ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

[...]
Ας μην ξεχνάμε ότι, αυτές οι δηλώσεις υπεράσπισης της δημοκρατίας και της αντικειμενικής πληροφόρησης, γίνονται στα ίδια ΜΜΕ που ασταμάτητα παραπληροφορούν την κοινή γνώμη, μεταδίδοντας χοντροκομμένες ανακρίβειες για να στηρίξουν τις αποτυχημένες πολιτικές των πολιτικών...

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για τον έλεγχο της ομιλίας στο διαδίκτυο”


Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η Βιέρα Γιούροβα, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Αξίες και τη Διαφάνεια από την 1η Δεκεμβρίου 2019 και μέχρι τότε, Ευρωπαία Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, εκφράζει προς το Ατλαντικό Συμβούλιο σε ομιλία της στην Ουάσιγκτον, την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ουσιαστικά για φίμωση του διαδικτύου:

"Πιστεύω ότι για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ως λίκνο τόσο για τη δημοκρατία εδώ και 200 χρόνια όσο και για την "dot com" ή την τεχνολογική επανάσταση εδώ και περίπου 20 χρόνια, ο χρόνος για μη ενέργειες έχει τελειώσει" αναφέρει. Σημειώνει ότι υποτιμάται η παραπληροφόρηση και η χρήση της ως όπλο, προσθέτοντας ότι "είναι δυνητικά ακόμα πιο επικίνδυνη, ειδικά για τις δημοκρατίες".

Σύμφωνα με την Γιούροβα, η Κομισιόν επιθυμεί συνεργασία με τις ΗΠΑ για πάταξη της παραπληροφόρησης και της Ρωσικής προπαγάνδας.

Τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ έχουν ήδη λογοκρίνει ρωσικά μέσα ενημέρωσης και ως αποτέλεσμα αυτής της Δυτικής λογοκρισίας, οι πολίτες δεν έχουν πρόσβαση σε κρατικά ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Η Μόσχα έχει σθεναρά επισημάνει, ότι η απόσυρση των αδειών μετάδοσης και άλλες κυρώσεις δείχνουν την αδιαφορία της Δύσης για την ελευθερία των ΜΜΕ.

Η Βιέρα Γιούροβα έχει επίσης δηλώσει πως η ΕΕ υιοθέτησε νέους περιορισμούς στην έκφραση, στο πλαίσιο του Κώδικα Πρακτικής για την Παραπληροφόρηση και του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, τον οποίο συμφώνησαν να εφαρμόσουν οι αμερικανικοί τεχνολογικοί γίγαντες Google, Twitter και Facebook.

"Βλέπω ως σημαντικό τον ρόλο των ΗΠΑ στην αντιμετώπιση αυτών των ψηφιακών κινδύνων για τη δημοκρατία... Αντιμετωπίζουμε παρόμοια προβλήματα, οπότε θα ήταν λογικό να βρούμε παρόμοιες λύσεις", επεσήμανε.

Σύμφωνα με την Γιούροβα, η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να προετοιμάσουν κοινή απάντηση για τον έλεγχο της έκφρασης στο διαδίκτυο, τονίζοντας ότι η συνεργασία αυτή θα πρέπει να υπερβεί το πλαίσιο συνεργασίας των G7. Κάλεσε για σχηματισμό νέου φόρουμ ως αντίβαρο προς την Ανατολή, κυρίως την Κίνα αλλά και τη Ρωσία.

Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η παραπληροφόρηση αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία, επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ πρέπει να συνεργαστούν για να την αποτρέψουν.
Αυτή η μονόφθαλμη ματιά των σύγχρονων δημοκρατιών στην «παραπληροφόρηση» δεν είναι μόνο θλιβερή αλλά και επικίνδυνη.

Ας μην ξεχνάμε ότι, αυτές οι δηλώσεις υπεράσπισης της δημοκρατίας και της αντικειμενικής πληροφόρησης, γίνονται στα ίδια ΜΜΕ που ασταμάτητα παραπληροφορούν την κοινή γνώμη, μεταδίδοντας χοντροκομμένες ανακρίβειες για να στηρίξουν τις αποτυχημένες πολιτικές των πολιτικών, που επίσης ασταμάτητα, παραπληροφορούν. Σε τι να πρωτοαναφερθούμε; Στα αόρατα χημικά όπλα του Σαντάμ, που ξεκίνησαν έναν αιματηρό κύκλο καταστροφής κρατών; Στα οικονομικά πλάνα που ποτέ δεν υπήρξαν αλλά ανακοινώθηκαν στα ΜΜΕ; Στις αντικρουόμενες οικονομικές αποτιμήσεις κυβερνήσεων; Η λίστα είναι ατελείωτη, αφού το πολιτικό κατεστημένο στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε. έχει χρησιμοποιήσει τα ΜΜΕ ως «πόρνες για το στράτευμα».

Η διαπλοκή μεταξύ πολιτικών και δημοσιογραφίας είναι δεδομένη, ξεδιάντροπη και προκλητική. Δεν αναγνωρίζεται όμως ως πρόβλημα και κίνδυνος για την δημοκρατία. Κανείς δεν έχει ανησυχήσει π.χ. στην Ελλάδα με την συζυγική σχέση του τ.Υπουργού Τύπου Ρουσσόπουλου με την κύρια παρουσιάστρια ενός από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια, ή την συζυγική σχέση του ανηψιού του Πρωθυπουργού και Δημάρχου Αθηναίων επίσης με την κύρια παρουσιάστρια άλλου μεγάλου καναλιού. Όμως ανησυχούν για την γνώμη απλών πολιτών, σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Συνεπώς γίνεται σαφές, ότι τα συστημικά ΜΜΕ δεν αποτελούν κίνδυνο για την δημοκρατία (τους) αφού τα ελέγχουν, αλλά η γνώμη των πολιτών αποτελεί, αφού δεν την ελέγχουν. Σε μια πρωτόγνωρη λοιπόν καμπάνια φίμωσης, οι «μεγάλοι» υποστηρικτές του διαλόγου, θα αφαιρέσουν τον λόγο από τους εντολείς τους, για το καλό τους…  

Χαράλαμπος Βουκελάτος

Share This !

2022 ALL RIGHTS RESERVED COPYRIGHT ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΊ ΑΝΤΊΛΑΛΟΙ