ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

[...]
Όλοι οι μη συστημικοί στρατιωτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι δεν υπάρχει αρκετός εξοπλισμός στα αποθέματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για να διατηρηθεί ο ρυθμός υποστήριξης της Ουκρανίας, εφόσον ο πόλεμος διαρκέσει για πολλούς μήνες ακόμη ...

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ δεν μπορούν να υποστηρίξουν
παρατεταμένο πόλεμο με την Ρωσία

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να σκεφτούν πως να τερματίσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, αντί να επιμείνουν στην διακηρυγμένη πολιτική τους να αιμορραγήσουν την Ρωσία στον πόλεμο τους δια αντιπροσώπων. Η δυτική συμμαχία δεν μπορεί να υποστηρίξει έναν μακράς διάρκειας πόλεμο επειδή είναι ανεπαρκώς εξοπλισμένη σε σχέση με την Ρωσία,
τα αποθέματα της εξαντλούνται γρήγορα και τα χρονοδιαγράμματα για την αντικατάσταση και κατασκευή νέων πολεμοφοδίων είναι μακρά.

Ας θυμηθούμε την περίοδο του Β’ Π.Π. που οι ΗΠΑ είχαν την ικανότητα πως να σχεδιάσουν και να αυξήσουν σε τεράστιες ποσότητες την παραγωγή στρατιωτικού υλικού, στρατολογώντας όλη την αμερικανική βιομηχανία για τον πόλεμο εναντίον της Γερμανίας και Ιαπωνίας. Μεταξύ 1940 και 1945, οι ΗΠΑ προμήθευαν σχεδόν τα δυο τρίτα όλων των πολεμικών εφοδίων στους συμμάχους τους (συμπεριλαμβανομένης της Σοβιετικής Ένωσης και της Κίνας), ενώ ταυτόχρονα εφοδίαζαν και τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.
Την πενταετία 1940-1945 κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ 297.000 αεροσκάφη, 193.000 πυροβόλα και 86.000 άρματα μάχης.

Η Σοβιετική Ένωση την ίδια περίοδο είχε να αντιμετωπίσει πιο δύσκολη πρόκληση,
καθώς μετά την επίθεση της Γερμανίας το 1941 μεγάλο μέρος της βιομηχανικής υποδομής της είχε καταστραφεί ή εκκενωθεί. Η ΕΣΣΔ εκκένωσε 1.500 εργοστάσια προς τα Ουράλια Όρη και προς την Σοβιετική Κεντρική Ασία. Παρ’ όλες τις δυσκολίες που επέφερε στην βιομηχανική παραγωγή η γερμανική εισβολή, η Σοβιετική Ένωση κατάφερε έως το τέλος του πολέμου να κατασκευάσει 78.000 άρματα, κυρίως το Τ-34 που ήταν βασισμένο στο σασί του αμερικανικού άρματος Christie, και πολλές χιλιάδες πυροβόλα.

Σήμερα στις ΗΠΑ αμυντικές εταιρίες-κολοσσοί όπως η Raytheon και η Lockheed αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στον ανεφοδιασμό του στρατού. Οι ΗΠΑ έχουν στείλει ήδη στην Ουκρανία πάνω από το ένα τρίτο των πολεμικών τους αποθεμάτων σε πυραύλους Stinger και Javelin. Καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, αναμένεται ότι τουλάχιστον το ήμισυ των αποθεμάτων αυτών των φορητών αντιαεροπορικών και αντιαρματικών πυραύλων θα εξαντληθεί. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλες σημαντικές κατηγορίες στρατιωτικής προμήθειας προς την Ουκρανία, όπως πυροβόλα των 155mm, χιλιάδες πυρομαχικά, drones Switchblade και σετ θωράκισης σώματος.

Όλοι οι μη συστημικοί στρατιωτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι δεν υπάρχει αρκετός εξοπλισμός στα αποθέματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για να διατηρηθεί ο ρυθμός υποστήριξης της Ουκρανίας, εφόσον ο πόλεμος διαρκέσει για πολλούς μήνες ακόμη. Ο ρυθμός υποστήριξης δεν μπορεί να διατηρηθεί καθώς η βιομηχανική παραγωγή πολεμικού υλικού στις ΗΠΑ και τις άλλες νατοϊκές χώρες δεν μπορεί να συμβαδίσει με την ζήτηση, εκτός κι αν υπάρξει στρατολόγηση πολλών κλάδων της βιομηχανίας όπως στον Β΄Π.Π.
Στο χειρότερο σενάριο, δηλαδή αν ο πόλεμος εξαπλωθεί πέρα από την Ουκρανία, τότε το ασθμαίνων ΝΑΤΟ θα βρεθεί αντιμέτωπο με μια τεράστια πρόκληση να υπερασπιστεί μια τεράστια περιοχή στην Ευρώπη με λίγα όπλα.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα ελλείματα εξοπλισμού που παρατηρούνται, μπορούν να ξεπεραστούν τα επόμενα χρόνια, ακόμη κι αν υπάρχει η βούληση να γίνει αυτό. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η παραγωγή οπλισμού στην ΕΕ είναι πολύ αργή, ακόμη και σε σύγκριση με τους πολύ μεγάλους χρόνους παράδοσης που έχουν οι αμυντικές βιομηχανίες στις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή η Ρωσία αποδεικνύει ότι διαθέτει ένα τεράστιο απόθεμα βαρέος οπλισμού και πυρομαχικών για να φέρει εις πέρας τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ εάν πιεστεί ο ρωσικός στρατός σε έναν γενικευμένο πόλεμο θα κάνει χρήση του δικαιώματος που του παρέχει το αμυντικό δόγμα της Ρωσίας που είναι η χρησιμοποίηση τακτικών πυρηνικών όπλων.

Ένας παρατεταμένος συμβατικός πόλεμος πέραν της Ουκρανίας θα εξαντλούσε πολύ γρήγορα όλα τα αποθέματα πολεμικού υλικού του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, η πολιτική να αιμορραγήσει η Ρωσία αυξάνει τον κίνδυνο γενικευμένου πολέμου στην Ευρώπη σε πολύ υψηλό επίπεδο και διαστέλλει τον κίνδυνο χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής.

Georg Lah 

Share This !

2022 ALL RIGHTS RESERVED COPYRIGHT ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΊ ΑΝΤΊΛΑΛΟΙ