι τώρα η Ρωσία βασίζεται σημαντικά περισσότερο στην αεροπορική δύναμη και έπληξε περισσότερους πολιτικούς στόχους, όπως ένα θέατρο στην πολιορκία της νότιας λιμενικής πόλης της Μαριούπολης, όπου στεγάζονταν πολίτες. Τεράστια σημάδια ήσαν ζωγραφισμένα έξω από το θέατρο, στο έδαφος, προειδοποιώντας ότι στο κτίριο υπήρχαν παιδιά και παρά ταύτα η ρωσική αεροπορία το έπληξε. Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι στοχεύει τους πολίτες, παρά τα στοιχεία για το αντίθετο. Ο Baranowski σχολίασε ότι «..η Ρωσία δυστυχώς βομβαρδίζει, πιθανώς εσκεμμένα, αυτούς τους τόπους αμάχων πολιτών για να σπάσει τη θέληση του ουκρανικού λαού».

Εάν μια πόλη έχει γίνει πράγματι έμβλημα ή σύμβολο της αντοχής, της αντίστασης και της ανθεκτικότητας της Ουκρανίας ενάντια στην ρωσική εισβολή, αυτή είναι η Μαριούπολη.
Η πόλη έχει υποστεί έντονο βομβαρδισμό επί εβδομάδες καθώς και οξεία έλλειψη τροφίμων και νερού, που έχουν αφήσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε τρομερές συνθήκες και απελπισμένους ώστε να δραπετεύσουν. Ενώ πολλοί κατάφεραν να εκκενώσουν την έντονα κατεστραμμένη πόλη τους την περασμένη εβδομάδα, η έντονη μάχη συνεχιζεται με εκτεταμένες οδομαχίες που διεξάγονται από το Σαββατοκύριακο. Εν τω μεταξύ, χιλιάδες πολίτες εξακολουθούν να μένουν παγιδευμένοι μέσα στην πόλη. Παρά το βομβαρδισμό και τον πόνο της, η Μαριούπολη έχει αρνηθεί τις απαιτήσεις της Ρωσίας. Είναι αβέβαιο τι θα πράξει η Ρωσία, (η οποία έχει δηλώσει ότι θα επέτρεπε στους περισσότερους πολίτες να φύγουν εάν η Ουκρανία συμφωνήσει σε παράδοση), τώρα που το τελεσίγραφό της για κατάθεση των όπλων έχει απορριφθεί.

Ο Ουκρανός βουλευτής Ολέκσιγι Χοντσαρένκο (Oleksiy Goncharenko), του κόμματος «Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη», ανέφερε την Δευτέρα : «Η Μαριούπολη είναι σχεδόν κατεστραμένη, τώρα πιά είναι το Χαλέπι της Κεντρικής Ευρώπης. Παρέχοντας μιαν αναλογία του 20ου αιώνα, είναι ένα Στάλινγκραντ, αλλά αυτά που συμβαίνουν εκεί είναι τακτικές τρομοκρατίας».

Η μάχη του Χαλεπίου το 2016, στην οποία οι δυνάμεις του Προέδρου Bashar al Assad (βοηθούμενες από τη Ρωσία) πήραν πίσω τις περιοχές της πόλης τις καταληφθείσες από τους επαναστάτες, μετά από μια μηνιαία εκστρατεία αεροπορικού βομβαρδισμού, σκοτώνοντας παράλληλα και εκατοντάδες πολίτες, (συμπεριλαμβανομένων και παιδιών) και αφήνοντας το πλείστο της πόλης σε ερείπια. Η έκβαση της μάχης και η υποστήριξη της Ρωσίας θεωρήθηκαν ως σημεία καμπής στον εμφύλιο πόλεμο και στερέωσαν ακλόνητα το καθεστώς του Προέδρου Assad.

Ο Goncharenko δήλωσε ότι ο Πούτιν και οι δυνάμεις του φαίνεται να καταφεύγουν σε σκληρές «τακτικές πολιορκίας», ώστε να υπονομεύσουν και να αποδυναμώσουν τις ουκρανικές πόλεις και τους πολίτες λόγω της τεράστιας κλίμακας της δύναμής τους : «Απλώς δεν μπορούν να προχωρήσουν περισσότερο, επειδή ο στρατός μας κρατάει στο έδαφος.
Ο ρωσικός στρατός παραμένει περίπου 25 χιλιόμετρα μακριά από το Κίεβο επί δυόμισι εβδομάδες τώρα, έτσι δεν μπορούσαν να προχωρήσουν περισσότερο. Ίδια είναι η κατάσταση και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας. Επιπλέον, έχουν ξεκινήσει οι αντεπιθέσεις σε πολλά μέρη της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, αλλά και στο Νότο, ο οποίος αποτελεί σημείο έμφασης για τις ρωσικές δυνάμεις που προσπαθούν να συνδεθούν από τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησαν το 2014, με τις φιλορωσικές αποσχισθείσες περιοχές στο Ανατολικά της χώρας, δημιουργώντας μια χερσαία γέφυρα προς την Κριμαία».

Ο Goncharenko δήλωσε ότι η αντίσταση της Ουκρανίας έχει αναγκάσει τη Ρωσία να αλλάξει στρατηγική και μάλιστα να χρησιμοποιήσει περισσότερη «τρομοκρατία» και τρομοκρατικές τακτικές όπως ο αδιάκριτος μαζικός βομβαρδισμός. Δήλωσε ότι οι Ουκρανοί έχουν τη θέληση να σταματήσουν τον Πούτιν, αλλά χρειάζονται περισσότερη βοήθεια από τη Δύση : «Είναι η γη μας, είναι η χώρα μας, δεν έχουμε άλλη επιλογή. Ο Πούτιν υποτιμά τις ΗΠΑ και νομίζω ότι εμάς, ολόκληρος ο κόσμος μας έχει υποτιμήσει. Είδα τις ειδήσεις στην αρχή του πολέμου με τις αμερικανικές πληροφορίες να μας δίνουν περιθώριο 96 ώρες και μετά το Κίεβο θα έπεφτε, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω, το Κίεβο δεν θα αποτύχει και δεν θα παραδοθούμε». Τόνισε ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν προσχωρήσει στην ουκρανική αμυντική δύναμη εθνοφυλακής, μια πολιτική πολιτοφυλακή, συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου, αλλά επανέλαβε την κλήση του Zelensky για περισσότερες κυρώσεις, περισσότερα όπλα και περισσότερη αεροπορική ισχύ για να νικήσουν τη Ρωσία.

Αλλά τι γίνεται αν οι αρχικές εκτιμήσεις ημών των Δυτικών ….δεν ήταν οι σωστές; Τι γίνεται αν αποδειχθεί μάταιη ή ψεύτικη, η αδιάκοπη ανάγνωση δυσάρεστων για τους Ρώσους ειδήσεων, όπως όταν μάθαμε για την … τρομερή αποτυχία του Πούτιν να καταλάβει αμέσως το Κίεβο το απόγευμα της εισβολής ! Μας αρέσει να ζούμε σε πλάνες εφησυχασμού, γεμάτοι αστήρικτες ψευδαισθήσεις ανύπαρκτης δύναμης. Ο Πούτιν μπορεί ακόμα να πάρει την Ουκρανία, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ισοπέδωση κάθε πολυκατοικίας διαμερισμάτων, κάθε νοσοκομείου και σχολείου σε ολόκληρη την χώρα και να εξοντώσει τους πολίτες της !
Ο μεγαλόστομος Biden και ολόκληρη η Δύση μπορεί να ελπίζουν ότι το Ουκρανικό ζήτημα θα είναι για τους Ρώσους ένα νέο Αφγανιστάν, ένας βάλτος που θα αποσυνθέσει το ρωσικό καθεστώς, αλλά……. αυτή η αντίληψη θα μπορούσε να είναι ένα τρομερά επώδυνο και δαπανηρό λάθος.

Μια νίκη του Προέδρου Πούτιν, όσο «πύρρεια» και αν είναι, θα τον βοηθούσε επίσης να κρατήσει την Κίνα στο πλευρό του. Αυτό, απ΄ ό,τι φαίνεται, μπορεί να είναι λιγότερο πολιτικά καταστροφικό για το Πεκίνο, καθώς το αντι-αμερικανικό συναίσθημα έχει αναζωπυρωθεί στην Κίνα επί μια δεκαετία. Σε κάθε περίπτωση, οι ΗΠΑ καλούνται να λάβουν κατάλληλα στρατιωτικά και διπλωματικά μέτρα, απαραίτητα για να βεβαιωθούν ότι η Κίνα δεν εμπνέεται από τον Πούτιν, … ώστε να μετατρέψει την Ταϊβάν στην καινούργια Ουκρανία. Όσον αφορά στη Ρωσία, δεν έχει ακόμη χρησιμοποιήσει ενάντια στην αντοχή και την υπομονή της Δύσης το αληθινό μυστικό όπλο της : Τις μαζικές κυβερνοεπιθέσεις ! Ο Biden προειδοποίησε θα έρθουν και αυτές, αλλά σε αυτό τον παίρνουμε πάρα πολύ σοβαρά. Νομίζει κανείς «άνετος» ότι έχουμε «δοκιμαστεί» και τώρα είμαστε είμαστε, άτρωτοι και απρόσιτοι; Ας περιμένει λοιπόν με άνεση … έως ότου (Θεός φυλάξει) δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στον τραπεζικό του λογαριασμό, να ενεργοποιήσει τα φώτα του γραφείου ή του σπιτιού του ή ακόμα και (το πιο αστείο) να μη μπορεί με κανένα τρόπο να πληροφορηθεί τις τρέχουσες ειδήσεις.

Γ. Ηλιόπουλος 

Share This !

2022 ALL RIGHTS RESERVED COPYRIGHT ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΊ ΑΝΤΊΛΑΛΟΙ